O empresario lucense que pasou de encher os seus locais con miles de invitados a sobrevivir con trinta

Ramiro López, á fronte da Palloza, fala da súa situación límite, pero asume que non perde a esperanza

Foto de archivo de Ramiro López en La Casa Grande da Fervenza, en O Corgo
Foto de arquivo de Ramiro López na Casa Grande dá Fervenza, no Corgo

LUGO / LA VOZ

Para algúns sectores a recuperación da pandemia é moito máis lenta ou aínda non chegou. No mundo da restauración, o lecer nocturno e os organizadores de eventos aínda non ven a luz ao final do túnel. Nin sequera líbranse os históricos, como conta Ramiro López, da Palloza. O empresario non quere tirar a toalla pero atópase nunha situación límite: «Isto é un sen vivir», resume.

Os seus negocios actualmente están dirixidos á hostalería para adaptarse ás restricións, pero o seu punto forte sempre serán os grandes eventos, que aínda non lle achegan rendibilidade.Tras un ano de crise, pasando por varias fases e «moitas medidas», López centraba o seu optimismo en que este 2021 «non sexa peor que ou ano anterior», pero agora ve como o seu sector está abocado e vai «costa abaixo sen freos». «A estas alturas, pregúntanseme se prefiro morrer polo bicho ou de fame, digo ao bicho. Sería un hospital e coidado polo persoal sanitario, pero morrer de fame é morrer sen dignidade», sentenza. O derrotismo do histórico empresario é froito de encadear meses e meses facturando, como moito, un 20% do que serían os seus ingresos.

Enchía as súas leiras con miles de persoas, pero o verán pasado reabriu por primeira vez cun aforamento moito máis limitado, «que agora sona a loucura». A primeira voda celebrada foi o 4 de xullo, lembra López, cun máximo de 150 persoas dentro e 250 fose. «Na primeira volta dás medidas meteron mesas de 25 persoas, pero en agosto cambiárono a un máximo de 10. Iso xa tiña máis lóxica», conta. Ademais, adiantouse a hora de peche das dúas á unha. «Todo saíu perfecto», resume o empresario. López relata que, se o servizo estaba un pouco amais dos clientes, as medidas cumpríanse á perfección. Ademais, destaca que as restricións estiveron centradas en todo momento na restauración, «a pesar de que vos contaxios vinculados a este sector non sexan nin do tres por cento». Despois da remontada de verán, a actividade volveu baixar coas ondas de coronavirus. Desde entón, os negocios dedicados ás grandes citas non tiveron unha suavización das medidas, pero si que facer fronte aos mesmos gastos.

«Na hostalería ou custe dá luz é alto porque precisas unha potencia moi alta. Vos mínimos do aire acondicionado, dous conxeladores e dalgunha maquinaria hai que seguila pagando incluso se vos establecementos están pechados», recalca. Mentres tanto, actualmente o aforamento dos eventos é de 30 persoas no interior e 50 no exterior cunha capacidade de 30 mesas. Para este verán, as súas leiras xa teñen reservas e incluso para o ano que vén dos que prefiren esperar para celebrar un evento en condicións de «vella normalidade». Aínda así, o empresario non se atreve a determinar se se poderán realizar como están planeadas. De todo o persoal dos locais de López só volveu un 30 ou 40 %. «Hai aínda bastante xente en ERTE, pero e que é imposible recuperalos con este nivel de traballo», explica.

50 anos traballando, nin unha baixa

A situación límite na que se atopa o xerente da Palloza non ten traxectoria que a salve: «nós non somos nin mellores nin peores por levar máis anos, toda a restauración está non mesmo barco». Aos seus 66 anos defínese como «xubilado activo» e tras 52 traballando non lembra unha situación semellante á actual. Defende que «como non lle metan un xiro de 360 graos a isto, ímonos fóra». Para López, agora mesmo todo depende do que pase despois do nove de maio, co fin do estado de alarma, e do proceso de vacinación. «Eu quero seguir con isto, polos meus fillos, vos meus empregados e vos clientes. Loitarei ata gastar ou último cartucho. Teño esperanza en que cambie, pero non pódese seguir así», conclúe.

Coñece toda a nosa oferta de newsletters

Creamos para ti unha selección de contidos para que os recibas comodamente no teu correo electrónico. Descobre o noso novo servizo.

Votación
5 votos
Comentarios

O empresario lucense que pasou de encher os seus locais con miles de invitados a sobrevivir con trinta