A cociña, zona de risco: estes son os perigos aos que che enfrontas día a día

MÁIS ACTUALIDADE

Tras o incidente polo que Thermomix indemnizará a unha muller que sufriu queimaduras mentres utilizaba o famoso robot, recompilamos os electrodomésticos que poden xogarche unha mala pasada e os xestos cotiáns que, entre fogóns, entrañan un risco

06 novs 2019 . Actualizado ás 16:04 h.

Igual que na sintonía do programa presentado por Elena Santonja, na cociña pódenche pillar nas patacas. Inocuo xesto. Pero tamén coas mans na pota, na mandolina ou na Thermomix. Xestos xa, a tenor dos últimos acontecementos, que suscitan certo perigo. Como acaba de saír á luz, a coñecida marca alemá do robot de cociña terá que indemnizar a unha madrileña con 17.914 euros despois de que a muller sufrise queimaduras en cara e torso tras abrirse súbitamente a tapa do electrodoméstico. Thermomix asegura que o accidente se produciu por un mal mantemento da máquina e un uso incorrecto do aparello. Sexa como for o certo é que unha vez na cociña hai innumerables xestos que, por trapos ou por farrapos, poden xogarnos unha mala pasada; tanto por descoñecemento á hora de utilizar un electrodoméstico ou utensilio como polo perigo que entraña o feito de non saber regras básicas de seguridade alimentaria no fogar. Despexemos incógnitas. E, tamén, tombemos mitos.

A temida pota exprés. Desde que o pasado ano unha muller de Melide perecese tras explotarlle unha pota exprés na súa vivenda, desatouse a alerta. Trátase dun dos instrumentos de cociña que máis medo provoca, pero se se usa de xeito adecuado non debería haber ningún problema. Para que non se obture a máquina, como ocorreu no incidente galego, é básico que a pota non se encha nunca con alimentos nin líquidos que pasen os dous terzos da súa capacidade. En canto a legumes ou arroces, que aumentan de volume cando se absorbe a auga, o mellor é encher o recipiente a metade da súa capacidade. 

É certo que hai un nutrido número de cocinillas que temen usar a pota exprés, con todo, desde a Organización de Consumidores e Usuarios (OCU) aseguran que os estudos realizados con diferentes modelos de potas exprés foron totalmente satisfactorios en canto a seguridade. E todas elas dispoñen de mecanismos para liberar a presión excesiva que puidese acumularse.

Doutra banda, é importante, e así o deixa patente tamén a OCU, dar a coñecer as bondades destes recipientes. Entre outras cousas, que conserva mellor as vitaminas dos alimentos que outras cocciones (precisamente polos seus rápidos resultados). E coa súa utilización afórrase tempo e enerxía.

A eterna dúbida

Microondas: aliado ou inimigo? No 2005 a Organización Mundial da Saúde (OMS) publicou un documento onde se indicaba que, se se utiliza seguindo as instrucións do fabricante, o microondas é seguro e conveniente para quentar e preparar alimentos. Outra cousa é o tipo de recipientes que metemos dentro. Por exemplo, os tápers de plástico, como lembra Patricia Beiro, profesora de Hixiene, Dietética e Nutrición no Centro Superior de Hostalería de Galicia (CSHG), non deben pasar polo microondas. E, aproveita para comentar: «Aínda que teñen unha vida útil longa hai que cambialos cando estean rallados ou presenten algún corte, pois nas hendiduras pódense acumular bacterias». 

O papel de aluminio é outro dos materiais que non debería introducirse no microondas. Trátase dun gran aliado para conservar alimentos, pero se se quenta a altas temperaturas poden desprenderse partículas de aluminio, é dicir, sustancias tóxicas, que acaben na comida e sexan prexudiciais para a saúde.

As tixolas non son eternas. Talvez nin che acordes de cando foi a última vez que cambiaches o enxoval de cociña. E as tixolas, a pesar de que poida parecer o contrario, non viven para sempre. Roberto Walter, responsable do departamento de Cociña do CSHG, explícao: «Cando estean raiadas é hora de dicirlles adeus. De todos os xeitos, para evitar que se estraguen, recomendaría que nunca teñan cambios bruscos de temperatura e que cada vez que se teña que mover algo na tixola non se faga con cousas metálicas punzantes como pode ser un tenedor».

Os coitelos cárgaos o diaño. Importante, aínda que pareza mentira: «Os coitelos sempre moi ben afiados. Parece raro, pero de este modo hai menos risco de cortarse porque fas menos esforzo». Segundo a chef Nelssy Soriano o cebollero, o máis habitual en todas as casas, hai que agarralo dun xeito determinado: «É necesario coller a peza apoiando o dedo índice sobre a lámina. Se se agarra só o mango corremos o risco de que se vire cando cortamos determinados produtos».

Botes golpeados. «Cando compramos alimentos enlatados debemos fixarnos en que estes envases non estean nin inchados nin abolados, xa que son indicadores da presenza dalgunhas bacterias, polo tanto unha conserva que teña un golpe é mellor refugala xa que, por pequeno que sexa, puido ter alterado a correcta conservación do alimento», asegura a profesora de Hixiene do CSHG.

Que fago co peixe? A temperatura da neveira debe estar entre 5 e 7 graos para garantir que o totum revolutum de produtos que gardamos no frigórifico estean nas mellores condicións posibles. O conxelador, pola súa banda, os expertos recomendan mantelo a -21 graos. Para evitar o anisakis do peixe (haberá que conxelar previamente polo menos dous días aquel que vaiamos consumir cru) é o mellor, xa que a OCU asegura que escorrentaremos os desgustos se temos o electrodoméstico a -20 graos. 

tamén en sabe ben