Inmunonutrición: a tendencia alimentaria para combater o covid pasa pola dieta galega

MÁIS ACTUALIDADE

Ramón Leiro

A pesar de que se dispararon as vendas de suplementos alimenticios como consecuencia da psicose colectiva, os expertos revelan que incluír alimentos propios da dieta atlántica é moito máis efectivo que calquera cápsula

15 ene 2021 . Actualizado ás 00:07 h.

Cando Gwyneth Paltrow fala, sobe o pan. Ou, máis ben, as vendas da infinidade de excéntricos produtos que a actriz de Seven  dispensa en Goop, a súa empresa de coidado e benestar. Vinda a gurú holística, unha pandemia mundial é un gran caldo de cultivo para alguén que se deixa picar polas abellas como tratamento de beleza. Por iso, cando estalou a crise do coronavirus, a intérprete lanzouse a vender «suplementos de inmunidade» que consistían nunha especie de bombones formulados con extractos de bayas de saúco e fermento fermentada. Os seus acólitos, encantados. E aínda que o exemplo de Paltrow sempre é sinónimo de paroxismo, o certo é que durante estes meses hanse disparado as vendas de complementos alimenticios de todo tipo. Se xa estaban a vivir un gran momento, tendo en conta do fervor por levar a máis escrupulosa das dietas e pola machacante promoción que as celebridades lles dan nas redes sociais (no 2019, segundo a OCU, o 30 % da poboación tomaba suplementos de calcio, omega 3, magnesio, vitamina C ou ferro), a mensaxe de que poden axudar a combater o covid fixo o resto. Pero ollo: os expertos, lonxe de invitar a probar estes combinados, móstranse favorables a levar unha rutina moito máis sinxela e eficaz. Nunha era na que a nomenclatura o é todo, isto tamén ten un nome: inmunonutrición. E perfílase como a gran tendencia do ano en alimentación.

Segundo explica o doutor Juan Carlos Ruiz da Vermella, un dos autores do libro Coronavirus. Prevención, pandemia e contención son os alimentos con vitaminas B, C, D eE , así como os hábitos de vida saudables, os que axudan a combater o coronavirus. De feito, como recolle Europa Press, asegura que está comprobado que son varias as vitaminas e minerais de determinados alimentos implicados directamente no aumento das nosas defensas. «A vitamina D está presente en peixes como o salmón, sardiña e atún, así como no leite e a xema de ovo, alimentos de vital importancia para obter unhas boas provisións desta vitamina e incrementar as defensas evitando, non só o posible contaxio por coronavirus, senón tamén as posibles complicacións no caso de que nos infectemos con devandito xerme. Ademais, a exposición ao sol polo menos 30 minutos diarios, achéganos vitamina D», engade.

Tamén existe evidencia de que os alimentos ricos en vitaminas do grupo B, como a carne de porco, coello e tenreira, axudan á maduración das células defensivas, sempre que manteñamos uns niveis adecuados no noso organismo. Estes alimentos, segundo detalla o experto, caracterízanse por ter unha boa proporción de proteínas, que ademais de ser vitais para formar células de defensa, axudan á recuperación do enfermo que se contaxia co virus, mellorando o cansazo e favorecendo o restablecemento do paciente. 

A vitamina C, que está presente sobre todo en froitas como o kiwi, cítricos e fresas, do mesmo xeito que en verduras como o brócoli e o pemento vermello, estimula as defensas evitando as infeccións principalmente a nivel do aparello respiratorio, punto de entrada do virus. Ademais, manter niveis adecuados de vitamina E, moi presente no aceite de oliva, aguacate e froitos secos, favorece que os glóbulos brancos estean en perfecto estado para combater os virus. Segundo o último informe de consumo de alimentación en España, realizado polo Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación, os galegos puntúan máis alto que a media española en inxesta de carne sen procesar de vacún, porco, aceite de oliva, laranxas e mazás; alimentos infestados de beneficios para manter a saúde baixo control.

Efectivamente, a nutricionista Fátima Branco revela que unha cesta da compra con produtos propios da dieta atlántica é o mellor remedio para evitar combater o covid, pero tamén outros virus típicos do inverno. «Para reforzar as defensas non hai nada mellor que o consumo, a diario, de alimentos proteicos como a carne, o peixe ou os ovos, o aceite de oliva, os lácteos e as froitas e verduras que temos ao noso ao redor, que é o que nos dará a maior achega vitamínico».

Previa analítica

Como aclara, son moitos os que gustan de zambullirse no mundo das cápsulas como solución alternativa e, digámoslo así, salvar os mobles. «Ocorre sempre no inverno, pero agora coa pandemia moito máis. Con todo, só deberían tomar suplementos ou complexos vitamínicos aqueles que se fixeron unha analítica e así o requiran. Por pór un exemplo: non hai ningunha evidencia científica que verifique que se tomas a dose de vitamina C que traen as pastillas que están no mercado evítesche un arrefriado, é máis, poida que esteamos consumindo esta vitamina en doses máis altas do que necesitamos, polo que logo o noso corpo terá que facer o esforzo de expulsalas». «Caso distinto é o daqueles que sexan alérxicos ao marisco por exemplo, e deban tomar un suplemento de omega 3 se teñen os niveis baixos, ou un vexetariano que ten carencias de vitamina B12, pero mesmo así ten que ser a analítica a que fale», puntualiza.