Patrocinado por Patrocinadopor

Así combate o anisakis a flota pesqueira

f. fernández REDACCIÓN / LA VOZ

SOMOS MAR

PEPA LOSADA

Barcos de Vigo conxelan as vísceras en lugar de tiralas para que non as coman outras especies

18 ago 2017 . Actualizado ás 05:00 h.

«Toda a vida houbo o anisakis ese e nunca nos pasou nada, porque aquí comemos o pescado cociñado», aclara un veterano pescador da Mariña, preocupado por se rende a alarma entre os consumidores por mor dun recente estudo que di que un de cada tres peixes que se consome en España contén ese parásito. Conter conterao, pero é doado acabar con el: basta con preparar o peixe fresco (frito ou cocido) ou conxelalo nun frigorífico de máis de tres estrelas a polo menos a -20 graos 24 horas antes de disporse a dar boa conta del. O problema é se se come cru. Entón si existe o risco de que o verme se transmita ao ser humano e provóquelle unha gastroenterite ou unha reacción alérxica.

Ese parásito habita no intestino dos peixes e aí pouco pódese facer para erradicalo. Pero si toman medidas algúns barcos de pesca para evitar que se propague o anisakis entre as especies. Polo menos os asociados á cooperativa de armadores de pesca de Vigo (Arvi) recibiron a recomendación da entidade de conxelar as vísceras a bordo e gardalas ata chegar a terra, en lugar de tiralas ao mar tras limpar as capturas do día, segundo explicou José Antonio Suárez-Llanos , xerente de Arvi. E é que esas tripas refugadas serán o alimento doutros peixes que quedarán así contaxiados co verme e propagarase aínda máis a praga.

Suárez-Llanos aclara que esta recomendación é temporal. Porque os barcos de Arvi participan nun proxecto no que colaboran Ministerio de Pesca e Xunta para implantar un sistema a bordo dos pesqueiros para procesar esas vísceras a bordo e evitar tiralas pola borda. No 2010 púxose en marcha un prototipo de incineradora das tripas dentro dalgúns barcos, pero non resultou o suficientemente eficaz, destacou o xerente da cooperativa.

Arvi instalará incineradoras de tripas a bordo cun programa de Xunta e ministerio Na actualidade, avanzou Suárez-Llanos , están a desenvolverse outros dous prototipos de máquinas que tamén queimarán a bordo as vísceras dos peixes capturados, pero que parece serán máis efectivos que os anteriores. E Arvi quere probalos nos seus barcos para evitar a propagación do anisakis entre as especies pesqueiras. O xerente da cooperativa avanzou que en principio empezarán experimentando con eses dous equipos noutros tantos pesqueiros e, se funcionan de forma correcta, instalaranse en máis barcos.

Arvi ten unha flota duns corenta buques en Gran Sol.

Menos prevalencia en Galicia

A Universidade de Santiago e a Complutense realizaron fai uns anos un estudo sobre a porcentaxe de poboación sensibilizada ao anisakis. En Galicia a incidencia era do 0,43 %, e en Madrid, o 12,4. A causa está probablemente na inxesta habitual de bocartes en vinagre, nos que si pode sobrevivir o parásito pois non están cociñados.

O parásito non sobrevive se se cociña o peixe ou se conxela a menos de -20 graos As autoridades da Unión Europea veñen establecendo sistemas de control para frear a prevalencia de infección por anisakis. Así, bares, restaurantes e demais establecementos hostaleiros están obrigados a conxelar o peixe que vai ser consumido cru ou pouco cociñado, así como de informar os seus clientes de que se realizou este proceso.