Unha aplicación para móbil avisará de cando hai que tratar o mildiu

Luis Díaz
LUIS DÍAZ MONFORTE / LA VOZ

LEMOS

ROI FERNANDEZ

As estacións de Meteogalicia permitirán axustar as alertas a cada zona vitícola

29 novs 2018 . Actualizado ás 22:00 h.

A Estación de Viticultura e Enoloxía de Galicia (Evega) agarda concluír no 2021 a terceira e última das fases do proxecto AppFitoVit, que desenvolverá unha aplicación de telefonía móbil con información en tempo real do estado fitosanitario do viñedo. As alertas por ataques de mildiu, oídio ou black-rot -fungos especialmente daniños para a vide- non terán carácter xenérico. A información que reciban os destinatarios responderán as condicións ambientais que existan nese momento nas súas respectivas zonas vitícolas. Para conseguir unha información o máis detallada posible, utilizarase a rede de estacións de Meteogalicia. En principio, a aplicación será gratuíta.

O director da Axencia Galega dá Calidade Alimentaria (Agacal), Manuel Rodríguez, ofreceu onte en Monforte algúns detalles do proxecto durante unha xornada sobre innovación no sector vitivinícola, organizada en colaboración coa denominación de orixe Ribeira Sacra e a Fundación Juana de Vega . Rodríguez explicou que Evega conta coa colaboración da empresa Monet Viticultura, especializada na introdución de novas tecnoloxías no sector primario.

Na posta en práctica da nova aplicación participan ademais, segundo detallou, unha trintena de adegas e os consellos reguladores das cinco denominacións de orixe vitícolas galegas. Esta iniciativa, destacou o director de Agacal, «dá resposta a unha vella demanda do sector vitivinícola de contar cun sistema de avisos climatolóxicos e fitosanitarios homologable para toda Galicia».

Fondos europeos

O proxecto foi incluído nas liñas estratéxicas de investigación deste departamento da Xunta e está financiado nun 75% polo Fondo Europeo Agrarios de Desenvolvemento Rural. «Estamos traballando para dar resposta aos problemas reais do sector. No caso dos avisos fitosanitarios a reivindicación vén de lonxe, e agora por fin temos os recursos para atendela», indicou o director de Evega, Juan Casares.

A posta en marcha desta aplicación para móbil -engadiu- «permitirá contar cunha ferramenta fundamental para predicir episodios adversos relacionados con enfermidades do viñedo». Un dos obxectivos prioritarios do proxecto é minimizar os danos provocados polo fungo causante do mildiu, que nas últimas colleitas produciu importantes danos en viñedos das denominacións de orixe galegas.

Tratamentos a destempo, carga contaminante e resistencias entre os fungos

Os boletíns de avisos fitosanitarios funcionan desde hai tempo fóra de Galicia para atallar as enfermidades do viñedo. En Cataluña envíanse máis de 10.000 alertas anuais, a través de mensaxes de móbil ou correo electrónico, aos viticultores que solicitan ese servizo á administración autonómica. Meteogalicia ofrece un boletín de subscrición gratuíta, pero a súa utilidade práctica é moi escasa. O correo que reciben os abonados reproduce as previsións que se poden consultar na web, sen ningunha outra información adicional.

A Estación Fitopatolóxica do Areeiro, da Deputación de Pontevedra, edita na súa web un boletín de avisos fitosanitarios que se actualiza cada semana. O problema é que as súas alertas sobre ataques de mildiu, oídio ou black-rot non sempre son extrapolables fose de Rías Baixas. As diferentes condicións meteorolóxicas que poden darse nunha mesma xornada nas diferentes denominacións galegas -e mesmo dentro delas- fan que só as alertas territorializadas poidan resultar de utilidade.

Máis custos e menos eficacia

Os técnicos inciden en que a ausencia deste tipo de ferramentas propicia a aplicación de produtos fitosanitarios en momentos nos que poden resultar innecesarios ou pouco eficaces. Esta circunstancia eleva os custos de produción e tamén a carga de residuos de produtos químicos. Algúns expertos sosteñen ademais que se están xerando resistencias entre fungos como o mildiu que poden acabar por converter en ineficaces os tratamentos.