Documentais sobre viticultura para soportar o confinamento

l. díaz MONFORTE / LA VOZ

LEMOS

Laura Lorenzo, en sus viñas de O Bibei, durante el rodaje del documental
Laura Lorenzo, nas súas viñas do Bibei, durante a rodaxe do documental FERMENTACION ESPONTÁNEA

24 mares 2020 . Actualizado ás 19:03 h.

As propostas relacionadas co mundo do viño para facer máis levadío o confinamento polo coronavirus sucédense nestas xornadas. Clara Isamat, directora do documental dedicado aos viños naturais Fermentación espontánea, ofréceo agora en aberto a través da canle Youtube. Pola película desfilan once produtores de diferentes puntos de España que teñen en común non utilizar herbicidas nin produtos agresivos nas viñas, e que elaboran os seus viños nas adegas sen aditivos e coa mínima intervención.

Un dos capítulos do documental está dedicado a Laura Lorenzo, artífice do proxecto Daterra Viticultores en viñedos do Bibei, onde se instalou tras traballar varios anos como enóloga nunha coñecida adega de Ribeira Sacra. Os viños de Laura Lorenzo, elaborados na localidade ourensá de Manzaneda, prodúcense actualmente á marxe da denominación de orixe.

O documental de Clara Isamat tamén recolle as opinións de Josep Roca, do Celler de Can Roca, considerado un dos mellores catadores do mundo, e do escritor de viños Joan Gómez Pallarès, autor do libro Viños naturais en España. Laura Lorenzo é a representante deste movemento en Galicia que aparece no documental.

Tamén en Francia

Por outra banda, a canle de vendas por Internet Á voeina, que suspendeu temporalmente a distribución a causa do coronavirus, ofrece gratuitamente a través da súa web o documental que produciu dedicado aos novos produtores de Champaña. A película titúlase Revolution Champenoise. A viña manda e desfilou nos últimos meses por varios festivais de cine.

Diversos produtores desa prestixiosa rexión francesa contan no documental -con subtítulos en español- o xiro que deron ao cultivo da viña, mediante a redución de tratamentos fitosanitarios, para conseguir champañas o máis expresivos posible do seu lugar de orixe.