CONTIDO PATROCINADO

É o gran protagonista das mesas estivais en Galicia e, ademais, a Denominación de Orixe asegúranos a súa excelente calidade. Con que maridarlo? Adegas Marqués de Vizhoja dáche as claves para atopar o aliado perfecto

Sofía Bancoff, L. G. V

«O segredo está en que se fagan aos poucos, e o aceite ao principio non estea moi quente», escribía Álvaro Cunqueiro sobre o prato estrela que non falta en ningunha mesa durante o verán galego. Eses pementos que «uns pican e outros non», coñecidos como Pementos de Padrón, están amparados por unha indicación xeográfica protexida e coñécense como pementos de Herbón

Esta variedade do pemento de Padrón ten a súa orixe no Convento de Herbón no século XVII, cando os monxes Franciscanos do mesmo obteñen sementes procedentes de América, concretamente do estado mexicano de Tabasco. Os monxes, en busca da especialización nestes pementos van obtendo cada vez mellores froitos ao realizar seleccións varietales adaptadas ás condicións climatolóxicas galegas. Transmitindo os seus coñecementos aos agricultores e estes á súa vez pásanos ás seguintes xeracións, conseguindo que se estableza unha actividade económica de gran importancia para a comarca.

O cultivo tradicional destes pementos na área de Herbón e zonas próximas, co emprego de prácticas culturais especializadas, convértense nos cimentos da Denominación de Orixe Protexida Pemento de Herbón. As zonas amparadas por esta DOP inclúen os municipios coruñeses de Padrón, Dodro e Rois, así como os pontevedreses de Pontecesures e Valga . É realmente aquí onde se cultivan os auténticos pementos de Herbón coas prácticas tradicionais, sen calefacción nin luz artificial.

É tarefa ardua atopar verdadeiros pementos de Herbón fóra de Galicia polo feito de antepor a calidade á cantidade, que se reserva a mercados locais. E é que non é difícil comprobar que esta comunidade autónoma ten unha gastronomía sen igual e que os meses de verán énchense de turistas ávidos dos nosos pratos, principalmente daqueles que teñen Denominación de Orixe. Os produtos con esta certificación outorgan a Galicia «sin duda, un valor máximo», afirma Cesáreo González, presidente do Clúster de Turismo de Galicia. E aínda que non acade as cifras prepandémicas, despois desta crise sanitaria, o turismo gastronómico, que copa o 12% do PIB, «é o que máis éxito pode ter», sentenza Cesáreo. 

Aínda que son moitos os locais que ofrecen esta alternativa vexetal nas súas cartas en Galicia, é nunha tasca antiga onde máis se gozan os pementos de Padrón. Sobre todo se o local se atopa en leste mesmo Concello. Os Carrisos é unha gran alternativa porque cumpre con todos estes requisitos. Ofrece tradición e sabor con produtos da terra desde 1970, onde peregrinos e visitantes poden gozar dunha contorna chea de tradición. 

Cesáreo Pardal, presidente del Clúster de Galicia y Carmela González, cocinera y propietaria de Os Carrisos
Cesáreo Pardal, presidente do Clúster de Galicia e Carmela González, cociñeira e propietaria dos Carrisos

Para maridar un alimento de Denominación de Orixe, nada mellor que un viño con certificado. O albariño Torre A Moreira posúe o distintivo da Denominación de Orixe RíasBaixa s desde 1988 e pertence ás Adegas Marqués de Vizhoja, cuxo fundador Don Mariano, Caballero do Albariño, participou xunto con 14 profesionais do sector en promover a creación do Consello Regulador D.Ou. Rías Baixas.

Torre A Moreira é tamén un viño certificado como vegano por V-Label e considérase un viño inclusivo por ser o primeiro en incluír na súa etiqueta un sistema braille. O seu último galardón foi a medalla de Ouro no prestixioso concurso Best of Wine Challenge Irlanda 2020, coa anada 2019. Sin duda, combinar certificados é todo un acerto, e máis cando son da mesma terra. Este viño con corpo e goloso en boca, é a maridaxe perfecta para os pementos de Herbón, pois o seu sabor, frescor e aroma similar con notas herbáceas encaixan á perfección co perfume dos pementos. Pero ollo, porque como «uns pican e outros non» hai que ter coidado cos que o fan xa que o alcol do viño aumenta a sensación de picor pero tamén a consistencia dun bo viño.