A cooperativa vinícola galega máis antiga estrea imaxe

SABE BEN

Alfredo Vázquez es el gerente de la cooperativa de O Barco
Alfredo Vázquez é o xerente da cooperativa do Barco Santi M. Amil

A adega de Valdeorras desposúese do nome de Jesús Nazareno e aposta por márcaa Viños Barco. En marzo sacará ao mercado a súa nova anada, con certificación de viños veganos

29 novs 2021 . Actualizado ás 14:02 h.

A cooperativa vinícola do Barco de Valdeorras, a máis antiga das activas en Galicia (houbo unha anterior, a de Leiro, xa desaparecida), renova a súa imaxe. Da súa nomenclatura desaparece Jesús Nazareno para denominarse Viños Barco, unha marca comercial que a empresa vitícola rexistrou hai anos, pero que agora decidiu potenciar. É unha imaxe fresca na que a gran protagonista é unha barca, en alusión ao transporte que se usaba outrora para cruzar o río Sil ao seu paso pola comarca. O novo nome vén acompañado de etiquetas e botellas novas. A cooperativa vitícola máis antiga de Galicia quere conservar a experiencia dos anos de historia, pero cun aire renovado para adaptarse aos tempos e ao gusto do consumidor.

Non é unha renovación só por fóra, senón tamén por dentro. Un cambio que comezou hai anos, cando Viños Barco deixou de usar produtos de orixe animal. Úsanse fundamentalmente como clarificantes de viño. Non é algo novo, pero si algo a potenciar polo cambio cada vez maior cara a un consumo responsable e consciente por parte do consumidor. «A poboación ten cada vez maior inquietude cara á saúde, preocúpase do que consome, porque tamén cada vez hai máis alerxias», apunta Alfredo Vázquez, o xerente da adega. É por iso que a cooperativa está tramitando a certificación de viños veganos. As súas marcas sono desde fai varias colleitas, pero agora queren que o potencial consumidor o saiba nada máis mirar a botella.

Vázquez confía en que a próxima anada salga xa coa certificación. Será a partir do mes de marzo cando estean no mercado os viños da última colleita. «Foi unha vendima rara, con todas as dificultades climatolóxicas», apunta Vázquez, que se pechou en 1,2 millóns de quilos de uva recolleitos. Sobre o lanzamento da nova anada, o xerente recoñece: «Somos tardíos». Que os seus viños se fagan rogar ata finais do primeiro trimestre do ano ten unha explicación doado: «Gústanos que o viño se vaia facendo no depósito e que chegue ao consumidor no momento óptimo».

Nas instalacións da cooperativa hai este ano algo máis de viño do habitual por estas datas, aínda que non unha cantidade moito maior. «Dános para empatar colleitas, pero non temos exceso», di Vázquez sen preocupación.

Son os proxectos dunha cooperativa que naceu no ano 1958 en Valdeorras. Xurdiu, explican desde Viños Barco a través da súa web, «debido á dificultade que existía no momento para que o pequeno agricultor puidese comercializar as súas colleitas [a primeira foi a de 1962]». Naquel momento eran máis de 800 socios [agora 320], que achegaban un gran volume de uva á adega, polo que os viños se comercializaban a granel. Despois, comezaron a embotellar. Viños Barco tivo a primeira planta embotelladora da D.Ou. Valdeorras.

Os viños de godello e de mencía son o seu principal reclamo, pero usan tamén outras variedades como doa branca ou palomino. «O godello ten moito tirón, pero debido á nosa longa traxectoria, seguimos tendo tamén unha venda considerable do resto de variedades», apunta Vázquez. Desde a cooperativa barquense sempre apostaron polo mercado nacional e de proximidade, aínda que tamén teñen presenza en toda Europa (agora coa exportación a Reino Unido parada debido ao brexit). As súas marcas Menciño, Mozafresca, Albar ou Viña Abad son facilmente recoñecibles polo consumidor.