O cacao si é beneficioso nos nenos

EUROPA PRESS

MÁIS ACTUALIDADE

COTTONBRO | PEXELS

Un dos ingredientes protagonistas do almorzo infantil é o alimento con maior concentración de flavonoides, máis que os froitos vermellos, as ciruelas, o té verde ou o viño tinto

15 jul 2020 . Actualizado ás 19:58 h.

Case o 60% da inxesta total de flavonoides, un tipo de polifenoles, en nenos e adolescentes (entre 3 e 17 anos) proceden da froita e do cacao. Os flavonoides son unhas sustancias bioactivas antioxidantes que protexen ao organismo fronte a procesos oxidativos e inflamatorios. É importante tomar alimentos ricos en polifenoles xa que o noso organismo non os sintetiza

O cacao natural contén máis de 50 compostos bioactivos como os flavanoles e flavonoles, dous subtipos de flavonoides. Os flavonoides son polifenoles de orixe vexetal con propiedades antioxidantes e antiinflamatorias. Devanditos compostos son beneficiosos para a saúde, especialmente para o sistema cognitivo, cardiovascular, inmunológico e dixestivo, xa que modulan factores de risco dalgunhas enfermidades crónicas, como as neurodegenerativas ou mesmo o cancro.

Inxerir a cantidade adecuada destas sustancias antioxidantes é importante a calquera idade, pero é especialmente interesante en nenos e adolescentes xa que, durante esta etapa, na que se está crecendo rapidamente e existe unha intensa actividade física, os requirimentos de antioxidantes aumentan. A alimentación achega este extra de antioxidantes se se inclúen diariamente alimentos ricos en polifenoles.A Dra. Maria Izquierdo , Catedrática de Nutrición e Bromatología da Universitat de Barcelona e o Dr. Raul Zamora, Investigador do IDIBELL (Instituto de Investigacións Biomédicas de Bellvitge- Barcelona) realizaron un estudo co obxectivo de identificar que alimentos son os que achegan maior cantidade de flavonoides antioxidantes na poboación infantil e adolescente española. Trátase dun estudo pioneiro xa que inclúe, por primeira vez, datos de consumo de flavonoides en nenos pequenos entre 3 e 9 anos.

En conxunto, o estudo analizou a dieta de 1.862 nenos e adolescentes españois entre 3 e 17 anos que participaron na última Enquisa Nacional de Alimentación realizada a poboación infantil e adolescente (ENALIA) desenvolvida pola Axencia Española de Consumo, Seguridade Alimentaria e Nutrición do Goberno de España. A principal conclusión foi que o cacao e a froita son as fontes máis importantes de flavonoides na dieta dos nenos e adolescentes. En concreto representan case o 60% da inxesta total. A froita achega máis dun 30% dos flavonoides que inxeren, mentres que o cacao lles achega un 28% do total. Os alimentos que achegan o resto da cantidade diaria de flavonoides na alimentación dos nenos españois son: zumes de froitas (19%), verduras (5%), legumes (3%) e outros (14%).

Os nenos españois entre 3 e 9 anos inxeren unha media de 40 mgs de flavonoides ao día, mentres que nos adolescentes de 10 a 17 anos o consumo é maior, case 49 mgs. Por grupos de alimentos, os que máis contribúen a este consumo son, en primeiro lugar, as froitas, que nos nenos de 3 a 9 anos representa o 30% do total, mentres que nos adolescentes supera o 31%. En segundo lugar, o cacao contribúe nun 27% ao consumo total de flavonoides en nenos pequenos mentres que nos adolescentes diminúe lixeiramente, ata un 25%. Pola súa banda, os zumes de froitas e as verduras achegan un 18% dos flavonoides á dieta de nenos e adolescentes e, a máis distancia, atópanse os legumes e outros alimentos.

Realizando unha comparativa a nivel europeo, os adolescentes españois consumen menos flavonoides que os adolescentes doutros países. Segundo o estudo HELENA , que analiza a franxa de idade entre 10 e 17 anos, os mozos europeos consumen unha media de 100 mgs ao día de flavonoides, o dobre que os adolescentes españois.

O cacao natural é o alimento cunha maior concentración de polifenoles, xa que 100 gramos achegan 3.448 mgs de polifenoles. Séguenlle algunhas froitas como os froitos vermellos (758 mgs), as ciruelas (377 mgs), as fresas (235mgs), as uvas (169 mgs) e as mazás (136 mgs). O té verde (89 mgs) e o viño tinto (101mgs) tamén destacan polo seu elevado contido en flavonoides. Con todo, estes alimentos non forman parte da alimentación infantil, polo que o cacao xoga un papel importante como fonte de antioxidantes.