Podo tomar froita de sobremesa? Canto diñeiro vaime custar adelgazar? Tres nutricionistas responden as dúbidas máis habituais dos seus pacientes

SABE BEN

O da nutrición é un campo minado. Infestado de contos e medias verdades, os expertos reciben a diario en consulta preguntas básicas que, con todo, seguen xerando confusión. Salgamos de dúbidas dunha vez por todas

11 mares 2021 . Actualizado ás 11:51 h.

Aínda que cada paciente chegue a consulta coa súa casuística particular, parece que no fondo case todos albergan as mesmas dúbidas cando un nutricionista recíbelles. Ben pola infoxicación á que está sometida a sociedade, ben porque moitos dedicaron anos a realizar dietas sen ningún resultado, o certo é que preguntas similares se repiten día tras día. Tres expertas responden, esta vez para La Voz, ás preguntas que planean sobre aqueles que queren empezar a coidarse e non saben como, ou que necesitan baixar de peso para mellorar a súa saúde.

Canto custa un tratamento para perder peso?

Explicábao hai unhas semanas neste artigo a endocrina Cristina Tejera; como a obesidade non se considera unha enfermidade dentro do ámbito sanitario, non hai terapias financiadas para combatelo como ocorre, por exemplo, co tabaquismo. Efectivamente, a nutricionista Ana Golpe lonxe de pecar de inxenua sabe que non todo o mundo pode pórse en mans dun especialista para seguir un tratamento que lle axude a alimentarse segundo as súas necesidades. «Hai veces que a economía doméstica non o permite e outras que simplemente a persoa ten outras prioridades», comenta. E fala sen andrómenas das tarifas que ofrece o seu centro Hipersalud. «Son 90 euros a primeira consulta e un seguimento completo dun mes. A partir dese momento a mensualidade son 50 euros».

 

En canto tempo vou baixar de peso?

A impaciencia é un dos grandes inimigos dos pacientes das nutricionistas coas que falamos. Sobre todo, porque non hai unha resposta que sirva de meta para estas persoas. «O importante é perder peso de forma saudable, non é importante facelo rápido senón ben; sobre todo para evitar o temido efecto rebote. O para comer piña tres días para baixar uns quilos por sorte está a pasar a mellor vida pero hai que darlle tempo ao tempo porque cada persoa é diferente e, nestes tempos de covid , todo se complica aínda máis porque temos en certo xeito limitados os movementos e pola inquedanza que moitos están a sufrir», analiza Golpe. Do mesmo xeito, engade: «Eu animo a todo o mundo a ir ao ximnasio, se se seguen as recomendacións de seguridade é moi seguro».

Que alimentos están a facerme engordar?

«Podemos explicar se un alimento é interesante a nivel nutricional ou non; é dicir, se é san ou insano desde o punto de vista nutricional. Pero utilizar outro tipo de cualificativos adoitan ser perigosos. Por unha banda, catalogar os alimentos como bos ou malos pode entrañar o risco de facernos sentir culpables por estar a facer algo mal cando consumimos un dos últimos. E en realidade, ningún alimento de forma illada ten a capacidade de ser determinante na nosa condición física. É máis, haberá alimentos que independentemente de que non teñan un perfil nutricional saudable, achéguennos outras cousas», explica a nutricionista María Pérez. Ademais, quere lembrar esta experta que o peso non é un indicativo de saúde e que «ningún alimento individualmente ten a capacidade de engordar ou adelgazar».

Que fago cos hidratos de carbono?

Explica a experta María González que hai case unha asociación automática nos seus pacientes entre eliminar os hidratos de carbono e perder peso. Aclárao: «Os alimentos ricos en hidratos de carbono non se teñen que eliminar da dieta, simplemente o recomendable é escoller as variedades integrais e sempre acompañalas con verduras e hortalizas. O que si se deben evitar son as fariñas refinadas».

Canta cantidade de comida podo servirme?

«Aínda que ao principio podemos traballar en consulta con referencias, nunca determinamos cantidades exactas de alimentos. O ideal é que a persoa atenda ás súas sensacións de fame e saciedade e poida determinar en cada momento o que necesita. Isto faise despois dun traballo para restablecer e identificar esas sensacións, que poden verse alteradas en moitos casos despois de grandes lapsos de tempo ignorándoas», detalla Pérez. Mantén esta nutricionista que ademais de que hai que coñecerse a un mesmo e identificar as distintas sensacións, é moi importante borrar da cabeza a idea de que existen «alimentos prohibidos». «Non hai ningún alimento que debamos vetarnos, simplemente debemos ter a información suficiente para tomar decisións de forma consciente e libre».

Podo tomar froita de sobremesa?

«A froita é un alimento moi saudable que se pode tomar a calquera hora do día. As súas calorías non se van a multiplicar por tomala de sobremesa», explica clara e concisa a nutricionista María González.

É obrigatorio facer cinco comidas ao día?

Un dos mitos máis estendidos. «A maioría dos pacientes creen que é obrigatorio facer cinco comidas ao día. Isto non é do todo correcto. O número de comidas vai depender da situación de cada paciente. Non só en canto ao fisiológico, senón tamén o seu ritmo de vida, horarios de traballo...», afirma González.