Estados Unidos é máis que pito frito e kétchup. Repasamos, en dúas partes, que se come nos 50 estados, empezando polos demócratas
Cando en Lendas de paixón o personaxe interpretado por Julia Ormond dille a Brad Pitt que lle agardará sempre, moitos espectadores intúen o que pasará finalmente: «Sempre, resultou ser demasiado tempo». O do pouco gusta e o moito cansa pódese atribuír a practicamente calquera ámbito da vida. Por suposto, tamén á comida. A non ser que esteas nos Estados Unidos, onde a comida menos saudable é a máis consumida a diario e, de paso, tamén a preferida polos cidadáns. Hamburguesas e cachorros son, segundo a aplicación Doordash (unha das máis utilizadas en terras do tío Sam) as elaboracións favoritas, sendo McDonald's o restaurante que máis gusta. De reforzar esta idea, e mesmo de vincular o soño americano aos ultraprocesados sen indicio de ruborizo, encargouse Donald Trump estes últimos catro anos. O magnate neoiorquino, segundo asegurou Michael Wolff no seu libro Nas entrañas da Casa Blanca de Trump, ten adicción á comida rápida, adora a compaña de Ronald McDonald porque cre que os seus restaurantes son máis limpos que outros locais e, durante a súa campaña do 2016, distribuíu imaxes comendo Big Mac e patacas fritas para demostrar que a ianqui non lle gañaba ninguén.
Máis aló desta estampa, o vasto territorio estadounidense conta con infinidade de pratos tradicionais que distan (nalgunhas zonas máis que outras) do clixé do pito frito e o ketchup. De feito, en estados tradicionalmente republicanos, como poden ser os do sur do país, un dos seus grandes emblemas é o black eyed peas: un prato que ten como protagonista os legumes e que está ligado, sin duda, á tradición culinaria latina. Nada que ver coa riqueza de produtos de mar da que gozan máis ao norte, e cuxos pratos contan con parecidos razoables a receitas europeas, debido aos ingredientes que introduciron nesta zona colonos e inmigrantes. A polarización política dos Estados Unidos, reflexo de dous modus vivendi ben diferenciados, non podía evitar ter un efecto directo na alimentación. Hoxe facemos un repaso aos pratos tradicionais, e mesmo icónicos (aínda que a moitos lles soen tanto como a un habitante de Misuri unha fieduá) dos estados que devolveron o despacho oval a un demócrata.
Arizona: chimichanga
Este estado bisagra, que finalmente decantou a balanza cara ao lado demócrata, ten na chimichanga un dos seus pratos máis característicos. Trátase de unha tortilla de fariña envolta e frita rechea cunha variedade de ingredientes como pito desmenuzado, carne de res, arroz, frijoles, cebolas e queixo. Foi a principios dos felices anos vinte onde se rexistrou por primeira vez a súa receita nun restaurante de Phoenix.
California: cioppino
Non xera ningunha sorpresa dicir que este prato é de orixe italiana. Trátase dun guiso de peixe que empezaron a elaborar os pescadores italianos que emigraron a San Francisco. Normalmente leva cangrexo, ameixas, lagostinos, vieiras, mexillóns e peixe; ademais inclúe tomate e unha salsa de viño. Acompáñase con pan con manteiga.
Colorado : criadillas
O Medio Oeste mantén, en boa medida, pratos baseados na caza e a carne nas súas diferentes versións é fundamental. En Denver, unha das elaboracións máis típicas son as criadillas, ou o que é o mesmo, testículos de touro rebozados e fritos.
Connecticut: queixo Melinda Mae
Berce de primeiras veces. Este estado da costa Este viu nacer a unión dun caramelo e un pau. Tamén a mestura de restos de carne abrigada por dous anacos de pan que, finalmente, orixinou o que agora coñecemos como hamburguesa. Con todo, un dos produtos máis representativos da zona é o queixo Melinda Mae. Con numerosas granxas, en Connecticut non faltan produtos lácteos. Neste caso, esta variedade de queixo estilo brie elabórase con leite de vaca e madura durante 11 días. O seu sabor é suave, mantecoso e lixeiramente picante.
Delaware: ensaladilla de pito
A ensaladilla rusa, esa tapa que parece tan castiza, ten unha versión moi particular en Delaware. Neste caso inclúe pito, e leva preparándose así uns 200 anos anos.
Xeorxia: sándwich de pito
O invento, ao parecer, xurdiu nun restaurante de Atlanta en 1946 como alternativa á hamburguesa. Pero máis aló da comida (por certo, en Xeorxia atópanse posiblemente os mellores pexegos do país), este estado é coñecido por ter visto nacer a bebida máis famosa do mundo: a Coca-Cola. Inventouna un farmacéutico de Atlanta en 1886 ao mesturar un jarabe saborizado con auga carbonatada.
Hawai: poké
Popular desde hai algúns anos en Galicia (sobre todo desde que estalase o sistema de delivery ), son moitos os que pensaban que se trataba dun prato xaponés. Con todo, esta elaboración é oriúnda de Hawai. Consiste nunha ensalada cuxo principal elemento é algún tipo de peixe cru. A partir de aí, as combinacións son infinitas, aínda que adoita levar unha base de arroz, algas e algunha salsa agripicante.
Illinois: pizza estilo Chicago
A segunda xeración dunha familia de inmigrantes napolitanos decidiu probar sorte co mundo da pizza en Chicago e, definitivamente, tocaron a porta da deusa Fortuna. Pizzería Un empezou a vender nos anos corenta unha variante deste prato que consistía en investir as capas de queixo, carne e tomate cunha base de pan moito máis grosa e zumenta. Na actualidade é popular en todo o mundo e unha icona desta cidade.
