O restaurante estrela dos camioneiros

Xosé Carreira LUGO / LA VOZ

AS NOGAIS

ÓSCAR CELA

O Villacol de Noceda (As Nogais) está entre os 50 mellores de España no ránking dun grupo de transportistas

23 feb 2019 . Actualizado ás 17:53 h.

Martes, tres e cuarto da tarde. Na gran chaira do restaurante Villacol (dacabalo da N-VI e a A-6, en Noceda-As Nogais), vinte e dous camións aparcados. É a casa de comidas estrela dos camioneiros e, de paso, de quen buscan cociña caseira a un prezo alcanzable. A plataforma Convey Transport sitúa ao establecemento entre os cincuenta mellores de estrada de toda España. Só figura na lista outro galego que está na A-6, en Coirós (A Coruña).

Revisando algunhas plataformas, como, por exemplo, Tripadvisor, xa se intúe o que se coce. Con 15 opinións, obtén a máxima puntuación en calidade prezo. Catro comensais valorárono en xeral como excelente; oito, como moi bo, e dous expuxeron opinións negativas.

Vendo semellante avalancha de camións no aparcadoiro ás tres da tarde é inevitable un pensamento: «E haberá sitio?» Si o hai, e en menos de dez minutos aterra na mesa unha fonte de aceiro inoxidable Magefesa repleta de macarrones con carne.

Antes de chegar ao comedor pásase polo bar, no que hai unha variada vitrina de pans da zona que teñen unha pinta espectacular. Un gran cadro, con fotos xa históricas do que foi o día a día construtivo da A-6, compite cun taboleiro de anuncios no que xa non queda nin un sitio máis para un cartón que anuncie servizos variados.

É curioso... O Villacol tributa homenaxe ao nacemento da A-6, a vía que acabou con numerosos restaurantes situados na N-VI , e resulta que este non perdeu nin un só cliente. Todo o contrario, gañounos.

O comedor non é amplo. Nas horas punta poida que haxa que agardar. Talvez entre as unha e as tres, con sorte, exista a posibilidade de compartir mesa. E iso está ben se hai ganas de falar, aínda que só sexa do tempo.

O restaurante aténdeno mulleres. Saben do oficio, e polo trato parece coma se o negocio fose delas, pero non é así. O Villacol xestiónao Inés Rodríguez, á que os comensais asiduos coñecen porque en moitas ocasións se encarga da grella. A súa filosofía: ter contentos aos clientes e aos empregados.

Inés lembra que foron os seus pais os que abriron o negocio nos anos setenta do século pasado, cando a N-VI convertíase nun porto de montaña de primeira categoría para camións que parecía que non chegarían a coroar Pedrafita de tan cargados que ían.

O aparcadoiro do restaurante de Inés é un gran escaparate de camións de todos os modelos, pero ela advirte que non ten nin idea de marcas. Antes, cando os Pegaso ou os Barreiros levaban viseiras cos nomes de empresas ou dos propietarios, era outra cousa, asegura. «Antes cruzábaste con algún, pitábaslle e pitábache, porque sabías quen era. Agora xa é moi diferente», di a responsable do establecemento.

A hostaleira di que entre os camioneiros xa ten unha gran familia. Xeralmente cóntanlle quen segue, quen se xubila, quen casa... Hainos estranxeiros que, satisfeitos coa comida e o trato, escriben eloxiosos comentarios que fan que o local non teña estrelas Michelín pero sexa unha estrela entre moitos camioneiros.

Comida caseira e racións abundantes por dez euros

En o Villacol, o prezo do menú do día é de 10 euros, incluíndo sobremesa e café. A comida é caseira, e as racións, abundantes. Abstéñanse quen busquen cociña de deseño ou un espazo íntimo. Os pratos elixidos para testar a súa cociña foron macarrones con carne e lacón con verdura. En ambos os casos as racións foron máis que suficientes. Acabar o lacón co repolo, patacas e un pequeno chourizo foi obxectivo imposible. O final, cun gran anaco de queixo de  con marmelo O Cebreirocaseiro, foi esgotador. «Faga o favor... Chégame coa metade», digo á camareira. Aínda rebaixando a máis da metade a ración, foi imposible acabala. Todo estaba bo.

Para saber o que se cociña en o Villacol, aí vai o menú de onte. De primeiros: potaxe de garavanzos, paella, empanada, entremeses, ensalada mixta e cocido de verdura. De segundos: lacón con verdura, lingua en salsa con patacas fritas e guisantes, zorza, troitas e bacallau en salsa. Os martes e xoves hai churrasco, que van servindo directamente da grella.