Lavamos ben as verduras?

L. G. V.

TRUCOS

ANGEL MANSO

Aínda que é máis sinxelo do que moitos pensan, debe tratarse de xeito distinto cada produto para eliminar os pesticidas

07 ene 2021 . Actualizado ás 13:48 h.

É moi sinxelo. Pero cando hai un exceso de información sobre como eliminar os pesticidas das verduras (que a hai), todo se volve engorroso. Máis aínda se a man negra de grandes multinacionais sobe ao carro e saca ao mercado infinidade de produtos «milagrosos» que evitan contaminacións por bacterias como Eschericia coli, Salmonela, Listeria ou Shigella (as máis comúns). 

A profesora responsable de Nutrición e Hixiene Alimentaria do Centro Superior de Hostalería de Galicia (CSHG), Patricia Beiro, responde á eterna pregunta e dá as claves para saír airoso con cada tipo de verdura e hortaliza. «En xeral débense lavar só con auga, de forma concienzuda se fose necesario, o que inclúe o fregalos cun cepillo suave ou trapo limpo. O lavado débese realizar no momento anterior á preparación ou consumo, non antes de gardar ou almacenar».

No caso das verduras de folla é conveniente «refugar as follas máis externas e despois lavar as follas unha a unha debaixo do chorro de auga fría». E engade: «Verduras como o brócoli e a coliflor é necesario deixar as ramas en remollo uns minutos e a continuación enjuagarlas ben en auga fría».

Segundo esta experta, «as froitas e hortalizas deben lavarse ben baixo o chorro de auga fría, fregando coa man ou cun cepillo suave, mesmo se se van pelar para preparar ou consumir». Agora ben, no caso dos cogomelos atópase a raíña das excepcións, xa que para quitarlles a sucidade o mellor é limpalas cun cepillo suave ou papel de cociña húmido, pero non pasalas directamente pola billa».

Ademais, as froitas e verduras que se van consumir en cru, «pódense deixar a remollo en auga cunhas gotas de lejía de uso alimentario e despois aclarar con abundante auga fría», explica Beiro.