Abadía dá Cova, substitución xeracional con viños radicais debaixo do brazo

Luis Díaz
LUIS DÍAZ MONFORTE / LA VOZ

LEMOS

MARTA SERRAPIO

Os fillos de José Manuel Moure e Evaristo Rodríguez recollen a testemuña dunha adega pioneira en Ribeira Sacra

13 feb 2019 . Actualizado ás 07:54 h.

A cuarta xeración dos Moure toma as rendas de Abadía dá Cova. E non é só un cambio de caras. Hai novos nomes á fronte, pero tamén proxectos sobre a mesa que anuncian outro rumbo. A renovación non se acaba no aire máis actual da etiquetaxe das marcas máis recentes. Saboréase no perfil duns viños que non queren perder o tren dos tempos. O Salón de Viños Radicais que se celebrará a semana próxima en Madrid contará por vez primeira coa presenza dunha das adegas históricas de Ribeira Sacra. Toda unha declaración de intencións con vistas ao futuro.

Evaristo Rodríguez -xunto co seu cuñado José Manuel Moure, xa apartado desta actividade- levou nos últimos trinta anos as rendas de Abadía dá Cova. Agora tócalle ceder a testemuña a unha nova xeración familiar que ten o seu propio xeito de ver o viño. «O relevo na adega tamén é conceptual. Vanse facer viños máis naturais, nos que vai primar o respecto á súa orixe sobre a sofisticación nos métodos de elaboración», explica o adegueiro.

O afán de calidade que definiu os inicios da denominación de orixe deixou de ser un argumento de diferenciación dentro e fóra de Ribeira Sacra. A partir desa premisa, o Salón de Viños Radicais ofrece o seu escaparate anual a adegueiros que nas súas elaboracións antepoñen o carácter que transmite unha viticultura singular. Alí estarán os novos viños de Abadía dá Cova: un branco de loureira e os rosados monovarietales de caíño e meranzao.

Máis naturais e de terruño

As novas elaboracións, e a última anada do mencía ecolóxico, foron presentados recentemente na adega á prensa especializada. Evaristo Rodríguez estivo acompañado polo novo equipo de Abadía dá Cova, do que forman parte José Moure e Paloma e Adrián Rodríguez, ademais do enólogo Nacho Álvarez. «Nacho sintoniza por completo cos novos viños que queremos facer, máis naturais e expresivos da terra e da variedade», apunta Evaristo Rodríguez.

A repartición de tarefas deste novo equipo está perfilado. Adrián Rodríguez encargarase da adega, que ampliará o seu catálogo baixo a dirección técnica de Nacho Álvarez cunha nova gama de viños monovarietales e de parcela. Paloma Rodríguez e José Moure encargaranse da mercadotecnia e de todos os aspectos relacionados coa comercialización.

A adega do Saviñao manterá a liña de marcas máis clásicas, sen renunciar a sacar partido do potencial dos seus viñedos para a elaboración de viños singulares. «Temos moito viñedo vello en zonas moi diversas», detalla Evaristo Rodríguez. Pero será unha nova xeración a que saque partido do traballo realizado por esta adega desde a posta en marcha da denominación de orixe. En Abadía dá Cova hai substitución, que é moito dicir en Ribeira Sacra.