O que ocorre cando che alimentas de produtos «light»

Dámosnos/Dámonos un paseo polo supermercado e analizamos sete produtos baixos en calorías da man da nutricionista María Muñoz. As conclusións: nin son máis sans, nin adelgazan e, moitas veces, contan con aditivos para aumentar o seu palatabilidad que son do todo nocivos para a saúde


Light, fitness, digestive ou diet. Cada vez coñecemos máis termos para etiquetar aos produtos enfocados á perda de peso no medio dun sociedade que vive obsesionada coa imaxe. Con todo, ¿sabes o que implica que un produto cumpra estas características? En primeiro lugar é importante aclarar que si contén máis de catro ingredientes teremos que falar sempre de produto, non de alimento. Así que por moito que a mona se vista de seda, mona queda: nunca poderá ser máis san un produto que un alimento de seu natural.

O que ocorre é que a industria alimentaria cada vez ten máis privilexios para catalogar aos seus produtos de todo aquilo que non son. Segundo a nutricionista María Muñoz «un produto light sempre é un análogo doutro que non o é. Só debe implicar que ten o 30 % menos de calorías que a primeira versión». ¿Quere isto dicir que non engorda? Para nada. «Non implica que teña poucas calorías, ou peor, que sexa máis san». Pero como contar calorías non é o recomendable á hora de escoller os produtos cos que imos cociñar, debemos acudir á súa composición nutricional.E aquí pican en óso. «Cando un alimento ten que valerse de todo este reclamo publicitario facendo alusión a toda as súas bondades, algo esconde nos seus ingredientes». 

É máis, en ocasións, para obter unha textura ou sabor similar engádense compoñentes como o aceite de palma, que é unha graxa transaturada, prexudicial a nivel cardiovascular ou edulcorantes como o sorbitol, a sacarina ou o aspartamo, que estimulan a hormona da insulina, a cal favorece ao aumento do apetito. Pero pasemos da teoría á práctica: nos habemos ir ao supermercado e seleccionamos sete produtos que, facilmente, poderían estar na túa neveira. Analizámolos da man da nosa experta e, o resultado é, como pouco, sorprendente:

Marmelada light 

Tanto palabrerío deixa ver que, basicamente, este tipo de marmeladas ten de todo menos sabor natural. Atopamos na súa etiqueta o termo: fructosa. E a nutricionista indica que «a fructosa que contén é o mesmo que a sacarosa, ou o tamén chamado azucre, en canto ao seu asimilación».

Moitas veces as marcas xogan a pór nomes diferentes a produtos similares. A solución máis fácil que recomendan os expertos é non buscar o sucedáneo a  un alimento insano que se consuma de forma habitual, senón substituílo por unha opción máis saudable. As alternativas que nos propón Muñoz son moitas e variadas, tanto para os amantes do salgado como do doce: «Cociñar nosa propia marmelada sen azucre. Utilizar un plátano machucado sobre a nosa torrada, ou estender aguacate, crema de cacahuetes ou similares con froita sobre iso». 

Queixo fresco desnatado

A posición da nutricionista resulta clara neste aspecto: «Non hai ningún tipo de evidencia que relacione a graxa dos lácteos cun aumento de peso ou problema de saúde». Polo que non resulta necesario facer o cambio e perder con iso as vitaminas liposolubles, a saciedade que achega o lácteo enteiro e incluso o seu sabor. Este último resulta moi importante para obter adherencia: «A palatabilidad dun alimento é moi importante si queremos manter uns hábitos saudables de forma permanente. É dicir, neste caso, priorizar unha opción cunha textura máis agradable é imprescindible»

Gelatina light

Con este tipo de produtos non só resulta importante ter en conta que canto menos azucre máis edulcorante; senón que despraza outros alimentos: «O seu consumo relega o doutros alimentos máis sans como a froita, altera a percepción do sabor e o seu dulzor artificial fai que non percibamos o natural dunha pera». É dicir, non é beneficioso cambiar a froita de sobremesa por unha gelatina light de dez calorías. É máis, en moitos casos estes produtos fan que a xente confíe nas súas supostas escasas calorías e abuse deles, facendo que, ao final, o consumo enerxético que obteñamos sexa maior.

