Sopas tradicionais para días de choiva

L. G. V.

SABE BEN

A cociña é vida

É un dos pratos máis económicos que ofrece o recetario popular e, ademais, permítenos aproveitar eses ingredientes que temos pola neveira e aos que nos custa darlles saída

05 sep 2022 . Actualizado ás 14:08 h.

A unidade mínima de significado na cociña probablemente sexa a sopa. Un sinxelo caldo infestado de sabor e nutrientes é todo o que necesita calquera un día de choiva para sentirse a gusto, sobre todo agora que todos levamos uns meses practicando a dieta do chiringuito. Sae barato e deixa pouca marxe ao erro, por non falar de que se trata de pratos moi agradecidos se queremos darlle saída a eses produtos que roldan pola neveira e non sabemos que facer con eles. Hoxe recuperamos algúns clásicos da gastronomía española para darnos un gustazo sen moita complicación.

Caldo galego

O único indiscutible desta elaboración é que non poden faltar os grelos. A partir de aí cada casa segue as súas propias técnicas, ponlle unto ou non, ou considera indispensable que leve fabas ou chourizo. Diego López «Moli», responsable do restaurante A Molinera (Lalín) e Isabel Fraga, a autora da cociña de Frabisa, consideran fundamental que este prato inclúa carnes afumadas e unto. Un truco que achega esta bloguera para que ademais dese sabor tan característico teña unha textura de dez é sacar da pota, cando estea todo cocido, algunha das patacas e chafarlas para que ao devolvelas á mestura estas acheguen cremosidad. Moli, no seu caso, lembra a importancia de escaldar os grelos antes de empezar co ritual. Deste xeito, conseguiremos que a verdura quede totalmente limpa, evitaremos cheiros pouco agradables e manteremos baixo control a clorofila do grelo (e, xa que logo, a magnífica cor verde).

Sopa de peixe ou marisco

Esta preparación é perfecta para aproveitar unhas cascas dalgún crustáceo de cola, un caldo de peixe que teñamos no conxelador e restos de peixe doutras elaboracións. Engadíndolle arroz, algún fideo, legumes ou verduras teremos un prato o mar de saboroso. A continuación deixámosvos tanto a elaboración dun fumet, para os que estean aínda en primeiro de cocinillas, e dúas alternativas de sopas para ir alternando en función do que teñamos na neveira.

 

Sopas de allo

Falando de pratos reconfortantes, económicos e sobre todo saborosos, é inevitable pensar nas sopas de allo. Tamén coñecida como sopa castelá inclúe ingredientes tan humildes como o ovo, o pan, o pemento e, por suposto, o allo. Ademais hai quen lle engade xamón e quen prepara esta sopa con caldo de pito en lugar de con auga. 

Continuando con opcións sinxelas é inevitable sacar á palestra a clásica sopa de fideos. A pesar de que non hai casa que non teña a súa particular versión desta receita, propomos unha alternativa que facilmente nos permite sacar dous pratos riquísimos cos mesmos ingredientes. Cun contramuslo de pito, allo porro, cenoria, un óso de xamón e cebola xa temos un caldo perfecto para acompañar cuns fideos e, se queremos darlle un extra de nutrientes, podemos pórlle tamén uns garavanzos. Co pito, o allo porro e a cenoria, todo picado, podemos aproveitar para cocer arroz co mesmo caldo que utilizamos para a sopa e ter unha riquísima cea ao día seguinte.

Sopas mallorquinas

Conocidísimas en Baleares pero non demasiado na Península, poden ser un xeito atractiva de incorporar a coliflor e a col ao recetario doméstico. Elabórase, ademais, con pan (o ideal sería pan payés), allo porro, touciño entrefebrado, allo, alcachofas, espinacas, tomate e pemento.

Porrusalda

Consiste pouco máis que nun caldo de allos porros e patacas. Así de sinxelo. E é en grao sumo habitual no día a día das casas vascas e navarras. Para concretar, prepárase, ademais de con estes ingredientes, con cebola e cenoria, e mellor que mellor, cun caldito de pito caseiro. Se o preparamos a lume lento durante a tarde e deixámolo repousar ata a cea é un auténtico manxar que, ademais, avalará calquera experto en nutrición.