Do horto ecolóxico do HULA saíron máis de 3.853 quilos de froitas e verduras

María Guntín
María Guntín LUGO / LA VOZ

LUGO

Manuel Pérez, al frente del huerto, entrega las hortalizas una vez a la semana al Banco de Alimentos
Manuel Pérez, á fronte do horto, entrega as hortalizas unha vez á semana ao Banco de Alimentos ALBERTO LÓPEZ

Todos os alimentos foron doados a entidades benéficas da cidade

07 jul 2020 . Actualizado ás 05:00 h.

A tan só uns pasos do HULA albíscase un espazo verde atípico, que contrasta coa fachada e o ambiente hospitalario do recinto. De súpeto, e en tan só uns segundos, é posible viaxar a unha aldea sen desprazarse do sitio. No horto ecolóxico do hospital de Lugo nacen, desde o ano 2015, unha infinidade de froitas e verduras, ademais de plantas medicinais.

A cargo de este proxecto está a xerencia do HULA e a da cafetería do hospital, que decidiron axudar a cubrir necesidades alimentarias das familias que o necesitan —todo o que se colleita dóase a catro entidades benéficas da cidade— e, ao mesmo tempo, formar a persoas en produción de agricultura e en hábitos de vida saudables. Pero o barco do horto do hospital manéxao, especialmente, Manuel Pérez, que é o que se encarga de depositar sobre a terra coidados, sementes e auga, ademais de cariño e de moita paciencia. «Agora, polo covid-19, non puiden pór xudías nin fabas, e o que fixen foi plantar máis patacas», explica este home, que tamén é o encargado de dirixir as visitas dos escolares que chegan ata este verxel para aprender a importancia de levar unha dieta equilibrada e, en definitiva, para comer ben.

Cursos, talleres e visitas

«Cando veñen os nenos, demostran que saben moito máis do que pensamos e do que di a xente», comenta Manuel, que tamén ofrece talleres sobre diversos temas e para varios niveis: desde como podar os tomates ata cales son as xardineiras ideais para os hortos urbanos. Este home empezou como voluntario cando se creou o horto e agora, traballa a media xornada. Ademais, Manuel aposta especialmente por cultivos locais, como son as nabizas, as verzas e as acelgas, entre outras moitas.

En total, hay 16 parcelas de 20 metros cuadrados cada una
En total, hai 16 parcelas de 20 metros cadrados cada unha ALBERTO LÓPEZ

Pacientes en rehabilitación

Pero esta zona verde, que está pegada ao hospital, tamén recibe a pacientes que pasaron algún proceso cardíaco e que están na fase dúas de rehabilitación. En resumo, un oasis no medio do cemento e do ruído diarios. En total, son 16 parcelas de 20 metros cadrados cada unha; é dicir, uns 500 metros útiles.

Sustentabilidade e solidariedade son as palabras que lle saen a Gloria Enríquez, responsable de Humanización do HULA, mentres observa o horto. «Este é un proxecto de acción social que busca compensar algunhas necesidades e traballar en valores. Ten moita riqueza pola cooperación que xera», engade Enríquez, que asegura que este é un espazo «de todos e para todos, que se coida tal e como o facían antes os avós». Desde o ano 2015, deste horto saíron 3.853 quilogramos de froitas e verduras e pasaron máis de 2.000 nenos.

Implicación total

Pero neste proxecto está implicada boa parte do hospital de Lugo. «Os talleres cos nenos son moi importantes, porque eles son a sociedade do futuro e se adquiren bos hábitos, estes estarán presentes durante toda a súa vida e mesmo repercutirán na mortalidade de dentro duns anos», explica María Jesús Pérez Taboada, directora de enfermería da área Sanitaria de Lugo, A Mariña e Monforte de Lemos. Pola súa banda, a subdirectora de Humanización, Pilar Ledo, tamén engade que «os resultados se apreciarán a longo prazo» xa que «os hábitos de alimentación que se adquiren en idade infantil é máis doado mantelos». A oncóloga Begoña Campos tamén explica que para os seus pacientes, tamén é «moi importante a alimentación».

En este proyecto están implicados numerosos servicios del HULA
Neste proxecto están implicados numerosos servizos do HULA ALBERTO LÓPEZ