O doce que sobreviviu á A-6

GUITIRIZ

O sopapo de millo de Guitiriz, que onte tivo o seu día de festa, abre mercado nas grandes superficies e a través de Internet

29 jul 2019 . Actualizado ás 22:24 h.

A apertura da A-6 parece xa unha historia afastada. E Guitiriz segue aí, por moito tráfico que lle restou. Tamén sobreviviron aos cambios que trouxo consigo a autovía os famosos sopapos de millo. Lonxe de desaparecer, gañan mercado e teñen o seu día de festa. Onte celebrouse unha nova edición no Campo dá Feira, escenario de celebracións sinaladas en Guitiriz. Houbo degustación gratuíta de sopapo de millo e unha comida popular na carballeira. A actuación do grupo Treixadura puxo fin á festa a última hora da tarde.

Non hai produto gastronómico que se prece sen a súa xornada de exaltación. Onte a cita era en Guitiriz pola Festa dá Sopapo de Millo, organizada polo Concello co apoio económico da Deputación de Lugo. A fama deste doce vén de lonxe e convertía a Guitiriz en parada obrigada na viaxe entre Lugo e A Coruña. Coa apertura da autovía, o tráfico apartouse do pobo e foi preciso buscar novas estratexias de venda.

«A torta de millo sobreviviu perfectamente. Está á venta na área de servizo, mándase as grandes superficies e tamén se pode mercar por Internet», di Olga Vázquez, técnica de Turismo municipal. «Foi un cambio importante e ao principio notouse, pero tamén serviu para que comercializásemos fose», corrobora Loli Becerra, da panadería A Esquina.

Moitos lugares de Galicia reivindican a mellor empanada. Hai competencia entre viños, embutidos e mesmo pementos. Pero o sopapo de millo é de Guitiriz. O segredo? Cada panadeiro ten a súa receita, que pasou dunha xeración a outra. E cada un lla garda para si.