Tónica zero

Neste caso, o edulcorante da etiquetaxe volve ser un problema.  «Debemos saber que alimentos son sans e cales non», e con esta información en mente, darnos o permiso de tomar un produto menos saudable de forma esporádica sen ningún tipo de cargo de conciencia.

Hai algo aínda máis preocupante. Segundo alerta a especialista, neste xogo de etiquetas entra o papel da saúde mental: moitas veces, a presión que provoca tomar todo lixeiro xera unha restrición que nos pode conducir cara a unha certa obsesión polo que consideramos saudable, cando en realidade non o é».

Queixo rallado light

Consumir un manxar nun só alimento é posible. Por iso, cando o queixo entra en xogo debemos intentar que teña os mellores ingredientes posibles, que serán máis fáciles de obter cando compramos a peza enteira e non a versión rallada. Respecto ao exemplo da foto, María Muñoz sinala que «para evitar o antiapelmazante, o seu segundo ingrediente que fai que o queixo non se pegue, o mellor é ter unha cuña de queixo en casa e o esnaquizalo nós mesmos». Así obteremos mellor sabor, mellor prezo e mellor calidade.

Bebida de leite e zume

Cando tardamos máis en dicir o nome real dun produto que en bebelo temos un problema si o que buscamos é algo saudable: «Seguramente non o chaman doutra forma por unha cuestión de mercadotecnia». Neste exemplo boa parte da súa composición é auga, leite e grandes cantidades de azucre, « polo que sería moito máis fácil e san triturar fresas e leite». Ademais, temos que ter en conta que estes produtos se crean a partir dun néctar ou zume concentrado da froita, así que non é nin saudable, nin saciante.

Flan light

Este tipo de produtos son os reis destronados dentro dos produtos light. Todas as versións de sobremesas que tomamos algunha vez en casa dos nosos avós están lonxe de ser un aliado daqueles que queren perder peso: «Todos sabemos o que é un flan e coñecemos os seus ingredientes. Non hai opción de facelo san, así que non hai problema en tomalo de xeito esporádico na súa versión máis caseira».

En definitiva, non busquemos imposibles. Si queremos comer mellor, debemos basear a nosa alimentación en froita, verduras, legumes, froitos secos e todo o que poidamos obter nun mercado. Evita a comida infestada de eufemismos e ser consciente de todo aquilo que inxiras.

Que comer e que non na dieta do chiringuito

Laura G. do Val

Na recta final do verán aínda estamos a tempo a facelo ben sen abandonar a antuca de Camy nin a clara de limón. Só se trata de, si imos comer na praia con frecuencia, utilizar (aínda que sexa un pouco) o sentido común

No verán mutamos. E a nosa alimentación connosco. O que no inverno é un sacrilegio na época estival convértese algo plausible. Ninguén se escandaliza ante a estampa de ver a familias enteiras chorreando suor, cantando entre bocados de paella e comendo ataviados con gorras de Pegaso. Con todo, isto aplicado a novembro ou decembro sería unha falta de decoro total: ¿quen se senta nun restaurante tras pegarse unha carreira matutina sen pasar pola ducha? ¿e quen canturrearía ao redor da mesa o último hit de Rosalía ?. Cousas do verán. E dos chiringuitos. Eses que invitan ao goce e ao salvajismo sen que ninguén lles poña un pero; o cal pode levarnos a confusión en materia de alimentación. Tanto tempo coidando a nosa dieta para, de vez, dar ao traste cos bos hábitos día si e día tamén entre as tentacións propias dos restaurantes de praia. Para empezar porque na maioría de ocasións non comemos de prato, senón de racións, o que nos fai acabar como Dinio polas noites coas cantidades: confundidos. E para terminar, porque o relax e a jarana fan que nos permitamos licenzas que, de ser continuadas, poden pasar factura. Así que imos intentar, da man de nosa nutricionista Belén Suárez Catrain, separar o gran da palla.

Seguir lendo

Coñece toda a nosa oferta de newsletters

Creamos para ti unha selección de contidos para que os recibas comodamente no teu correo electrónico. Descobre o noso novo servizo.

Votación
23 votos
Comentarios

O que ocorre cando che alimentas de produtos «light»