Rusia faise máis doce en Oviedo

MÁIS ACTUALIDADE

\viti amieva

As galletas moscovitas, da confeitería asturiana Rialto, prepáranse para ser o éxito destas datas, tamén, nas sobremesas galegas

17 dic 2018 . Actualizado ás 16:33 h.

Aínda cun nome que, sin duda, dá lugar a confusión, non hai que irse á afastada Rusia para paladear esta especie de tezas de chocolate e améndoa Marcona. De feito, nin sequera hai que facer quilómetros ata as terras de don Pelayo (de onde son orixinarias e continúan elaborándose) para gozar dun manxar artesanal, deses de toda a vida. As galletas moscovitas pódense atopar en tendas gourmet de Lugo, A Coruña e Pontevedra. Non é para menos, pois Galicia é, despois de Asturias, a comunidade que máis demanda este doce que xera auténtica adicción. Cal é o seu segredo?

Como explica o ovetense Francisco Gayoso, actual propietario da confeitería Rialto, que vai pola cuarta xeración, «a súa pasta fina gusta a todo o mundo porque non empalaga e son moi atractivas para os que lles gusta o doce e para os que non». Ademais, engade o responsable dun negocio familiar que xa dá emprego a 45 persoas, «o feito de que sexan artesanais, e fáganse dunha nunha cunha manga pasteleira, e báñense tamén a man, nótase e o cliente gózao».

O misterio ao redor do nome destas tezas que Rialto non tardou en rexistrar cando observaron que empezaron a xurdir imitadores, parece que non vai ser desvelado polo momento. Gayoso afirma que todo o que coñece son lendas, e di que ningunha teoría é fidedigna. «Hai libros dos anos 50 que falan dun confitero que traballaba co meu avó que estivo na guerra e volveu a Asturias coa receita apuntada nun papel; pero o meu avó morreu novo e, a verdade, é que non podo dicir ao 100 % que isto sexa certo». En calquera caso, o halo de misterio só aumenta as ganas de probar o manxar.