Patrocinado por Patrocinadopor

A pesca reconve a Sanidade por provocar unha alerta mundial cos seus consellos

e. abuín REDACCIÓN / LA VOZ

SOMOS MAR

MARTINA MISER

Máis que as recomendacións, baseadas en estudos, é a forma de trasladalas o que dá pé a alarmas

15 ene 2020 . Actualizado ás 05:00 h.

Patronal pesqueira, confrarías de España, conserveiras, piscicultores, Federación de Industrias de Alimentación e Bebidas (FIAB), Conxemar, pescaderos... Toda a cadea mar-industria sentouse onte fronte aos responsables da Axencia Española de Seguridade Alimentaria e Nutrición (Aesan), dependente do Ministerio de Sanidade, para analizar por que os seus consellos sobre o peixe acaban xerando unha alarma social global incomprensible, inexplicable, e o peor, imparable, que acaba pagando o sector pesqueiro. É máis, as súas últimas recomendacións sobre o consumo de certas especies por presenza de mercurio derivaron nunha alerta a nivel mundial que retrajo o consumo en xeral, fixo caer o prezo do peixe espada e a quenlla e mesmo provocou que se mirasen con receo as latas de atún claro e bonito.

«Sabemos que as súas recomendacións están baseadas en estudos e ninguén dubida deles; o problema está na forma de comunicalas», apunta Juan Manuel Vieites, secretario xeral de Anfaco, a patronal conserveira. «O consumidor medio non entende de valores, niveis e límites e clasifica todos os produtos por igual», engade. Así, en lugar de facer unha recomendación clara, indicando os grupos que deben limitar o consumo de catro especies concretas, que son peixe espada, atún vermello, quenlla e lucio -esta especie apenas consumida en Galicia-, fíxose de forma que «parece que todo o peixe ten mercurio», cando o certo é que a propia Aesan está a aconsellar a eses mesmos grupos vulnerables -embarazadas e nenos pequenos- que se consuman de tres a catro racións por semana.

Dar pé a dislates

Esa estratexia de comunicación deu pé a dislates como que o mercurio «proviña da lata de conserva» ou «insensateces» como que a recomendación de que os nenos non deben comer atún «chega 20 anos tarde», apunta Vieites. Leste recalca que no laboratorio da patronal tómanse 8.000 mostras ao ano «e non hai problemas», pois os niveis están por baixo de 0,20 miligramos por quilo, cando o límite está en 1.

Fuentes do sector explican que as autoridades da Aesan detallaron a metodoloxía das recomendacións e subliñaron que non son alertas, por máis que así se interpreten. Precisamente para evitar que os seus consellos soen a rebato, o sector solicita traballar de forma coordinada e coñecer con antelación o contido da recomendación antes de trasladala.

«De cara ao futuro, enviarán as recomendacións ao sector para que as repase e non se dea pé a malas interpretacións», explicou Vieites, que, ademais, logrou que se vaian ter en conta os estudos realizados por científicos norteamericanos en modelos en vivo sobre o efecto protector do selenio, que equilibra e contrarresta os problemas do mercurio.