Así podes preparar en casa un tequeño, o fillo adoptivo da gastronomía coruñesa

L. G. V.

SABE BEN

Un clásico do tapeo da cidade herculina. Con ingredientes alcanzables, e un pouco de maña, podemos preparalo en casa

10 jun 2022 . Actualizado ás 13:35 h.

Non falta entre as tapas que os coruñeses invitan a probar aos foráneos. Sen destacar máis que o bocadillo de luras do quiosco da praza de Ourense, a croqueta da Lámpada ou a tortilla de Pontejos, que na praza de María Pita haxa un local que co seu nome, O Tequeño, fixo máis pola visibilidade destas barritas con queixo que a mellor das campañas de mercadotecnia. É precisamente a este local onde se mudaron os donos da Viña unha vez baixaron o enreixado ao seu mítico bar na Franxa; bar que pasou a converterse en casa de comidas turca e que por demanda da clientela, viuse obrigado a servir tequeños a aquel que así o desexase.

Como dicía Pablo Portabales hai uns anos nas páxinas de La Voz, probablemente sexa o único restaurante turco do mundo que ofrece un prato de Venezuela, porque efectivamente este rolo de masa salgada e queixo fundido é mítico na Coruña grazas a que os donos da Viña decidiron que importar este prato só podía ser sinónimo de éxito. Non se equivocaron. De feito, hoxe en día hai ata franquías que teñen o tequeño como protagonista, e nalgún centro comercial da urbe compiten sen problema cuns veciños como Burger King.

Aínda que se esta fin de semana estás na Coruña o ambiente polo partido do Dépor invita a comer un tequeño na rúa, a opción de preparar este tentempié en casa é menos complexo do que poida parecer. Aínda que si require algo de paciencia. Para debullar o paso a paso contamos con Dámaso Vélez, o autor do blogue A Cociña de Masito, que publicou o seu primeiro libro con máis de 70 receitas tradicionais. Segundo explica, «é unha receita sencillísima que podemos preparar cos nenos en casa, que ademais lles encanta esta elaboración». Imos allo, entón.

  • 250 gr de fariña de trigo 12 % de proteína
  • 80 gr de manteiga
  • 1 ovo
  • 1 cucharada de sal
  • 1 cucharada de azucre
  • 60 ml de auga tépeda *apunta Vélez que é importante que a auga estea morna para favorecer a formación do gluten no tempo de repouso
  • 200 gr dun queixo duro branco 

Como facer a masa

  1. Nun cuenco grande engadimos fariña, azucre, sal, manteiga a temperatura ambiente e un ovo. Removemos coas mans ben limpas.
  2.  Unha vez integrados todos os ingredientes obteremos unha especie de arenilla. É o momento xusto de verter a auga, que Vélez quenta 20 segundos no microondas.
  3. Amasamos moi ben e no momento no que obteñamos unha bóla, espolvoreamos fariña sobre a mesa de traballo. Pomos a nosa masa de tequeños amais e seguimos traballándoa durante uns 4 minutos, aproximadamente, ata que deixe de estar pegañenta. Cando a masa estea lisa, formamos unha bolita tensionando un pouco polos laterais.
  4. Agregamos un pouco de fariña ao cuenco e introducimos a masa de tequeños. Tapamos con filme transparente e deixamos que repouse durante uns 30 ou 40 minutos, aproximadamente. Espolvoreamos novamente a encimera con fariña.
  5. Pasado este tempo sacamos a bóla, untamos un rodete cun pouco de fariña e estendemos a masa.
  6. Unha vez teñamos unha masa para tequeños ben fina, cortámoslle os bordos para deixar un cadrado perfecto.
  7. A continuación cortamos tiras do mesmo grosor e tamén cortamos o queixo (preferentemente baixo en graxa para alixeirar a receita) en barras de 1 centímetro de grosor e 2 centímetros de ancho.
  8. Collemos unha tira de masa de tequeño e pomos un extremo da masa sobre unha das puntas do queixo, que cubra esa parte.

Hora de fritir

  1.  Levamos a masa recta ata o final da tira de queixo e cubrimos o queixo co sobrante da masa para tequeños. É dicir, imos ir dando voltas á masa sobre o queixo dun extremo ao outro, envolvéndoo aos poucos. Se tedes dúbidas, neste vídeo podedes ver como o fixen. Unha vez envolta cada barrita de queixo moldeámola un pouco coas mans, de forma que selemos ben toda a masa de tequeños de queixo para que non se nos saia nada ao fritilo. *Ollo, o selado da masa de tequeños é unha das partes máis importantes para que quede todo o queixo dentro ao cociñar o tequeño.
  2. Despois colocamos unha cacerola ou tixola ao lume con aceite de oliva virxe suave. Pomos o lume alto pero non ao máximo para que se toste por fóra pero tamén deamos tempo ao queixo a que se funda.
  3. Introducimos un tequeño de queixo e fritímolo durante uns 30 ou 40 segundos, aproximadamente; ata que estea ben dourado.
  4. Os tequeños ímolos fritir dun nun para que non baixe moito a temperatura do aceite e controlar ben.
  5. Sacámolos e ímolos pondo nun prato con papel absorbente para ir eliminando o exceso de aceite. ¡Xa están listos!