Gastronomía, turismo e natureza fusiónanse para desconectar e gozar do outono

María Guntín
Graduada en Xornalismo pola UCM e Máster en Xornalismo Avanzado Multiplataforma de La Voz de Galicia. Eu escribo desde a delegación de Lugo, pero ti podes escribirme a maria.guntin\lavoz.es

A choiva que anticipa a chegada do inverno concedeu unha tregua nos últimos días. e, parece ser, o bo tempo quedará ata mediados deste mes de outubro. Aínda que polas mañás o frío axexa e a néboa envólveo toda na cidade amurallada, os raios de sol permiten retroceder ata un verán que xa rematou. Aínda que as temperaturas baixaron, outubro é un mes perfecto para as escapadas de fin de semana e coa escusa dos festivos que permiten alongar ata catro días a desconexión. Sendeirismo, gastronomía otoñal e mesmo pícnics ao aire libre son algunhas das alternativas máis golosas para este mes.

Paisaxes

As cores do outono. Os faiales (hayedos) van camiño da súa transformación. Nas súas follas apréciase o cambio de estación xa que mudan a súa tonalidade cara a cores máis tenues e alaranxados. Entre Cervantes e As Nogais está o faial de Pintinidoira e As Covas. Trátase do hayedo máis occidental de Europa e está situado a 1.000 metros de altitude. No outono, háxalas íspense e perden as súas follas. A frondosidad das copas das árbores cambia e permite que a luz penetre, creando así unha contorna idílico. En Pedrafita do Cebreiro atópase o faial de Liñares, un dos máis accesibles de Galicia xa que está situado aos pés do Camiño de Santiago. Tras deixar o asfalto atrás e en apenas uns metros é posible penetrar neste bosque mixto, conformado por acivros, carballos e haxas.

Viaxes

Escapada rural e pícnic ao aire libre. A provincia ofrece posibilidades tan dispares que permiten facer unha escapada ata A Mariña ou baixar cara á Ribeira Sacra. Esta variedade permite elixir entre unha paisaxe vinícola ou as dunas dalgunha das praias que bañan a costa de Lugo. Ademais e se o tempo permíteo, outubro é un mes ideal para comer ao aire libre xa que hai menos afluencia de turismo e as altas temperaturas non son un problema.

Gastronomía

Cogomelos e castañas. Ademais de gozar das froitas de tempada que chegan á vez que o outono, empeza a época de cogomelos e fungos. Iso si, é recomendable aventurarse na recolección só cando se teñan os coñecementos oportunos. Aínda que este ano algúns froitos chegan con atraso, pronto empezará a época da castaña. Entre os eucaliptales que dominan algunhas zonas da provincia aínda sobreviven algúns soutos que se sitúan como unha opción perfecta para unha tarde de domingo. Ademais, trátase dunha actividade para toda a familia.

Deporte

Sendeirismo e ciclismo. Primavera e outono son as mellores estacións para facer deporte ao aire libre. Unha das opcións máis atractivas é madrugar para ver amencer no pico Mustallar, na comarca dos Ancares. Trátase dunha ruta con tramos difíciles pero que permite divisar a serra desde o alto. Con todo, nesta comarca de montaña sucédense os picos aptos para camiñar entre árbores e animais ata acadar o cume. Por outra banda, son moitas as rutas ciclistas que se entrelazan por toda a provincia lucense.