Cen restaurantes galegos para gozar en casa

SABE BEN

A hostalería baixou a persiana durante un mes en sesenta concellos, pero cada vez máis locais empezan a operar con xigantes como Glovo ou da man de canles de distribución locais, nados por mor da crise sanitaria

16 novs 2020 . Actualizado ás 13:30 h.

 Fai exactamente dez anos que España lle daba a benvida a Just Eat, unha plataforma danesa á que nunha década halle dado tempo a todo: conseguiu facerse co monopolio do servizo de comida a domicilio no noso país, agachou a cabeza ante Glovo e Deliveroo e rematou, practicamente, no esquecemento. «Ti deixáchesme de querer cando menos agardábao», diría C. Tangana. E tal cal. Porque coa chegada da crise sanitaria moitos restaurantes hanse visto obrigados a utilizar o sistema de envío de menús para garantir a supervivencia dos seus locais. Sobre todo, se se pon o foco en Galicia, neses sesenta concellos que ata o 4 de decembro terán a persiana baixada.

Máis aló de locais de comida rápida, establecementos especializados en cocido en Lalín, agora que se achega a tempada, ou clásicos do marisco como Rocamar, en Baiona, permiten aos veciños da zona seguir gozando deste tipo de manxares. O mesmo ocorre con cociñeiros da órbita Michelin. Pepe Solla, Caco Agrasar e Lucía Freitas sumáronse a esta tendencia con, respectivamente, A Radio (Santiago), Salitre (A Coruña) e Lume (Santiago). Tamén Pepe Vieira, en Pontevedra, apostou por facer envíos desde Ultramar, a taberna que ten en Pontevedra. Para iso conta co respaldo de Caylu , un servizo de entrega a domicilio nado no Salnés por mor da pandemia que conta con trinta empregados, «e imos ter que reforzar». Beatriz Castro, unha das fundadoras da compaña, explica que, efectivamente, esta tendencia veu para quedar e que empresas como a súa fan de bombona de osíxeno para moitos locais que, nun primeiro momento, «eran excépticos coas grandes cadeas de repartición porque non adoitan estar de acordo coa súa filosofía de traballo».

Precisamente para apoiar a este sector e activar os pedidos a domicilio, distintos concellos e organizacións de hostalería teñen xa guías de restaurantes que seguen funcionando desta forma alternativa. Ocorre en Burela, en Lalín ou en Ferrol. Nesta cidade, a aplicación Look Eats, impulsada pola asociación de hostaleiros da urbe, logrou xestionar máis dun centenar de pedidos na súa primeira fin de semana de vida, a finais de outubro. Outros, por libre, fan da necesidade virtude e atopan oportunidades que, talvez, sexan un choio mesmo cando todo teña pasado. É o caso do churrascar. Unha idea que está a piques de caramelo no Churrasco de Rubiáns, en Vilagarcía, e que non é outra cousa que un punto de recollida de carne sen baixar do coche.