A empresa e a Asociación Galega de Cooperativas Agroalimentarias asinan un novo convenio no marco da Feira Internacional Abanca Semana Verde de Galicia

Os produtos de horta procedentes das cooperativas galegas son alimentos de proximidade. Da terra ao mercado. E ao prato. Supoñen un bo exemplo de economía circular, reducindo custos, enerxía e presión ambiental do sector primario.

A calidade deses produtos é superior á dos alimentos con maior procesado, garantindo a máxima frescura e rápida posta en venda, polo que gañan protagonismo nos hábitos de consumo. Precisamente para fomentar a súa implantación na sociedade, a compaña galega de distribución alimentaria Vegalsa-Eroski renovou o seu compromiso cos produtores locais a través da firma dun novo convenio coa Asociación Galega de Cooperativas Agroalimentarias (Agaca), no marco da Feira Internacional Abanca Semana Verde de Galicia, celebrada a pasada fin de semana en Silleda.

Para este 2018, o convenio -acada a sétima renovación- contempla entre as súas previsións seguir incrementando os volumes acadados no exercicio anterior, que se situaron en máis de 1.500.000 quilos comercializados dun total de 30 produtos típicos de gran calidade de Galicia e incrementar a facturación ata os 1,4 millóns de euros. Nos últimos catro anos, o volume de compras experimentou un crecemento de máis do 37%.

Das 30 referencias que inclúe o convenio, os alimentos máis demandados polos consumidores e a súa participación sobre o total do volume foron leitugas (27 %); pementos de Padrón e resto variedades (24 %); xudías (12 %); tomates (11 %); cebolas (7 %); allos porros (5 %); nabizas e grelos (4 %). O restante 10 % repártese entre cabaza, cabaciña, pepinos, berenjenas, repolos e verzas.

Entre as novidades que se están fraguando ao amparo do citado convenio marco inclúese a posibilidade de incorporar a produción de produtos de horta ecolóxicos de orixe galega para o que se están dando xa os primeiros pasos. Así, preténdese ampliar a variedade de referencias comercializadas ata a data, incluíndo entre estes novos produtos o brócoli. E contémplase engadir, ademais, durante a campaña comercial que pon en valor os grelos a referencia IGP Grelos de Galicia nos lineais da rede de tendas de Vegalsa-Eroski .

Alimentación saudable e motor de emprego

Os alimentos de proximidade non necesitan recollerse con antelación excesiva ao seu punto de maduración precisamente por esa proximidade. Ademais da calidade e orixe diferencial, estes produtos contribúen a unha alimentación saudable e a impulsar o tecido produtivo do sector agroalimentario. O feito de ser comercializados a través das cooperativas traducir en a eliminación de intermediarios; os beneficios obtidos das vendas reverten directamente na cooperativa e os seus socios.

Son tres as cooperativas integradas no proxecto de horta galega de calidade de Agaca e Vegalsa-Eroski: Melisanto, Horsal e Horta de Galicia. Vegalsa-Eroski representa o 19 % do total da súa actividade e contribuíu a lograr un incremento aproximado do 15 % no que a persoal se refire, xerando máis de 280 empregos indirectos.

Degustacións, actividades e obsequios

Durante a súa presenza na Feira de Silleda, a compaña galega desenvolveu na súa caseta varias actividades coa produción local como pano de fondo. Os asistentes puideron degustar produtos de provedores locais cos que colabora habitualmente como xamón Munín, empanada Apetece e leite fresco e iogures de Larsa.

Tamén organizou dous showcookings de Galicia Calidade da man de Benigno Campos, do programa de televisión Larpeiros, e de Luz Rodriguez Cerdeira, do catering Momo 46. E un taller de maquillaxe e beleza impartido polas responsables da sección de perfumería dos seus supermercados. E para os máis pequenos, talleres infantís, acompañados dos personaxes da Patrulla Canina e os Minions, que animaron con actividades de lecer a máis de 500 escolares de diferentes colexios da zona e aos nenos e nenas que pasaron pola súa caseta durante a fin de semana.

Vegalsa-Eroski repartiu entre o público máis de 5.000 bolsas reutilizables, edición especial Ou mellor de Galicia.