Lugo resístese á moda dos mercados gastronómicos

Lorena García Calvo
lorena garcía calvo LUGO / LA VOZ

LUGO CIDADE

ÓSCAR CELA

Noutras cidades as prazas cobraron unha nova vida con propostas máis orientadas cara á restauración

18 novs 2019 . Actualizado ás 20:35 h.

O Concello de Lugo quere revitalizar o Mercado municipal e a Praza de Abastos e para iso sacou a oferta pública trece postos, catro cámaras frigoríficas e catro almacenes aos que pode optar calquera interesado. Ata que se adxudiquen os espazos non se saberá que clase de negocios instalaranse neles, pero parece que o concepto de mercado tradicional que impera nos edificios das dúas marxes de Quiroga Ballesteros non vai cambiar, ao contrario do que sucede noutras cidades, onde a conversión en gastromercados deu unha nova vida aos mercados e prazas.

No mercado municipal percíbese que xa houbo un intento de renovar o concepto. Alí conviven unha churrería e unha cafetería clásicas cun posto de pasta fresca e un local de cociña fusión que en poucos días renovará o seu ideario. No seu momento tamén se instalou un restaurante vexetariano e unha tetería, pero estes proxectos non sobreviviron.

ÓSCAR CELA

Hai tempo o Concello de Lugo tamén empurrou un pouco nese sentido cando decidiu renovar as mesas de Quiroga Ballesteros. Apostou por modelos de deseño que debían cumprir unha dobre función. Por unha banda, servir aos pequenos produtores que venden alí desde grelos a chourizos, e polo outro dar cabida aos clientes dos locais de restauración. Pero os primeiros acabaron tendo moito máis protagonismo que os segundos, e talvez aquí estriba unha das dificultades á hora de dar un xiro ao mercado lucense.

A pesar de que os pequenos vendedores, polo tipo de produtos que despachan, encaixarían nas mesas que hai instaladas na planta baixa da Praza de Abastos, están habituados aos seus postos no mercado e é pouco probable que vaian renunciar á súa localización. E, aínda que á hora para comer xa recolleron, entre as tarefas de limpeza e demais, a contorna non resulta especialmente atractivo para os comensais.

Quen apostaron por instalar en Quiroga Ballesteros os seus postos gastronómicos téñeno claro. O potencial do mercado é enorme e incrementar o número de negocios orientados cara á restauración, cunha zona especialmente habilitada para eles, suporía un atractivo máis para o lugar. Pero iso, polo menos polo momento, dependerá dos emprendedores.

Explican desde a área nacionalista do Concello, en cuxas mans descansa a xestión da Praza e o Mercado, que cada empresario ten liberdade para propor o seu modelo de negocio e que se algún emprendedor se inclina polo camiño gastronómico, o Concello, como sucede co resto de ideas, poría facilidades. Pero debe ser a iniciativa privada a que dea o primeiro paso.

Pontevedra estreou un, o intento de Vigo durou un ano, e Vilagarcía proxéctao

Non todos os proxectos son iguais nin todos obteñen os mesmos resultados. Talvez o madrileño mercado de San Miguel sexa o paradigma da reconversión exitosa, cos seus múltiples postos de comida e o seu cheo diario de veciños e turistas. En Galicia intentáronse propostas similares, aínda que máis humildes.

Marcos Canosa

En Vigo, no 2018, abriu o gastromercado do Berbés, un espazo no que convivían, aínda que separados, os postos clásicos de praza de abastos, con locais gastronómicos con distintas especialidades. Un dedicado ás croquetas, outro a empanadas, ou outro a hamburguesas, por exemplo. Xunto a eles, unha gran barra común e mesas a disposición dos clientes. O Berbés comezou con moito empurre, pero acabou languidecendo. E algo similar sucede tamén no mercado vigués do Progreso.

Pontevedra penetrouse hai pouco no mundo dos gastromercados, e ata o momento o proxecto está a resultar exitoso. No seu caso, na parte de arriba da praza de abastos, un edificio xa de seu bonito, habilitáronse os postos, de maneira que os clientes poden degustar os pratos mentres as pescantinas traballan na parte inferior.

CLAUDIA GÓMEZ

Os postos están especialmente coidados no apartado estético e ofrecen unha ampla variedade gastronómica. Hai desde unha pulpoteca a unha merluzoteca, pasando por un posto de mexillóns e outro de piadas, crepes recheas de distintos produtos. Mesmo existe a posibilidade de que se cociñe o que o cliente adquira na praza de abastos. O gastromercado foi impulsado polo Concello de Pontevedra, que se encargou da contratación dos postos.

Outro lugar que está a virar cara aos gastromercados é Vilagarcía, onde está en marcha un proxecto que pretende aproveitar a praza de abastos da localidade. A recente reforma do edificio xa deixou un amplo espazo con cristaleiras con este obxectivo, e agora, por segundo ano, celebrouse alí un encontro internacional de viños de autor que, dalgún xeito, xa mostra outros aproveitamentos para o lugar.