Estes son os oito restaurantes galegos con novos Soles Repsol

SABE BEN

Caco Agrasar en su restaurante de Malpica, As Garzas
Caco Agrasar no seu restaurante de Malpica, As Garzas Ana Garcia

Casa Marcelo (Santiago) e As Garzas (Malpica) entran na categoría de Dous Soles, e outros seis locais da comunidade obteñen a súa primeira distinción

13 abr 2021 . Actualizado ás 10:14 h.

Na gala de presentación da Guía Repsol do 2020 aínda non existía a distancia social e os cociñeiros lucían sorriso no photocall do Museo San Telmo de San Sebastián. Lucían sorriso porque podían. Literalmente. Hai 14 meses estes chefs non se imaxinaban que estaban a piques de vivir o que sería o ano máis calamitoso das súas carreiras.

O permanente estado de duermevela da hostalería deixou ao sector en xaque e exhausto, por iso este tipo de recoñecementos acaríñanse doutro modo. E os Dous Soles que conseguiron hoxe Casa Marcelo (Santiago) e As Garzas (Malpica) recóllense na comunidade coa mesma alegría que o ano pasado recibíase a noticia de que Culler de Pau (O Grove) entraba no moi selecto grupo dos Tres Soles. En mundos gastronómicos paralelos, Casa Marcelo é risco, irreverencia e fusión; As Garzas, pola súa banda, ofrece ao comensal tradición, delicadeza e purismo.

Os inspectores deste manual, ademais, valoraron positivamente o traballo de Auga e Sal (Santiago), Nado (A Coruña), O Balado (Boqueixón) O Camiño do Inglés (Ferrol), Miguel González (Ourense) e Loxe Mareiro (Carril), que conseguen o seu primeiro Sol Repsol na edición do 2021, que se presentou onte en San Sebastián.

A esquina noroeste peninsular sae especialmente ben parada na guía deste ano, pero as casas que estarán hoxe no foco mediático atópanse en Cataluña e o País Vasco: as dúas comunidades que, practicamente de xeito hexemónico, levan a batuta da alta cociña do noso país. Os restaurantes Alkimia (Barcelona), Miramar (Xirona) e Elkano (Getaria) conseguiron a máxima distinción desta guía: os Tres Soles.

«Rozando o excepcional»

Paso a paso, Caco Agrasar conseguiu un lugar destacado en o homólogo español da Guía Michelin. Se o ano pasado o seu restaurante Salitre (A Coruña), levaba un Sol só uns meses despois de ter aberto as súas portas; agora o seu buque insignia, As Garzas, dá un paso máis. Acostumado como está ao recoñecemento da crítica, este cociñeiro confesa que o áspero momento que atravesa o seu sector fai que os premios se vivan con outra intensidade. Ademais, Agrasar confía en que as consecuencias do covid-19 non serán tan fortes como para frear a eclosión da gastronomía galega. «Considero que en poucos sitios se trata o produto co repecto que o facemos aquí, e ademais nos últimos anos a cociña hase profesionalizado moitísimo grazas ao labor que están facendo as escolas. Talvez, onde aínda esteamos frouxos é na parte do servizo, pero polo demais creo que se está rozando o excepcional».

El equipo del restaurante Loxe Mareiro (Carril)
O equipo do restaurante Loxe Mareiro (Carril) MONICA IRAGO

A isto que comenta Agrasar axuda, ninguén leva a engano, o espléndido marco que rodea a moitos dos grandes restaurantes galegos. E doutros que empezan a facerse un nome. É o caso de Loxe Mareiro, que co seu primeiro Sol Repsol acredita ese bo facer que ata agora era un segredo a voces. «Connosco todo empeza e acaba no mar». Iago Pazos, responsable xunto a Marcos Cerqueiro deste restaurante, non fala en sentido figurado. Encallado na ría de Arousa, esta taberna mariñeira de Carril ten no auténtico respecto ao peixe e marisco, base de todas as súas elaboracións, a garantía do seu éxito. Pazos, que revela que o premio lles pillou por sorpresa polo carácter desenfadado da súa cociña, agarda que este Sol lles poña no mapa do turismo nacional porque «os españois, polo xeral, fíxanse moito nesta guía».