Amigos e clientes: este ano non hai viño

Luis Díaz
LUIS DÍAZ MONFORTE / LA VOZ

LEMOS

CARLOS CORTÉS

José María Prieto perdeu a colleita de once hectáreas de viñedo e prefire non embotellar a recorrer a outra uva

29 oct 2018 . Actualizado ás 22:39 h.

A colleita deste ano tivo por momentos tinguiduras case apocalípticas na Ribeira Sacra. O pedrisco que arrasou a ribeira de Amandi en xullo foi só o aperitivo. Nas semanas posteriores, a frenética actividade do fungo causante do mildiu comezaba a arruinar acios. Pero a vendima pasou e todo iso é historia, porque quen máis quen menos llas ha apañado para encher os depósitos. A compra de uva a provedores con maior fortuna, en diferentes puntos da denominación de orixe, parece ter satisfeito aos que saíron peor parados. Máis dun terá que asumir que o viño perda parte do seu perfil habitual a cambio de poder atender os pedidos. José María Prieto, de Adega Régoa, por aí non pasa.

O adegueiro de Amandi acaba de anunciar a amigos e clientes, a través das redes sociais, que Régoa non embotellará o viño da colleita do 2018. Unha decisión, explica Prieto, triste pero xustificada. Os peritos da compaña aseguradora valoraron a perda do cento por cento da produción nos seus once hectáreas de viñedo como consecuencia do pedrisco que descargou o venres 13 de xullo. «En só uns minutos de intensa saraiba, os incipientes acios das nosas cepas quedaron esnaquizados», di na súa conta de Facebook.

Pódese facer un bo viño mesturando uvas procedentes de viñas de diferentes subzonas. Pero cando unha adega traballa desde os seus inicios só con produción propia, como sucede en Régoa, a decisión de buscar provedores complícase. Máis aínda se -como tamén é o caso- aposta por tintos de longo percorrido que deben medirse coa barrica na elaboración.

En vista do estropicio, Régoa decidiu facer un estudo «das diferentes variedades e calidades de uva dispoñibles no mercado» con vistas a poder continuar coa produción en 2018. Tras valorar proles e contras, decidiu que esa anada sexa sabática enológicamente falando. «Ante o risco de non poder manter os nosos estándares de calidade, e perder o aceno distintivo de Régoa, decidimos paralizar a produción de todos os nosos viños da anada do 2018», explica Prieto.

Un año normal... Las once hectáreas de viñedo de Régoa tienen cupo para producir 90.000 kilos de uva tinta, aunque la producción real suele rondar los 50.000 kilos
Un ano normal... As once hectáreas de viñedo de Régoa teñen cota para producir 90.000 quilos de uva tinta, aínda que a produción real adoita roldar os 50.000 quilos ROI FERNANDEZ

Un año normal... Las once hectáreas de viñedo de Régoa tienen cupo para producir 90.000 kilos de uva tinta, aunque la producción real suele rondar los 50.000 kilos
Un ano normal... As once hectáreas de viñedo de Régoa teñen cota para producir 90.000 quilos de uva tinta, aínda que a produción real adoita roldar os 50.000 quilos ROI FERNANDEZ

As adegas que traballan con viños de longa crianza afrontan en mellores condicións, polo menos nun primeiro momento, o impacto que supón perder unha vendima. Régoa sacará ao mercado a comezos do próximo ano -tal e como estaba previsto- os viños á colleita do 2016, unha vez que completaron o período de maduración en barrica. Pero antes ou despois haberá que dixerir as perdas dunha campaña sen viño. A adega prefire asumilas a utilizar uva que non lle ofrece garantías para a elaboración «de viños con moi longo percorrido, con cor, boa acidez e carga froiteira».

As razóns da decisión

E por que non valen outras uvas? Prieto explica as súas razóns. A primeira, que nos seus once hectáreas de viñedo -nunha mesma peza- non se realizan abonados para que a uva teña baixos niveis de potasio e poder obter viños máis estruturados, con máis equilibrio e menos necesitados de correccións enológicas. «Aínda que por extensión do viñedo e número de cepas o consello regulador autorízanos ata 90.000 quilos, limitamos a produción a 40.000 ou 50.000 quilos». Os baixos rendementos, detalla o adegueiro, permiten recoller uvas con maduración fenólica uniforme e maior concentración de tanino, que fermentan con fermentos e bacterias autóctonas.

Hai unha terceira razón para que Régoa non compre uva. Todos os seus viños de mencía levan unha pequena porcentaxe de brancellao e caíño, variedades que se cultivan nos seus once hectáreas de viñedo pero que non son doados de atopar no mercado. Así as cousas, José María Prieto pasa páxina por adiantado ao 2018. En Facebook, os seguidores da adega agradecen o xesto. «Fala moi ben desta casa», lese nun comentario.