A auga con limón estriñe?, son prexudiciais as pastillas de caldo?

L. G. V.

TRUCOS

Se tes preguntas sobre nutrición, receitas ou mesmo protocolo na mesa, deixa a túa consulta na caixa de correos gastronomia\lavoz.es e os profesores do Centro Superior de Hostalería de Galicia sacaranche de dúbidas

07 ene 2021 . Actualizado ás 13:39 h.

Hai veces que un quere facer ben as cousas e, aínda así, todo sae do revés. Na cociña, que sempre é un reflexo de como nos comportamos no resto de áreas da vida, sucede o mesmo. Sábeno ben os lectores deste portal, que a pesar de que seguen cos ollos pechados as receitas máis saudables e os consellos en materia de seguridade alimentaria, seguen caendo en erros que, iso si, cun pouco de axuda, son perfectamente subsanables. Para iso están, unha semana máis, os profesores do Centro Superior de Hostalería de Galicia (CSHG). Patricia Beiro e Roberto Walther arranxan un roto e un descosido cos seus coñecementos culinarios para os que enviaron as súas consultas á caixa de correos gastronomia\lavoz.es e, por suposto, para o resto de seguidores de leste o noso portal. Comecemos.

Son prexudiciais as pastillas de caldo?

 En xeral, as pastillas de caldo non son máis que un bloque de sal, cun toque de graxas saturadas, potenciadores do sabor e outros aditivos. É dicir, de saudable teñen pouco. A miña recomendación é facer un caldo con ingredientes de verdade ou, puntualmente, recorrer a caldos en brick, fixándonos  sempre na lista de ingredientes (que todos sexan coñecidos) e na cantidade de sal, que non sexa máis de 1-1,2 g/sal por 100 g. Para substituír a pastilla de caldo no caso de utilizala como condimento dun guiso, pódese optar por un pouco de sal e probar distintas especies e herbas aromáticas para aromatizar e saborizar os pratos.

Patricia Beiro, profesora de Hixiene, Dietética e Nutrición no CSHG. 

Como deben lavarse os allos porros?

Para a súa limpeza haberá que quitarlle a raíz ao allo porro e refugar a parte máis extrema do verde.  Unha vez realizada esta acción, o que normalmente se adoita facer é darlle un corte ao longo e pola metade e métese en auga. Haberá que separar con coidado as láminas do allo porro, pero sen chegar a desmontalo. Dependendo do corte que se lle dea posteriormente, pódese volver meter en abundante auga fría.

Roberto Walther, responsable do departamento de Cociña do CSHG.

É mellor conservar o xamón serrano fóra da neveira?

Se falamos dunha peza de xamón si, debe conservarse fóra da neveira, colgado ou nun jamonero, nun lugar fresco e seco,  tapado cun pano para que non lle dea a luz directamente. Pola contra, se nos referimos a un paquete de lonchas envasado ao baleiro, podemos conservalo fóra da neveira e, unha vez aberto, gardalo na neveira ben envolvido en filme. Hai que tomar a precaución de sacalo un tempo antes do seu consumo para que acade a temperatura ambiente. Deste xeito será mellor o seu sabor, cheiro e textura. Iso si, non hai que deixalo moitos días na neveira porque se reseca e non estará tan rico, pero se se dese este caso poderiamos aproveitalo para cociñar.

Patricia Beiro, profesora de Hixiene, Dietética e Nutrición no CSHG.

Canto debemos agardar para gardar unha comida recentemente preparada na neveira?

Unha vez cociñado o alimento, o tempo máximo recomendado para que repouse a temperatura ambiente é de 2 horas. Este tempo é suficiente para que arrefríe e así gardalo no frigorífico con total seguridade.

Patricia Beiro, profesora de Hixiene, Dietética e Nutrición no CSHG.

Estriñe a auga con limón ou, pola contra, axuda ao tránsito?

O feito de tomar auga con limón buscando un beneficio de calquera tipo é un mito que non se sustenta de ningún xeito, así que podemos dicir que nin estriñe nin favorece o tránsito. Sobre esa circunstancia inflúen outros aspectos como a cantidade de alimentos ricos en fibra que forman parte da nosa dieta, a cantidade de auga que bebemos ou a actividade física que realizamos; así que non podemos achacar o éxito ou fracaso do noso tránsito intestinal á auga con limón.

Patricia Beiro, profesora de Hixiene, Dietética e Nutrición no CSHG.

máis dúbidas resoltas en sabe ben