Exame a «a mellor torta de chocolate do mundo»

CRÍTICAS GASTRONÓMICAS

A madrileña rúa Alcalá ten entre os seus veciños un local que di dispor da torta de cacao máis rica xamais creada. Hai unha versión para golosos e outra para os que gozan do toque amargo do chocolate. Están á altura?

06 jul 2022 . Actualizado ás 17:09 h.

É unha ousadía?, trátase dunha estratexia de mercadotecnia que acaba en auga de borrajas? É normal que rolden estas preguntas antes de entrar nun establecemento cuxo nome non deixa lugar á imaxinación. A Mellor Torta de Chocolate do Mundo só pode decepcionar a todos aqueles que, claro, tiñan as expectativas polas nubes ou cumprir; e xa que logo satisfacer gratamente ao cliente que, polo xeral, terá feito uns 20 minutos ou media hora de cola no único local de España no que se pode degustar este manxar? 

As cinco da tarde un sábado chuvioso. É estraño gozar dun anaco de torta mentres ves que outros como ti fan cola á intemperie na rúa Alcalá. Pero claro, é o que ten a Mellor Torta de Chocolate do Mundo, non? Certo é que a espera merece a pena, aínda que sexa por sentirse crítico por un día e poder situarse nun bando. O dos que repiten e avalan o éxito deste doce, ou o dos que non entenden a súa fama. Aínda que sexa certo que o nome garda un pouso de verdade. Pois cando Carlos Braz Lopes inventou esta torta no pequeno restaurante do seu Lisboa natal, coñecida no país luso como birlo, eran moitos os que se achegaban ao establecemento só por esta sobremesa, e preguntaban curiosos a receita da súa torta de chocolate. Así foi como naceu O Melhor Birlos de Chocolate do Mundo. E comezou o seu triunfo irresistible. Na actualidade dispensan 3.000 tortas ao mes entre os locais que ten repartidos por Portugal, aos que hai que sumar franquías repartidas por Brasil, Australia, Suíza, Bélxica, Alemaña, Francia, Inglaterra, Xapón e, por suposto, España.

Con encanto

A pesar da súa expansión, polo menos no que respecta ao local que se sitúa fronte ao parque do Retiro, desprende unha aura de autenticidade que non defrauda. E iso que os ollos dos que agardan a súa porción de torta non o poñen doado. É rústico á vez que actualizado. Infestado de detalles sen perder informalidade. E con ese toque hygge que tanto gusta agora aos hipsters (aínda que non sexa máis que o confort de toda a vida). Perfecto para unha tarde na que o chocolate é o protagonista.

Metidos en fariña, ou non, porque a torta carece deste ingrediente, hai que recoñecer que a pinta dá a talla. Agora, para pórlle un dez á estética faría falta máis. Tanto á versión para golosos, que leva un 53 % de cacao, como a que elixen os que non adoitan deixar oco para a sobremesa: con 70 % e un toque amargo incrible. A receita, un misterio que gardan baixo chave os pasteleiros desta famosa torta, está feita co chocolate da confeitería francesa Valrhona, manteiga, margarina, azucre, cacao en po e ovo. Nada máis. E o seu éxito radica en que a comuñón entre a súa lixeireza e cremosidad é perfecta. Con finísimas capas de suspiro e mousse atopa o toque recomendado de crujiente sen resultar excesivo. É certo que todos os pratos quedan limpos. Aínda por riba, sen rascarse demasiado o peto, pois para os prezos de Madrid, o custo non é elevado: podes levar a casa a torta grande por 34 euros e está recomendada para 14 persoas. A pequena costa 23 e chega para 8 comensais. Se é a mellor do mundo está por ver. Pero, polo menos, certo é que o seu sabor non lembra ao de ningunha outra torta homónima.

tamén en sabe ben