O consumo diario de cacahuetes mellora o rendemento cognitivo e o estrés en mozos sans

Europa Press

COCIÑA SAUDABLE

As conclusións dun estudo da Facultade de Farmacia da Universidade de Barcelona revelan que tanto tostado como a súa manteiga son beneficiosos, precisamente, nun grupo no que é difícil observar calquera efecto sobre a saúde

09 oct 2021 . Actualizado ás 13:21 h.

A inxesta diaria de produtos de cacahuete podería ter efectos beneficiosos sobre o rendemento cognitivo e a resposta ante o estrés en individuos novos e sans. É a conclusión do traballo de a investigadora principal do CIBEROBN, Rosa M. Lamuela, desde a Facultade de Farmacia e Ciencias da Alimentación da Universidade de Barcelona, contando coa participación de membros do Hospital Clínico e do IDIBAPS.

O traballo hase levado a cabo cun grupo de 63 persoas sas de entre 18 e 33 anos que incluíron unha porción regular de produtos de cacahuetes á súa inxesta diaria. «A maioría de estudos de intervención nutricional fixéronse nunha poboación con obesidade , síndrome metabólico ou con risco de padecer enfermidades crónicas. Neste perfil de poboación de risco é máis doado observar un efecto beneficioso se cambiamos o patrón alimentario ou introducimos un alimento san na súa dieta habitual», detalla a profesora Rosa M. Lamuela. Con todo, neste novo estudo han observado o efecto beneficioso de a inxesta diaria de produtos de cacahuetes sobre a mellora do rendemento cognitivo e a resposta ao estrés nunha poboación nova e sa, que «é un grupo no que é máis difícil observar calquera efecto sobre a saúde».

O equipo analizou os potenciais efectos saudables do consumo de cacahuete mediante unha extensiva batería de probas cognitivas e varias probas analíticas relacionadas con indicadores bioquímicos da resposta ao estrés (por exemplo, o cortisol). Os resultados tamén revelaron un aumento dos ácidos grasos de cadea curta nas feces (derivados da actividade da microbiota) ademais de biomarcadores específicos deste alimento, acedos grasos saturados de cadea moi longa e certos polifenoles, todos eles compostos bioactivos relacionados con numerosos beneficios saudables.

A manteiga de cacahuete tamén é beneficiosa

Segundo as conclusións, os compoñentes que poderían contribuír aos efectos saudables descritos polo equipo son algúns compostos bioactivos tales como o resveratrol e o ácido p-cumárico, así como os ácidos grasos de cadea curta e os acedos grasos saturados de cadea longa específicos dos cacahuetes. No estudo, non se atoparon diferenzas significativas entre o consumo de manteiga de cacahuete ou cacahuete con respecto á función cognitiva ou a resposta ao estrés. Ademais, todo indica que a variable da idade non influíu nas análises estatísticas xa que non se observaron cambios debido ás diferenzas de idade. «Este é outro elemento de interese do traballo xa que a maioría de estudos nutricionais constatan diferenzas significativas en pacientes ou suxeitos con alto risco de sufrir enfermidades, e especialmente, en idades avanzadas», apuntan os expertos.