Pepe Quilé: Toda nesta cociña é unha gran verdade

CRÍTICAS GASTRONÓMICAS

MARTINA MISER

Un local de amateurs que encandea a todos os comensais cos seus arroz con bogavante e chocos en tinta

13 mares 2019 . Actualizado ás 12:32 h.

Naceu Pepe Quilé (o local toma o nome do alcume do pai dos seus propietarios) con vocación de vinoteca e tapería, con Fran Martínez Armas na barra e a súa irmá Carmen nos fogóns. Pero, ¡ai amigo!, abondaron nove meses para que a clientela teña posto á cociña do local no lugar protagonista que realmente merece. «A nosa idea inicial era que estivese eu soa axudando coas tapas ao meu irmán e hoxe xa estamos catro persoas en cociña», sinala Carmen. Iso si, todo segue quedando en familia xa que as incorporacións foron as de tres irmás máis. E é que a cociña de Pepe Quilé ten os seus fundamentos na herdanza familiar. «Nunca nos dedicamos profesionalmente a isto, pero a miña nai cociñaba de cine e transmitíunolo a todas». E de que xeito, corrobora un tras probar uns excelsos chocos na súa tinta. «Non levan nada especial. Simplemente fágoos como os facía en casa», confesa Carmen. E pareceralle pouco. Precisamente aí, na sabedoría dese quefacer caseiro, radica a gran verdade da cociña de Pepe Quilé. Unha verdade que se manifesta cunha intensidade xa case esquecida na masa das súas empanadas, na salsa das súas estofados, na textura do pito de curral, na aromática cremosidad do seu arroz con bogavante ou na xenerosidade do seu cocido, estes dous últimos por encargo. Con todo non esquece Pepe Quilé a súa alma de vinoteca e oferta unha selecta adega á altura do que a súa cociña require.

MARTINA MISER