Os empregados de Inditex mollan pan nas salsas desta avoa de Muxía

MÁIS ACTUALIDADE

Ana García

O xigante téxtil rende culto á cociña tradicional galega nos seus menús

08 mares 2021 . Actualizado ás 21:07 h.

Ao indicarlle a Sergio Sambad que para acompañar esta información sería conveniente unha imaxe onde saíse preparando algunha das salsas de Esencia Atlántica, a resposta é clara e concisa: «O mérito é todo de Mari Luz, ten que saír ela na foto porque é a que pasa os días preparando unhas receitas que se transmitiron de xeración en xeración, e grazas ás que agora nos vai tan ben». E tanto que, na medida que o covid permíteo, aos creadores destes aderezos vailles mel sobre hojuelas. Como explica Sambad, responsable do restaurante muxián A de Loló, se agora tivese que apostalo todo a un negocio este sería, sin duda, o das salsas.

Aínda que a idea de envasar os segredos mellor gardados dos pratos estrela do seu local xurdiu hai dous anos, os clientes levaban moito tempo pedíndolles a fórmula para cravar unha vinagreta de tal forma. «Foi a semente, e iso que realmente só leva cebola e cenoria semiconfitada, e está moi suave de vinagre; pero despachámola sobre uns mexillóns ao vapor que deixan unha combinación incrible». A elaboración da vinagreta serve de exemplo para entender a forma na que Mari Luz dá forma ás súas creacións. «O que fai é pór en valor unha cultura inmaterial, recuperar a memoria histórica da Costa da Morte tratando os produtos con respecto e facendo cada salsa a man en quendas de 8 quilos».

As distintas opcións

Os botes de caldeirada, zaragallada, vinagreta, salsa mariñeira, salsa verde e rustrido, están dispoñibles en diversos puntos de venda do centro e o norte de España, e pódense adquirir online. Pero algúns afortunados teñen un acceso moito máis sinxelo aos manxares líquidos de Mari Luz. Trátase dos empregados de Inditex , que a diario gozan nos seus comedores de pratos elaborados con estas salsas. «Non creo que esaxere se digo que é do mellor que me pasou na vida», afirma Sambad, para engadir a continuación: «Como galego e empresario é un orgullo que esta compaña se fixase nos nosos produtos, sobre todo por quen a lidera, que sin duda é un exemplo a seguir».

Explica o responsable de Esencia Atlántica que o xigante téxtil sempre busca traballar con «produtos 100 % ecolóxicos e sostibles, e nós na medida na que podemos cumprimos con todo isto. De feito, acabamos de incorporar un vehículo eléctrico para realizar as entregas de curta distancia».

A vangarda e a tradición da man. Porque estes sabores tradicionais, que durante anos custodiaron xeracións de mariñeiros galegos están pensadas, tamén, para aforrar tempo na cociña sen que por isto os pratos teñan que perder sabor. De feito, Sambad revela que crían que a salsa que menos ían vender era a caldeirada «porque imaxinamos que na comunidade case todo o mundo sabería preparala e que é común en moitas casas; con todo non foi así e ten moitísimo tirón». Outra das versións que tivo máis éxito do agardado é o rustrido, «e iso que moita xente non sabe en que consiste a pesar de que é unha base indispensable da cociña tradicional galega». Para aqueles que se atopen neste grupo: trátase dun sofrito moi particular perfecto para arroces e guisos.