Emanuele Filiberto de Saboya, o príncipe que decidiu reinar nun camión

La Voz IVÁN MEJÍA (EFE)

XENTE

Emanuele Filiberto de Saboya, en su «food truck»
Emanuele Filiberto de Saboya, no seu «food truck»

O neto do último rei de Italia presume de ser o primeiro membro dunha casa real europea que vende comida na rúa

01 jul 2018 . Actualizado ás 18:30 h.

Emanuele Filiberto de Saboya, neto do último rei italiano, Umberto II, cre que tras pór en Los Ángeles o seu camión de comida «Prince of Venice» converteuse no primeiro membro dunha casa real europea que vende alimentos na rúa.

«Estou seguro que son o primeiro príncipe real de Europa que vende comida nun camión», di un riseiro Saboya dentro do seu vehículo, no que se atopa unha oferta a base de «pasta fresca feita a man», cociñada ao momento e co «saborcito» provinciano característico «do norte ao sur de Italia», agregou.

Estacionado na localidade de Praia Vista, en California, o «Prince of Venice» é produto, dixo, da falta de pasta italiana de calidade entre os famosos «food trucks» que ven no centro de Los Ángeles, onde predominan os tacos e outras variantes mexicanas.

«Esas cousas que normalmente comemos en restaurante, quixese pólas nas rúas de Los Ángeles», conta que un día lle dixo á súa esposa, a actriz francesa Clotilde Courau, con quen decidiu investir nun camión de alimentos italianos.

Emanuele Filiberto de Saboya, nacido en Suíza, é neto de Umberto II, quen reinou en Italia ata 1946, ano en que un referendo aboliu a monarquía no país e motivou a marcha ao exilio do chamado «último rei de Italia», o que supuxo o fin dunha dinastía que reinou desde a unificación do país en 1861.

«Temos catro reis», sinala este membro da casa dos Saboya, quen lembra que foi un antepasado seu, o rei Víctor Emanuel II, quen creou a Italia actual nese ano 1861 e a partir do cal a súa familia reinou ata a abolición da monarquía.

O Príncipe de Piamonte e Venecia, ademais de empresario traballou como «banqueiro internacional», e di que desde a súa nenez «soñaba con Italia», á que finalmente puido entrar en 2002 tras unha reforma á Constitución que permitiu aos homes da Casa dos Saboya visitar o país como cidadáns privados.

Tras coñecer Italia, hai 16 anos, propúxose entón promover o seu país e a súa cultura, apartado no que «a comida ten un papel importante», como sinala, e de aí una da súa motivacións para pór en marcha o camión gastronómico.

Aínda que acostuma cociñar «boa pasta» para as súas dúas fillas e esposa, a responsabilidade de manter os aromas orixinais no «Prince of Venice» recae no chef napolitano Xeneroso Celentano, mentres que as ensaladas son obra da estadounidense Madeleine Barbour e o hispano Martín Muñoz agarraches en despachar as ordes, entre outras tarefas.

Este camión de pasta italiana, con pratos como unha pasta bucatini con salsa de limón, estende «unha ponte cultural», especialmente «para a xente de clase traballadora, para persoas que non poden pagar grandes e sofisticados restaurantes», explicou Emanuele Filiberto.

Sobre a actualidade política opta por manterse á marxe e sinala que no seu futuro inmediato o seu único obxectivo é «reinar» no seu camión de pasta.