A madurez desigual da uva atrasa o inicio da vendima

Luis Díaz
LUIS DÍAZ MONFORTE / LA VOZ

LEMOS

ROI FERNÁNDEZ

En viñas de Doade chegan a trece graos e na zona de Chantada non pasan de dez

18 sep 2018 . Actualizado ás 05:00 h.

O consello regulador de Ribeira Sacra ten previsto reunirse hoxe para pór data ao comezo oficial da vendima. Non parece que o arranque vaia a ser inmediato. Posiblemente haxa que agardar aínda unha semana máis para que a recollida da uva autorícese con carácter xeral. A firmeza do anticiclón desaconsella as présas. O tempo asollado espolea por fin a maduración nunha colleita tardía e de contrastes marcados. As últimas mostraxes dos técnicos apuntan nesa liña. Hai viñas na subzona de Amandi onde o contido en azucres da mencía daría un viño de trece graos. Pola contra, en Chantada a media está en dez graos na inmensa maioría dos casos.

«Se segue así o tempo, vai ser un ano bo en calidade. Ao final, o tempo que hai nas semanas previas e durante á vendima é o que define os viños», di o presidente do consello regulador, José Manuel Rodríguez. Os prognósticos meteorolóxicos indican que o tempo seco e as altas temperaturas manteranse no arranque do outono, polo que a apertura xeneralizada da vendima podería postergarse ata o 25 de setembro. «Hai unha desigualdade importante non só entre as distintas subzonas, senón incluso dentro dunha mesma ribeira», sinala Rodríguez.

Os controis a pé de viña que realizan os técnicos desde finais de agosto serven de referencia para fixar a data de inicio da vendima, unha decisión na que se ten en conta o ritmo de maduración nas cinco subzonas que integran a denominación de orixe. Pero tamén se conceden permisos puntuais ás adegas que queren dar entrada á uva de parcelas onde acadou unha maduración adecuada. Algueira comezou a colleitar variedades brancas o pasado luns na viña de Cortezada, en Abeleda. Dous días despois, recolleu as primeiras uvas de mencía da presente campaña na ladeira de Carballocovo, na ribeira de Doade.

Case 19.000 quilos

Algueira é un das cinco adegas que segundo o consello regulador iniciaran a vendima con data de onte. De acordo cos seus datos, ata agora se recolleron 18.893 quilos de uva, 8.056 quilos da variedade mencía. Tamén se colleitaron entre as tintas outros 1.024 quilos de merenzao. Respecto das brancas, os técnicos da denominación de orixe contabilizaron 6.2651 quilos de albariño e 3.542 quilos de godello.

A Garda Civil intensificará os controis para vixiar a entrada de uva foránea

O comezo da vendima traerá consigo tamén un incremento dos controis de estrada sobre o transporte de uva por parte da Garda Civil de Tráfico. A Subdelegación do Goberno en Lugo anuncia que con este motivo se porá en marcha unha campaña «de inspección e verificación das condicións de transporte de uvas de vinificación». As medidas de vixilancia afectarán, segundo precisa este organismo, tanto á mercancía que se destina a venda a particulares como á produción amparada pola denominación de orixe.

A campaña desenvolverase «especialmente» no sur da provincia por ser a zona «onde se concentra maioritariamente a produción» e por tratarse da porta de entrada para bo número de camións de uva doutras procedencias. Este transporte está regulado pola Lei de Promoción e Defensa dá Calidade Alimentaria que entrou en vigor en Galicia no ano 2005. A normativa establece, entre outros aspectos, a documentación que debe acreditar a orixe e destino da uva.

Duras sancións

Os axentes da Garda Civil de Tráfico xa recibiron instrucións concretas sobre a realización destes controis, que habitualmente teñen como escenario a estradas N-120 e vías secundarias próximas ás zonas nas que se concentran as adegas da denominación de orixe. A lei que regula este tipo de transporte establece sancións que poden acadar os 2.000 euros nas infraccións de carácter leve.