A petición dunha denominación para o aceite quirogués vai a Madrid

Francisco Albo
francisco albo QUIROGA / LA VOZ

QUIROGA

 Participantes en la primera ruta del llamado Oleobús, promovida por el consorcio turístico de la Ribeira Sacra y realizada el pasado fin de semana, varean aceitunas en un olivar del municipio de Quiroga
Participantes na primeira ruta do chamado Oleobús, promovida polo consorcio turístico da Ribeira Sacra e realizada a pasada fin de semana, varean olivas nun oliveiral do municipio de Quiroga CEDIDA

A Xunta remite ao Goberno central a solicitude presentada polo Concello

13 novs 2019 . Actualizado ás 05:00 h.

A Xunta remitirá ao Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación a solicitude de creación dunha denominación de orixe específica para o aceite de oliva de Quiroga que foi presentada hai meses por un grupo de produtores locais e polo Concello. Así o afirma o alcalde Julio Álvarez, quen considera que a iniciativa «pasou o primeiro obstáculo dun camiño no que queda moito por percorrer». O rexedor sinala que a solicitude aínda deberá recibir a aprobación do Goberno central e despois ser remitida aos organismos europeos competentes, que tamén deben dar a súa autorización. «Somos conscientes de que será moi difícil conseguir este obxectivo, pero tamén era moi difícil lograr o recoñecemento pola Unesco do geoparque Montañas do Courel e a pesar diso conseguir», comenta.

O Concello presentou a solicitude o pasado 14 de marzo ante a Consellería de Medio Rural. Ao non ter recibido ningunha resposta pasados seis meses, o alcalde pediu unha entrevista co presidente da Xunta que se celebrou a mediados de outubro. Segundo informou o seu momento o goberno local, Alberto Núñez Feijoo mostrouse moi interesado polo aceite de oliva de Quiroga e comprometeuse a estudar a documentación que lle entregou Julio Álvarez. Previamente, a principios do mes pasado, o Concello recibiu a visita do director xeral de Gandaría, Agricultura e Industrias Agroalimentarias, José Balseiros, quen comprometeu o apoio da Consellería de Medio Rural á organización dun congreso sobre o aceite de oliva local que se celebrará en Quiroga a próxima primavera. A este simposio serán invitados os científicos da Universidade de Córdoba que realizaron unhas análises que proban que o aceite de produción local contén unha elevada proporción de polifenoles que lle permiten utilizar a etiqueta europea de alimento saudable.

O rexedor di por outra banda que conseguir unha denominación de orixe propio para o aceite de oliva non só sería beneficioso para Quiroga, senón que tería un maior alcance. «É un aceite dun carácter único e singular producido nunha comunidade que non é coñecida especialmente pola produción de aceite, polo que este recoñecemento suporía unha medalla para Quiroga e para Galicia», opina.

Doutra banda, Álvarez manifestou a vontade do goberno municipal de Quiroga de seguir insistindo ata conseguir un selo de calidade propio para o aceite de oliva local. «Acadar este obxectivo é algo que dará moito traballo e que pode levar anos, pero estamos dispostos a seguir pelexando todo o que faga falta, tanto en Madrid como en Bruxelas, ata que o aceite de Quiroga teña o recoñecemento que merece», agregou.

O alcalde di que o obxectivo é difícil, pero que o goberno local seguirá insistindo

Un novo paso nun longo proceso que empezou a desenvolverse hai case dúas décadas

O goberno municipal de Quiroga considera que a solicitude dunha denominación de orixe para o aceite de oliva local é un paso consecuente no proceso de recuperación e promoción dun produto tradicional da comarca que comezou coa organización da Mostra do Aceite, que cumprirá vinte anos na primavera do 2020. Desde entón -sinalan os responsables municipais- recuperáronse oliveirais que estaban abandonados, realizáronse novas plantacións e varias adegas locais animáronse a producir aceite de oliva de forma industrial. O Concello, ademais, rexistrou legalmente márcaa Aceite de Quiroga para protexer este produto e iniciou a elaboración dun rexistro de plantacións locais de oliveiras.

Para contribuír á divulgación e o coñecemento deste produto, no 2017 fundouse no municipio a Asociación de Amigos dos Aceites de Quiroga e Gallaecia, que o pasado maio presentou o primeiro portal web non comercial dedicado aos aceites de oliva galegos.

A tradición olivarera de Quiroga, así mesmo, empezou a ser utilizada esta tempada como recurso turístico. O consorcio da Ribeira Sacra incluíu por primeira vez unha ruta dedicada ao aceite de oliva dentro do seu programa de actividades de outono denominado A Caída dá Folla. Seguindo o coñecido modelo do Viñobús, a pasada fin de semana ofreceuse o primeiro percorrido do denominado Oleobús, que levou a un grupo de usuarios a visitar un oliveiral de Quiroga, unha empresa produtora de aceite e un muíño artesanal.