Todo isto non é unha ensalada saudable

COCIÑA SAUDABLE

De quintaesencia da boa alimentación a caixón de xastre. O autoengano fai que sobre unha cama de leituga aparezan todo tipo de ingredientes e combinacións que distan moito de ser recomendables. Dous nutricionistas aclaran que ten cabida e que non se  queremos coidarnos

18 jun 2021 . Actualizado ás 09:24 h.

O feito de aclarar que os ingredientes principais dunha ensalada deben ser verduras crúas, deixa patente que perdemos a perspectiva cun dos pratos máis saudables das dietas atlántica e mediterránea. É o primeiro que di a nutricionista María Pérez tras preguntarlle que debería ter cabida e que non na elaboración reina do verán, agora que cada vez máis restaurantes, sobre todo grandes franquías, (tendo en conta da febre healthy) abren nas súas cartas o paraugas de 'Ensaladas' e meten aí todo tipo de ingredientes e condimentos, iso si, sobre unha cama de leituga.

Calquera escusa é boa para entregarse ao autoengano, e así sucede que se amontoan, como indica a nutricionista Desirée López, as persoas que pensan que están a comer ben porque cean ensalada... de pasta con pito frito e salsa César, de arroz e quilos de queixo ou con espinacas e inxentes cantidades de bacon e picatostes. Suma e segue. Para pór os puntos sobre as íes e comer con cabeza, estas dúas expertas aclaran as dúbidas e equivocacións nas que máis caemos cando preparamos unha ensalada.

A primeira na fronte e vén da man da redución de vinagre balsámico. Moi frecuente nas casas españolas desde que alagase os locais máis elegante (e desde que descubrimos con Masterchef que para triunfar na cociña hai que pintar os pratos), o certo é que para nada é un bo aliado se o consumimos a diario. Sentenza cunha frase Pérez, experta en nutrición da clínica da Coruña Assistens Sport: «Este produto ten máis en común cun caramelo líquido que co vinagre, ten moitísimo azucre».

Respecto ao aderezo, de feito, unha parte fundamental dunha boa ensalada, ambas as expertas foxen de salsas tipo industrial e invitan a probar aderezos caseiros que saian do habitual, ou o que é o mesmo, que inclúan por exemplo crema de cacahuete, olivada, iogur natural ou aguacate.  En canto á cantidade de aderezo, Pérez non quere que ninguén se bote as mans á cabeza. Aínda que hai expertos moi estritos, que para aqueles que buscan adelgazar non lles recomendan consumir máis dunha cucharada de aceite ao día, esta especialista lembra que nas ensaladas case todo o aderezo queda ao fondo; «o que si hai que evitar é mollar esa salsita con pan. Igual iso é máis complicado».

Esta ensalada de María Pérez lleva quinoa, tomate, pepino, gambas, nueces y un aliño de aceite de oliva y limón. Es perfecta para un día de verano
Esta ensalada de María Pérez leva quinoa, tomate, pepino, gambas, noces e un aderezo de aceite de oliva e limón. É perfecta para un día de verán

Á hora de facer combinacións, as dúas nutricionistas explican que son infinitas. No entanto, Desirée López recomenda apostar polos legumes: as grandes esquecidas do verán nunha época na que non apetecen moito os guisos. «A min unha ensalada excelente paréceme unha que inclúa por exemplo lentellas, un picado de verduras e algo de marisco ou peixe, tipo salpicón». Para aqueles que queren perder uns quilos, esta experta lembra que talvez deben evitar consumir en grandes cantidades elementos habituais das ensaladas como son o aguacate ou os froitos secos, que a pesar de que son moi saudables «son bastante grasos e teñen un valor calórico alto».

Outro punto que xera controversia é se unha ensalada é un prato o suficientemente contundente para tomalo como prato único ou é mellor contar cun segundo. Aclárao López: «Se é unha ensalada só vexetal: con verduras, champiñóns, espárragos... pódeselle meter un segundo ao mediodía; pero se xa lle pomos proteína como ovo ou atún, ou proteína vexetal e as cantidades son contundentes, chega perfectamente. É que este é outro problema, que de novo coa escusa de que é unha ensaladita pasámonos coa inxesta».

Como último apuntamento lembra Pérez que, precisamente, como nestas elaboracións deben primar as verduras crúas, hai que ser escrupulosos á hora de lavar os produtos. E para non dar ao traste con ningunha receita o mellor é aderezar no último momento, pois pola contra os alimentos máis sensibles como as verduras de folla ou outros vexetais sensibles abrándanse.