Hoteis e restaurantes de Lugo, pendentes das reservas de última hora

A. S. / M. G. / F. A. LUGO, MONFORTE / LA VOZ

MONFORTE DE LEMOS

En Os Cachivaches tienen el puente repleto de reservas
Nos Cachivaches teñen a ponte repleta de reservas ALBERTO LÓPEZ

A ocupación media para a ponte non supera o 70 %, pero resiste ás cancelacións

06 dic 2021 . Actualizado ás 05:00 h.

Os negocios de restauración e o sector hostaleiro lucenses chegan á Ponte da Constitución con ánimo de iniciar a época do Nadal o mellor posible. Para eles, os primeiros días festivos de decembro adoitan servir como anticipo do Nadal, e axúdalles a facer cálculos sobre como irá a etapa vacacional por excelencia.

En varios dos restaurantes de referencia da cidade de Lugo, hai sensacións enfrontadas. Conta Paco López, xerente do Restaurante España, que «estes días estamos completos, polo menos ata o martes». Para eles, a ponte é un momento no que «recibimos, sobre todo, a familias con fillos que veñen comer aproveitando que non traballan e non hai colexio». Nese sentido, explica que «a ponte funciona como unha fin de semana, xa que hai moitas máis familias e visitantes que xente de negocios». Con todo, conta que as empresas tamén xogarán un papel fundamental de aquí a final de ano, xa que «agardamos moitas ceas e comidas de traballadores, tan típicas deste mes», segundo di López.

Para el, as recentes noticias sobre unha nova subida de contagios de covid-19 , ademais das restricións impostas pola Xunta, «provocaron algunhas cancelacións», aínda que «as reservas que foron chegando aos poucos digamos que xa as compensan».

No ámbito hostaleiro, a sensación é parecida. Segundo explican desde o Hotel Eurostars de Lugo, «a ocupación media para a ponte apenas supera o 50 %». Eles mesmos afirman que estas datas, tradicionalmente, «sempre foron días bos», aínda que este ano «nos gustou que fosen mellores». Eles aínda agardan esas reservas de última hora das que falaba o dono do Restaurante España. «Agardemos que ao final nos acheguemos máis ao 70 %, que é o que temos reservado para a fin de semana da ponte», di un dos seus traballadores.

Explican, tamén, que as últimas novidades sobre o coronavirus «non axudan a atraer hóspedes», pero confían en remontar conforme se vaian achegando as datas do Nadal. «Sobre todo agardamos visitantes de fóra de Lugo; familias con nenos que veñan pasar un par de días aproveitando as vacacións», din desde o céntrico hotel lucense.

Alí, tamén organizan eventos especiais para estas datas. «Temos varias ceas de empresa preparadas, comidas familiares e demais eventos, que tamén nos van axudar a mellorar algo as previsións», explican.

Desde Arrocería Os Cachivaches, un dos seus responsables, Armando Méndez, explica que as reservas están case ao completo esta ponte: «Esta ponte temos todo cheo, tanto comidas como ceas. E os luns, pechamos para que descanse o persoal». Méndez ratifica que co aumento de casos de covid-19 as cancelacións empezaron a sucederse, sobre todo as correspondentes a ceas de empresa. Agora, as reservas son de grupos máis pequenos.

Todo nun

Quen tamén diversifican as súas actividades son os responsables do novo hotel de Lugo, o Mercure. Leste mesmo sábado empezou a recibir hóspedes tras unha apertura que levaba atrasando varios meses. O seu xerente, Dámaso Expósito, explica que a estrea da súa gastrobar, que xa leva case unha semana aberto, foi «un bo xeito de introducirnos aos lucenses». De cara á época do Nadal, daranlle máis importancia a pártea hostaleira do negocio, aínda que sen descoidar a restauración da que tanto presumen: «Houbo bastantes cancelacións de cuartos hai uns días, pero agora está a remontar. Temos varias ceas de empresa concertadas tamén», explica o empresario lucense.

E é que a súa cociña, especializada en pratos tradicionais, galegos pero modernizados, «suporá unha das nosas garantías para este decembro, un mes que consideramos vital para o negocio, e polo que apuramos a apertura», explica Expósito.

Móstranse ilusionados por estas próximas semanas, e agardan «recibir sobre todo a familias de fóra de Lugo que veñan pasar uns días á cidade».

Na Ribeira Sacra, alta demanda para comer e un 77% de ocupación nos aloxamentos

Na Ribeira Sacra, segundo os datos recolleitos polo consorcio turístico do territorio, agárdase unha ocupación media do 77% das prazas de aloxamento durante a ponte festiva, unha cifra que chegou ao 84% en leste mesmo período do ano pasado. Segundo estas previsións, a ocupación máis elevada agárdase nas casas de turismo rural, cun 85%, e a máis baixa, nos hoteis de tres e catro estrelas, cun 37%.

En canto aos restaurantes, os negocios consultados agardan unha importante afluencia para estas xornadas. «Seguimos co 50% de capacidade por decisión propia, pero temos todo completo para lestes días», din no restaurante Manuel Bistró de Monforte. «Hoxe estamos completos [por onte] e para lestes días tamén agardamos que veña bastante xente», explican no restaurante Edulis, tamén en Monforte, que xa ten reservas de clientes foráneos para Noitevella.

No restaurante A Faragulla de Chantada non quedaban prazas libres onte e para hoxe tamén as ten todas reservadas. «Para ou martes e ou mércores aínda non ou podemos confirmar, pero esta tempada estamos tendo moito movemento», din os seus responsables. Algo parecido ocorre no restaurante Berso de Sober . «Lestes días estamos cubrindo todas as prazas á hora dá comida e cubririamos máis llas tivésemos, aínda que nas ceas a demanda está algo máis frouxa», explican. O restaurante Merenzao —tamén en Sober , ao bordo do canón do Sil— leva máis de dúas semanas completando a súa capacidade as fins de semana, o que tamén agarda facer hoxe. «Para o martes e mércores aínda non sabemos, iso dependerá un pouco do tempo que faga», apuntan.