Cales son as mellores receitas da historia?

SABE BEN

cedida

Máis dun millón de persoas seguen á bloguera que marcou estilo con dúas iniciais. MJ. Ela ensínache a facer as albóndegas de «Un dos nosos», o cocido de Colón ou o «pierogi» de pataca de Marie Curie

30 novs 2020 . Actualizado ás 10:50 h.

Ten «100 receitas reconfortantes jodidamente deliciosas», o segredo da torta de queixo dos grandes chefs e a receita do estofado de tenreira de MartínBerasategui , entre outras moi cobizadas. MJ invítanos hoxe a saborear As mellores receitas da historia, un percorrido por 30 pratos da man de 30 personaxes famosos. Cal era o doce preferido de María Antonieta? Gustoulle a Juana de Arco a sopa de cebola á alsaciana? Cal era o prato por excelencia de Frida Kahlo? María José Martínez fai unha homenaxe nun libro a todos eses sabores, ingredientes e descubrimentos culinarios que han ir xurdindo en diversas partes do mundo en distintos tempos. Segue a receita e poderás probar o cocido favorito de Colón ou empezar o día como Einstein. Un pan de 2.000 anos, a baklava de Solimán o Magnífico, as galletas escocesas de María Estuardo e o pierogi de pataca de Marie Curie están entre as favoritas deste ránking. Saborosa é a historia que levan, con anécdotas divertidas ou tan curiosas como que o recetario de Curie consérvase en caixas de chumbo, pola alta radiación que contén.

Doado, rico e de cine

«Gústannos os personaxes históricos e sentimos curiosidade polo que comían en cada época, pero nestas receitas demos prioridade a que se poidan facer facilmente en casa e que saian ben. ¡E que estean ricas!», aseguran os autores da selección, o tándem creativo que hai tras As mellores receitas da historia e a canle de YouTube As Receitas de MJ, María José Martínez e Víctor García. «El é a parte que non se ve. É o meu marido, o que grava os vídeos, o que edita, o que fai a parte de cine... Ten máis inquietudes que eu», explica a bloguera que ensina como se fan, por exemplo, as famosas albóndegas dun dos nosos ou comidas que saen nas pelis de Woody Allen, como as cookies de chocolate da gran Granujas de medio pelo. «Víctor estaba un pouco aburrido de que fixésemos receita tras receita tras receita. E ocorréuselle que podiamos facer unha serie sobre a mellor receita da historia. Temos a serie na canle de YouTube. Dos vídeos, a idea acabouse levando a un libro», conta María José.

Nin en vacacións este equipo descansa de receitas e vídeos. E os de historia déronlles «moitísimas visitas» en YouTube. Cal é a anécdota histórica máis saborosa? «Neste libro todo xira ao redor da gastronomía, a comida, os costumes, pero chámame especialmente a atención o pastel de Nixon. É moi doado. Facíao a súa muller e a receita é a orixinal», conta a cociñeira. «Queda moi zumento, coma se fose unha albóndega xigante. Ideal para preparar con antelación e, logo, simplemente quentar. O acompañamento perfecto para este prato é un puré de patacas ou unhas patacas ao forno. E un bocadillo deste pastel de carne, coma se fose unha hamburguesa, tamén queda xenial. Farédelo unha vez e converterase nun dos vosos clásicos», asegura MJ.

Almorza como un xenio

As especias son unha das debilidades da cociñeira youtuber que tamén invita a viaxar ao Salvaxe Oeste a través da comida. Este recetario é unha máquina do tempo. «Pensar que Gengis Kan puidese comer fai centos de anos cos mesmos sabores que temos hoxe en día paréceme bastante curioso -admite-. Pero cada personaxe ten a súa historia. O almorzo de Einstein é rechamante». Cal é a clave para almorzar como un xenio? «Creo que coa xenialidade se nace, pero cando almorzas ovo dáche subidón. A min éncheme de enerxía almorzar un par de ovos á prancha. Se lle pos ademais champiñóns e espinacas, máis». Isto levaba o almorzo do científico máis influente do XX. «Igual que calquera mortal, Einstein tiña as súas teimas. Unha delas era durmir dez horas, o que supostamente podería estimular aínda máis a súa intelixencia. Outra, non levar calcetíns. Unha menos estraña era non ter coche e ir camiñando ata o traballo. E unha gastronómica, o devandito: almorzar cada día dous ovos fritos. O seu almorzo habitual nos Estados Unidos era a típica torrada americana de ovos con champiñóns», relátase nas mellores receitas da historia.

A maioría das receitas, puntualiza MJ, están adaptadas ao momento actual, con ingredientes «facilmente conseguibles en España, para que todo o mundo poida facer as receitas sen complicacións».

Cociña ou historia?

«Este non é un libro de cociña. Eu non o clasificaría como un libro de receitas. Nel hai moito máis de trinta personaxes e máis de trinta receitas», asegura MJ. Este libro ten un pouco de todo, e moito relato. Ten entrantes, indícache como afumar o salmón, revela entre outras curiosidades que lles debemos o primeiro hummus da historia a Julio César e Cleopatra. «¡Pero non o probes, eh! Está moito máis bo o dos nosos días. Intenteino facer como ela o facía, segundo a receita antiga de Exipto, e ten demasiado sésamo. Moi forte», prevén.

A Cristóbal Colón debémoslle «a nai dos cocidos»? «Si, é a pota podrecida de Colón, que non deixa de ser un cocido, un puchero, como o entendemos hoxe. Cada rexión ten a súa propio cocido e parece ser que todos veñen desa pota podrecida que se comía na época de Cristóbal Colón. Pero, ollo, a potaxe que se chama hoxe pota podrecida en Burgos non ten nada que ver con el».

MJ apunta que a man é un ingrediente diferenciador das receitas: «Non entendo que un superchef non queira dar a súa receita, porque a mesma receita non me vai a quedar a min igual que a el ou que a ti».

Neste histórico recetario con cine de sobremesa hai, entre outras, unha receita de rodaballo ao Calígula (ao forno e con fabas fritas en aceite), unha torta de queixo e de peras moi diferente á habitual que foi a gran debilidade de Michelangelo Buonarroti, e «un doado» de pito asado con salsa grellada que lle debemos á muller de Muhammad Ali. «Perfecta para un domingo».

Os pancakes da Antiga Roma, unhas tortillas de sabor doce, levaranche a Atila. E o brioche a tête a réinaa María Antonieta, que abre tamén o apetito nesta selección de receitas que invitan a saborear a historia con detalles que a miúdo non se contan.

A glotonería á inglesa da raíña Victoria é unha bomba. ¡A ver se che atreves co seu trifle de Nadal!