Roberto, Chef Bosquet: «Un cocido é en grao sumo 'fast food' que existe»

SABE BEN

cedida

A cociña pode ser rápida e saudable se seguimos as regras do Chef Bosquet, bombeiro e cociñeiro que nos descobre «O pracer para comer sen remorsos». «A clave son ingredientes naturais... e non ir con fame ao súper», aconsella

01 mares 2021 . Actualizado ás 10:04 h.

Comer sen remorsos, esta é a cuestión. «E estamos a conseguir demostralo», di Chef Bosquet, bombeiro antes que cociñeiro. El proba que dunha paixón se pode facer oficio e que hai xeitos de lograrque o fast food sexa, ademais de rico, san. «Cando preparaba as oposicións para bombeiro deime conta de que debía facer un cambio na miña vida. Estudaba moito e adestraba moito, por iso necesitaba un plus. E cría que ese plus podía conseguilo a través da alimentación. Empecei a coidarme máis e a comer de forma máis saudable. Aprobei as oposicións, conseguín a praza e deime conta de que este xeito de cociñar e comer facíame ben, facíame render moito máis. Quixen mantelo no tempo. Antigamente, comer saudable significaba comer aburrido, todo fervido ou o ferro, con poucas salsas... ˇDecidín cambialo!», conta. Ese lume púxoo a investigar, «e investigando e investigando» deuse conta de que o máis lle gustaba era estar na cociña probando novas receitas. Foi abrirse unha conta de Instagram e aumentar os followers: «Este non era o meu obxectivo, só mostrarlle á xente que a comida saudable podía ser máis boa mesmo que a non tan saudable». Agora, Roberto leva dous anos de excedencia de bombeiro, «dedicado totalmente á cociña». Soño cumprido.

-Cal é a primeira clave para que unha comida rica sexa saudable?

-Ingredientes saudables, naturais, adecuados e cociñados de forma correcta, para conseguir que un produto que habitualmente coñecemos en versión non saudable, como uns donuts ou unha pizza, convértase nun prato nutricional que poidamos REVISAR comer calquera día sen remorsos.

-Como se fai entón un donut antiarrepentimiento?

-Un donut estamos acostumados a que sexa de fariña refinada e manteiga. Eu o que fago é darlle a volta. Se puxésemos un prato cos ingredientes do donut, usarías: uns ovos, dátiles para adozar, cacao puro en po, chocolate puro, cabaza asada ou boniato, e con isto mesturando e horneando teriamos un donut. Se o miras por separado, ves que son ingredientes totalmente naturais.

-Demostras que «fast food saudable» non é un oxímoron.

-Iso é. Digo tamén fast porque se fai rápido. Con poucos minutos de preparación en casa, con estas receitas, podes ter un resultado espectacular. E sempre saudable.

-Poslle ganas, un punto obsesivo.

-Son obsesivo con todo. Para as oposicións, adestrei facendo tríatlon e dúatlon para ser o mellor, e coa cociña adestraba en casa e facía experimentos para chegar o máis lonxe posible. ˇE aquí estamos!

-Tiveches que apagar algún lume, pequeno ou grande, na cociña?

-Non é o habitual, pero si se cadra facendo algunha paella... No resto de España adóitase (cando se pode) quedar a facer unha grellada cos amigos. Aquí en Valencia queda para facer paella. ˇE é para 15 ou 20 ou 30 amigos! Algunha vez si che atopas con que che prende a paella...

-Que prato resísteseche máis e cal é a túa receita estrela?

-A miña receita favorita é calquera tipo de donut. É a miña sobremesa por excelencia, o máis rompedor que teño. Algo que se me resiste?... Os macarons, sen azucre é moi difícil conseguilos.

-De que non che privarías nunca?

-Un donut ou unha boa paella non poden faltar na vida.

-O quid dunha boa paella?

-Hai que pórlle cariño e ter claro que para facer unha paella o tempo necesario son unha hora e 45 minutos.