Maine: Lobster roll
As famosísimas lagostas de Maine tiñan que ser protagonistas do prato máis famoso deste estado, que como o poké, cada vez ten máis adeptos no Vello Continente. O Lobster roll, ou sándwich de lagosta contén carne recentemente cocida de lagosta, mesturada con maionesa e servida sobre un panecillo de cachorro quente ou outro bolo parecido tostado, de forma que a abertura queda arriba en lugar de en o lado.
Massachusetts: sopa de ameixas
Tamén coñecida como Boston Clam Chowder, prepárase con bacon, ameixas, patacas, manteiga, cebolas e auga. Os ingredientes cocíñanse ata que estean brandos e logo sérvese a sopa mentres aínda está quente. Séguese consumindo, aínda que viviu o seu apoxeo a mediados do século XX.
Maryland: pastel de cangrexo
Indispensable en Baltimore, onde naceu este prato, leva ademais de carne de cangrexo, maionesa, ovos, pan rallado, leite e condimentos. O cangrexo azul considérase a elección ideal de cangrexo para os pasteis. Sérvese ben con patacas ou a clásica ensalada de col.
Michigan: cachorro quente estilo Coney Island
Aínda que tres empresas de Michigan pugnan por levar o mérito de inventar este tipo de cachorro quente, o que queda claro é que non se inventou en Coney Island, Nova York. A orixe do prato data de 1917 e inclúe ragú de carne, mostaza e cebola. Adoita servirse mesmo en vodas e funerais.
Minnesota: Hotdish
Especialmente popular en Minnesota e Dakota do Norte ten dúas particularidades: ten un toque picante e adoita levar algún produto con alimdón como patacas ou pasta. Adoita facerse con verduras e sopas enlatadas como as famosas Campbell. Adoita servirse en comidas familiares e reunións despois de ir á igrexa.
Nevada: cóctel de gambas
Nada que non coñezan as familias españolas. O que fose un indispensable dos eventos de pompa nos oitenta, parece que ten a súa orixe nese lugar onde a festa non para: Las Vegas. As orixes remóntanse ao Hotel Golden Gate, que empezou a serivirlo a finais dos anos cincuenta. A salsa de cóctel xeralmente consiste en salsa de tomate e ravo picante ou salsa de tomate e maionesa.
Novo Hampshire: mazá Granity Beauty
New Hampshire é coñecido tamén polos seus marabillosos mariscos. Pero ademais ten unha variedade propia de mazá perfecta para tortas e marmeladas. A Granite beauty é redonda e grande e a súa carne é zumenta e crujiente.
Nova Jersey: torta de tomate
Outra variante de pizza ideada por italoamericanos. Os tomates deste estado, especialmente recoñecidos nos Estados Unidos, cobran todo o protagonismo neste prato. Neste caso, a masa é máis fina que a do estilo Chicago e, o importante é que o queixo se agrega antes que o tomate. Ademais, leva tomate natural, non salsa.
Nova York: ovos benedictinos
Con permiso do pito con gofres, imos quedarnos con esta elaboración que, aínda que xa forma parte dos brunch de todo o mundo, debe a súa fama ao restaurante Delmonico's, que doutra banda, é o primeiro restaurante do que hai rexistros na Gran Mazá.
Novo México: enchiladas
A comida tex-mex respírase polos catro costados. Neste caso, as enchiladas estilo Novo México teñen a particularidade de que, neste caso, en lugar de con tortillas prepáranse con tortitas.
Oregón: pastel de mouras
O pastel de mouras é posiblemente o prato máis representativo desta zona. Débese, en boa medida a que contan coa variedade marionberry. A súa mestura entre doce e ácido faina especialmente agradable para comer fresca, aínda que en infinidade de familias aproveitan este froito para elaborar receitas doce como un pastel.
Pensilvania: sándwich submarino
Coñecido nos Estados Unidos como hoagie, é o prato máis representativo de Filadelfia; tanto que moitos o consideran xa a súa comida oficial. Importante preparalo con pan de baguette, carne ou embutido, leituga, tomate, encurtidos como uns pepinillos, e algunha salsa.
Vermont: sopa de millo
Esencial na dieta dun estadounidense, o millo tiña que aparecer tarde ou cedo. A sopa de millo é un prato perfecto para os días fríos que, con todo, só gustará a aqueles que teñan especial paixón polo doce. Con manteiga, nata e patacas, ademais do propio millo, non é un prato recomendado para tomar todos os días se se quere manter a figura, pero é perfecto para unha cea homenaxe no inverno.
Virginia: sopa de cacahuete
Considerado un pracer sureño, este prato é especialmente famoso na cidade de Roanoke. Esta receita é unha variedade dunha sopa popular de Senegal, que chegou a este estado a través do comercio de escravos. Leva, ademais deste ingrediente, zume de limón, manteiga e caldo de pito.
Washington : cachorro quente estilo Seattle
Se buscas luxo decídeche polos seus recoiro, pero o que realmente distingue a comida deste estado, e en concreto da súa cidade máis importante, é o cachorro quente ao estilo Seattle. Neste caso, prepárase con cebola caramelizado, queixo crema, segundo os gustos, salsa picante
Wisconsin: peixe frito
Está tan estendida a tradición de tomar peixe fritido o venres pola noite en Wisconsin que moitos restaurantes mesmo modifican o seu menú das ceas ese día para contentar aos veciños que seguen evitando comer carne o quinto día da semana. Seguen así o ronsel dos inmigrantes católicos europeos que, practicamente, estrearon este estado.