Todos os alimentos foron doados a entidades benéficas da cidade
07 jul 2020 . Actualizado ás 05:00 h.A tan só uns pasos do HULA albíscase un espazo verde atípico, que contrasta coa fachada e o ambiente hospitalario do recinto. De súpeto, e en tan só uns segundos, é posible viaxar a unha aldea sen desprazarse do sitio. No horto ecolóxico do hospital de Lugo nacen, desde o ano 2015, unha infinidade de froitas e verduras, ademais de plantas medicinais.
A cargo de este proxecto está a xerencia do HULA e a da cafetería do hospital, que decidiron axudar a cubrir necesidades alimentarias das familias que o necesitan —todo o que se colleita dóase a catro entidades benéficas da cidade— e, ao mesmo tempo, formar a persoas en produción de agricultura e en hábitos de vida saudables. Pero o barco do horto do hospital manéxao, especialmente, Manuel Pérez, que é o que se encarga de depositar sobre a terra coidados, sementes e auga, ademais de cariño e de moita paciencia. «Agora, polo covid-19, non puiden pór xudías nin fabas, e o que fixen foi plantar máis patacas», explica este home, que tamén é o encargado de dirixir as visitas dos escolares que chegan ata este verxel para aprender a importancia de levar unha dieta equilibrada e, en definitiva, para comer ben.
Cursos, talleres e visitas
«Cando veñen os nenos, demostran que saben moito máis do que pensamos e do que di a xente», comenta Manuel, que tamén ofrece talleres sobre diversos temas e para varios niveis: desde como podar os tomates ata cales son as xardineiras ideais para os hortos urbanos. Este home empezou como voluntario cando se creou o horto e agora, traballa a media xornada. Ademais, Manuel aposta especialmente por cultivos locais, como son as nabizas, as verzas e as acelgas, entre outras moitas.
Pacientes en rehabilitación
Pero esta zona verde, que está pegada ao hospital, tamén recibe a pacientes que pasaron algún proceso cardíaco e que están na fase dúas de rehabilitación. En resumo, un oasis no medio do cemento e do ruído diarios. En total, son 16 parcelas de 20 metros cadrados cada unha; é dicir, uns 500 metros útiles.
Sustentabilidade e solidariedade son as palabras que lle saen a Gloria Enríquez, responsable de Humanización do HULA, mentres observa o horto. «Este é un proxecto de acción social que busca compensar algunhas necesidades e traballar en valores. Ten moita riqueza pola cooperación que xera», engade Enríquez, que asegura que este é un espazo «de todos e para todos, que se coida tal e como o facían antes os avós». Desde o ano 2015, deste horto saíron 3.853 quilogramos de froitas e verduras e pasaron máis de 2.000 nenos.
Implicación total
Pero neste proxecto está implicada boa parte do hospital de Lugo. «Os talleres cos nenos son moi importantes, porque eles son a sociedade do futuro e se adquiren bos hábitos, estes estarán presentes durante toda a súa vida e mesmo repercutirán na mortalidade de dentro duns anos», explica María Jesús Pérez Taboada, directora de enfermería da área Sanitaria de Lugo, A Mariña e Monforte de Lemos. Pola súa banda, a subdirectora de Humanización, Pilar Ledo, tamén engade que «os resultados se apreciarán a longo prazo» xa que «os hábitos de alimentación que se adquiren en idade infantil é máis doado mantelos». A oncóloga Begoña Campos tamén explica que para os seus pacientes, tamén é «moi importante a alimentación».