-Nada menos?

-Con paella refírome a unha paella tradicional valenciana. Si poderías facer en menos tempo unha paella de verduras, ou doutras cousas... se tes o caldo preparado con antelación, claro.

-Entón, hai cousas que se fan rápido, pero que non falte o tempo...

-Si, pero un cocido, por exemplo, pode ser en grao sumo fast food que existe.

-Garavanzos en remollo, as carnes tardan distintos tempos en cocer... non?

-Si, pero tardas 15 ou 20 minutos en preparalo. Que prepares un prato de hora e media non significa que non poidas estar facendo outras cousas. Mentres se vai facendo o cocido, ti podes ir elaborando unha sobremesa ou facer calquera cousa. Eu trato de que aproveites o tempo ao máximo na cociña. Un cocido son 15 minutos de traballo.

«Podes preparar o mellor prato do mundo que como non che entre polos ollos non hai nada que facer. Primeiro ten que chamarche a atención. Comemos polos ollos»

-Os teus pratos entran polos ollos. A guinda é o aspecto?

-Podes preparar o mellor prato do mundo que como non che entre polos ollos non hai nada que facer. Primeiro ten que chamarche a atención. Comemos polos ollos. Sobre todo se comes fóra de casa.

-No teu novo libro contas que tes un fillo «e pico»...

-O segundo chegará, segundo o previsto, en abril. Estamos a unhas semanas, ˇestá a puntiño de saír do forno!

-Cambiouche a man na cociña co nacemento do primeiro fillo?

-Fíxenme máis efectivo. Agora ademais intento facer receitas nas que el me poida axudar. Facemos galletas... Na miña casa todas as galletas teñen forma de dinosauro. Xoga a cociñar, ˇpero de verdade!

-A eles encántalles meter as mans en todo, amasar, probar...

-E pódenche axudar desde pequenos a case todo, mesmo coa paella. Hai receitas que pode facer calquera neno. Podes pór os anacos dos alimentos e que el os vaia botando na picadora (coa picadora apagada, claro). Axúdache e estás a xogar co teu fillo. A el encántalle axudarme coas galletas e as croquetas saudables.

-Botáchesche á cociña para converter en realidade un soño. Cóntanos.

-Son lanzado para todo, o non o tes sempre. Hai que loitar por cambialo por un si. E conséguelo.

«A graxa do aguacate, o aceite de oliva, a manteiga de boa calidade e o aceite de coco virxe están xenial para a dieta»

-Proponche moitas receitas os teus seguidores en redes sociais?

-Constantemente. ˇE vounas facendo todas! Ferrero Rocher saudable, donuts sabor a Kinder (que non che crerías que son sen chocolate branco)...

-Para cambiar un ingrediente por outro máis natural, a regra é que teñan a mesma textura?

-Si, non podes cambiar texturas, nin un sólido por un líquido, por exemplo.

-Que non entra nunca na túa cociña?

-Fariñas e azucres refinados, nin graxas hidrogenadas. O que non utilizo, directamente, son os ultraprocesados.

-Que graxa é boa?

-A graxa do aguacate, o aceite de oliva, a manteiga de boa calidade e o aceite de coco virxe están xenial para a dieta; non para comer a cucharadas, obviamente.

-Consultas con nutricionistas?

-Sempre. E conto co apoio da miña muller, coñecida en redes como A Pediatra Laura, que me guía en todos os temas de alimentación con nenos.

-Un prato galego?

-O polbo á feira.

-Que leva a túa «ensalada de verdade»?

-É un prato que vale por unha comida completa. Leva graxas saudables do aguacate, a xema do ovo e aceite de oliva, proteína do ovo e do garavanzo, hidratos de carbono tamén do garavanzo, cóengos ou rúcula, ˇe con isto completo!

-A clave dunha compra saudable?

-Evitar os ultraprocesados e buscar os alimentos que sexan só dun ingrediente. E non ir ao supermercado con fame, que, se non, picas máis.