A produción de mel na provincia reduciuse un 20%, segundo os expertos

Dolores Cela Castro
dores cela LUGO / LA VOZ

O Corgo

ALBERTO LÓPEZ

O cambio climático fixo que o quilo subise un euro nesta campaña

26 oct 2018 . Actualizado ás 19:13 h.

A produción de mel deste ano reduciuse nun 20 % respecto da dun ano normal, segundo recoñeceu o portavoz da Asociación Galega de Apicultores, Suso Asorey. A razón deste descenso obedece a varios factores. O principal, segundo Asorey, é o cambio climático que supuxo que na pasada primavera non se desen as condicións necesarias para que as abellas puidesen traballar a pleno rendemento, salvo nalgunhas zonas da montaña de Ourense. «Veu a primavera ao revés -dixo o apicultor- cousa que non ocorreu no Mediterráneo, onde falan da colleita do século». Na provincia de Lugo, segundo AGA, dedícanse á apicultura uns 500 produtores, a maioría deles a pequena escala.

A escaseza de mel nas colmeas levou a que os prezos teñan subido respecto do pasado ano nun euro o quilo. De media está a venderse a 10 euros, cando o pasado ano foron 9.

A Asociación Galega de Apicultura organizou para o sábado unha charla, a partir das once da mañá, no Corgo, sobre as causas de mortaldade nas colmeas e como previla. O veterinario Joaquín Lozano, que é o encargado da formación, tratará sobre enfermidades, pragas, pesticidas e nutrición.

O cambio climático non é a única razón, segundo Asorey, de que se reduciu a produción. A elevada mortalidade das abellas, que pasou de entre un 8 % e un 10 %, ao 30 % anual, o que xera problemas á hora da reposición nas colmeas, é outro dos elementos de peso, segundo o apicultor.

«Hai interese -recoñeceu Suso Asorey-, pero en 30 anos cambiaron tanto as condicións medioambientais que noutros 30 non quedará nada». «Se non hai abellas -xustificou- non hai polinización, e se non hai polinización non vai haber nin froitas nin hortalizas, co que a produción de alimentos estará limitada ao igual que a biodiversidade».

Redución nas colmeas

O experto apicultor tamén puxo de manifesto que nas últimas décadas ha baixado de forma importante a produción das colmeas. Se nos anos 80 de cada unha delas podíase sacar uns 22 quilos de mel ao ano, agora a media é de 15, é dicir, sete menos.

Para Suso Asorey son necesarias medidas para reverter esta situación. As principais deberían ir encamiñadas para combater o cambio climático. Tamén considerou importante que se abandonase o uso de pesticidas que dixo matan de forma masiva ás abellas. Confiou en que a finais de ano se poña freo a esta situación, aínda que recoñeceu que non ía ser doado porque era o terreo de xogo das multinacionais e dos seus intereses.

Asorey tamén puxo de manifesto que aos problemas habituais sumáronse nos últimos tempos as especies exóticas invasoras, como a velutina.

«O único que temos positivo -dixo o portavoz de AGA- é que tanto o mel como os seus subprodutos son moi demandados, non só en alimentación, senón tamén en cosmética».

O sábado, a partir das 11 da mañá, en Pedrafita, O Corgo, celebrarase unha charla sobre «A saúde dá colmea, clave para unha apicultura sustentable». Impartiraa o veterinario Joaquín Lozano. A asistencia é gratuíta, con inscrición previa en www.apiculturagalega.é.