A cociña de Pardo Bazán volve ao mantel nun restaurante da Coruña

L. G. V.

MÁIS ACTUALIDADE

EDUARDO PEREZ

No Eclectic homenaxean, cun menú degustación, algúns dos pratos dos recetarios de dona Emilia para pór en valor un «status gastronómico» que non se recoñeceu no ámbito local

21 abr 2021 . Actualizado ás 16:38 h.

O menú deste ano do restaurante Eclectic terá un sabor moi particular, con resaibo a reivindicación e a costumismo. Pero tamén a vangarda e transigencia, e a un sen fin de ingredientes complementarios que non pretenden outra cousa que pór en valor a cociña da que é considerada a primeira gastrónoma galega: Emilia Pardo Bazán. No centenario da morte da prolífica escritora, o local herculino homenaxea á coruñesa da man de Cásaa-Museo Emilia Pardo Bazán creando un menú degustación que se irá renovando ao longo de varios meses e que terá un único propósito: pór en valor todas esas achegas culinarias que lle serviron para convertise nun referente intelectual da cociña española.  

A través das referencias de  ACociña Española Antiga e A Cociña Española Modernade Pardo Bazán, Paco Chicón e Sergio Musso, responsables do Eclectic darán unha nova vida a pratos que, en si xa eran modernos fai máis de cen anos. Para mostra o botón que é un bacallau á galega con jengibre. Como explican, os libros de dona Emilia están cheos de sorpresas e pequenas xoias para ler entre liñas.

Desde este restaurante apuntan, ademais, que Pardo Bazán foi a primeira en ir máis aló da simple publicación de recetarios; neles reflíctese, con naturalidade extrema, a cultura, tradicións, costumes e tendencias locais e nacionais. De feito, foi quen devolveu as faragullas aos recetarios, ausentes desde o século XVII. Non hai dúbidas de que foi unha visionaria: a súa relevancia e actualidade son indiscutibles e as súas obras superan con fartura os textos doutros autores locais, xa que non se limita a compiar receitas, cousa que ela mesma vía como «trillada»,  senón que interpretou a cociña como un elemento de identidade nacional e de expresión cultural.

Paradoxos paralelos á nosa época

Chicón sinala, ademais, que dona Emilia viviu nunha época análoga á nosa. Ela mesma sinala «o deber dunha vila de conservar o que o diferencia», o que a fai peculiar e tamén valora os «retoños da cociña» que fan «xurdir ideas culinarias novas, inspiradas nas nosas tradicións». Pensa que Emilia reflectiu fielmente estes paradoxos, paralelas á nosa época. Ademais, estes libros son a proba de que gran parte do que hoxe consideramos o noso «tradicional» patrimonio gastronómico, é máis ben froito de moi recentes incorporacións que superaron os prexuízos culturais do pasado, xa que como ela dixo: «Cada época da historia modifica o fogón, e cada pobo come segundo a súa alma».

Neste tributo gastronómico non faltarán a reinterpretación do primeiro prato que Pardo Bazán lembra ter elaborado nin, por exemplo, a receita dedicada ao rei Alfonso XXIII. O formato, tipo menú degustación, axudará a dar unha idea global dos pensamentos da condesa e de como se foi configurando a tradición e a relación de Galicia co mar, a horta e demais viandas.