As fabas galegas que triunfan nos estrelas Michelin

MARCO SORIANO DE TEJADA

SABE BEN

Ana Garcia

Penetrámonos na comarca de Bergantiños, máis concretamente na localidade de Coristanco. Criamos que aquí a fama viña polas patacas, pero rapidamente, Lucía e José desmóntannos ese mito. Os aires atlánticos procedentes da praia de Razo fan destas terras un verxel para os legumes

06 may 2021 . Actualizado ás 15:48 h.

No val do Anllóns o minifundismo galego acada a súa máxima expresión. Son terras que se traballaron xeración tras xeración e que todos os anos nos ofrecen, grazas á Despensa D'Luxo, legumes exclusivos, entre outros produtos. A moza parella de agricultores propietaria da explotación explícannos que as súas plantacións as orientan respecto dos chans, orografía e nutrientes que afectan naturalmente á súa produción.

 Ademais dos labores tradicionais agrícolas como o arado, seméntaa ou a colleita, Lucía e José teñen un labor moi importante e que en moitas ocasións no campo pásase por alto: o de I+D, é dicir investigación e desenvolvemento. Mediante o método ensaio e erro e a colaboración da Misión Biolóxica de Galicia, dependente do Centro Superior de Investigacións Científicas (CSIC) puideron ir aos poucos desligándose da pataca, cultivo tradicional da zona, para especializarse en todo tipo de legumes tanto en verde como en seco.

 BASQUE CULINARY CENTRE

José cóntanos que están con varios proxectos xunto co Basque Culinary Centre, aínda que de momento prefire non dar detalles. «A cabeza non para», repite de xeito gracioso para expresar as súas inquietudes polos novos cultivos. O afán innovador fixo que os seus produtos estean presentes nos pratos de recoñecidos restaurantes con estrelas Michelin como Mugaritz, O Celler de Can Roca ou A Tasquita de En fronte por citar algúns.

O duro traballo tamén se viu recompensado co agradecemento do persoal de Inditex, na próxima localidade de Arteixo, xa que son provedores do comedor 360º do xigante téxtil, un proxecto que pon en valor a cociña de quilómetro cero a través dunha serie de pequenos produtores, especialmente sensibilizado co impacto ambiental.

Pero a sustentabilidade está presente en todas as facetas da Despensa D'Luxo, na produción de legumes que poderiamos denominar «de autor». O respecto á terra fai que a abonen con restos orgánicos e que as malas herbas e as pragas trátenas da forma máis tradicional, sen químicos, para protexer ao máximo a biodiversidade.

A agricultura de outrora convértese coa visión actual deste matrimonio nunha agricultura renovada, con produtos como o guisante bágoa, o garavanzo bágoa en verde ou todo tipo de legumes que cultivan co mimo ata que chega a gran festa, que é o momento da colleita. Agora temos a posibilidade de recibir estes produtos de máxima calidade directamente en casa, facendo noso pedido online a través da súa páxina web. Desde que se sementaron ata poder gozar deles, pasaron sete meses de duro traballo e unha coidada selección a man destes dous namorados do campo.