Patacas, galletas e aceite: os produtos que non imaxinabas que os galegos compran máis que o resto de españois

Yandry Fernández Perdomo / A. G. P.

MÁIS ACTUALIDADE

ALBERTO LÓPEZ

Os números tamén evidencian que Galicia se atopa entre as comunidades cun maior nivel de gasto en alimentación

16 ago 2022 . Actualizado ás 15:39 h.

Cada persoa en España consome un total de 639,13 quilos de alimentos ao ano, segundo os últimos datos de Consumo Alimentario do Ministerio de Agricultura, de 2021. Pero os galegos consumen 23,18 kg máis que a gran maioría dos españois. Os gráficos comparativos tamén evidencian que Galicia se atopa entre as comunidades cun maior nivel de gasto en alimentación, cun investimento anual de 1.673 euros na súa cesta da compra

Dentro dos produtos máis consumidos na comunidade está o aceite. O consumo per cápita deste líquido dentro das fronteiras españolas situar nos 11,51 litros por persoa ao ano e, entre os diferentes tipos de aceite, o máis consumido é o de oliva, cunha inxesta media de 4,01 litros. Galicia, con 16.45 litros, supera en case un cuarto a media inxerida polos nacionais.  

Parece que o terraceo e as patatillas nas tardes fornecen efecto na zona. Cunha inxesta de 33,27 quilos por individuo ao ano, os galegos son os que máis consumen patacas en todo o país. Séguenlle Asturias e Baleares, con inxestas de 32,73 e 32,13 quilos, respectivamente. Se o comparamos coa media nacional de 28.89 kg, na comunidade consúmense 4,38 kg máis que a maioría de as rexións do país. 

Tamén ocupa o primeiro posto no consumo de galletas con 6,83 quilogramos ao ano, o que significa 1,68 kg máis que o resto do país. Séguenlle tamén Asturias, Cantabria, País Vasco, A Rioxa e Canarias. 

Outros produtos destacados na cesta da compra dos galegos

O chocolate tamén cala bastante na comunidade. Aínda que o consumo per cápita máis alto corresponde aos habitantes do País Vasco con 4,73 kg ao ano por habitante, Galicia séguelle con 4,63 kg, un resultado que supera en case un terzo a media nacional de 3,63 kg. 

O mesmo sucede co queixo. A pesar da elevada inxesta deste derivado lácteo polos canarios (11,9 kg), tamén lle seguen os asturianos (9,5 kg), baleares (9,2 kg), murcianos (8,6 kg) e galegos (8,2 kg) como os maiores consumidores deste produto.

Aínda que os navarros (38,85 kg) consumen máis pan que calquera residente no país, séguenlle os asturianos (37,67 kg) e galegos (36,95), unha cifra que supera en case sete quilogramos máis que a media nacional (30,07 kg).  

Paula Álvarez

Como expoñentes de produtos de mar por excelencia, en canto ao peixe fresco, os galegos ocupan igualmente a cuarta posición (12,7 kg), soamente superados polos cántabros (15 kg), asturianos (13,9 kg) e os castelán leoneses (12,8 kg) e manteñen un consumo que supera a media nacional de 9,6 quilos por  persoa ao ano.

Con todo, as olivas (1,92 kg) e os legumes (2,74 kg)  parecen gustar menos e constitúense como os dous alimentos que menos se consumen en Galicia con respecto á media dos nacionais. 

Outros datos do consumo per cápita de alimentos e bebidas en Galicia en 2021 evidencian que na comunidade se consumen tamén 44,51 quilos ao ano de carne , 102,11 kg de froitas, 9,3 litros de viño e 16 litros de cervexa, cifras bastante axustadas ao consumo media dos españois.