Pódese comer san sen cociñar? Os produtos envasados que si consumen os nutricionistas

SABE BEN

Tres especialistas recoñecen que algúns produtos caseiros teñen dignos homólogos nos andeis do supermercado. Mencionan os seus favoritos e recomendan receitas saudables cuxo maior esforzo radica en abrir un bote

14 ene 2021 . Actualizado ás 09:50 h.

De o «Coces ou enriqueces?» que tantas alegrías lle deu durante anos a Galiña Branca (slogan que deixaba claro que ao consumidor enganchábaselle polo sabor), ao penúltimo anuncio da marca; ese en o que o mediático cociñeiro Karlos Arguiñano empéñase en demostrar que os caldos desta compaña son sans e, sobre todas as cousas, naturais. A evolución da publicidade de Galiña Branca é análoga á de infinidade de empresas de alimentación, que tiveron que adaptar os seus produtos e as súas estratexias de mercadotecnia á demanda dunha sociedade que aspira a comer mellor e, se cabe, de xeito doado. Ardua tarefa. Sobre todo porque hai que escorar aqueles envases que prometen o que non son. 

Tres nutricionistas galegas cantan á esperanza e recoñecen que é perfectamente posible alimentarse de xeito saudable con produtos envasados. Opcións, habelas haylas, outro tema é a guerra contra o plástico (aínda a maioría de envases usa este material) e o prezo dos produtos. No entanto, é certo que hai elaboracións que requiren un tempo do que moitas veces o groso dos adultos non dispón, e un botecito pode ser de gran axuda. Isto é así para todos. Tamén para os expertos en nutrición, que acoden con frecuencia a procesados sen rasgarse as vestiduras, precisamente, porque coñecen eses produtos que son perfectamente recomendables. Enuméranos para os lectores de Sabe Ben:

María Pérez e Belén Suárez Catrain coinciden en mencionar o tomate triturado como unha opción válida para aqueles a os que pensar en preparar salsa de tomate caseira failles suar. Agora ben, incide Pérez na importancia de comprar «tomate triturado e non frito, que adoita levar azucre engadido e un maior contido en sal». Sen abandonar do todo esta hortaliza, a experta recomenda lanzarse ao gazpacho (neste caso ela recomenda o da marca Alvalle, por contar cun 93 % de verdura) do súper porque, considera, na súa maioría son saudables, teñen unha alta achega proteico e complementa perfectamente un prato principal. Doutra banda, asegura que ten entre os seus indispensables as cremas de verdura da marca galega Galifresh. «Teñen buenísimas opcións, a min encántanme a de cabaza e a de lentellas vexetais».

Catrain acórdase neste punto do caldo de pito, que efectivamente grazas a técnicas que levan a ebulición as verduras a altísima temperatura, agora cada vez máis marcas utilízanas para explotar a idea de que nada de aditivos nocivos. Manda o natural. Así, facerse unha sopa cun caldo comprado e uns garavanzos de bote, perfectamente recomendados tamén, é unha gran alternativa para comer ou cear. Aínda que para esta especialista hai un prato exprés ao que ningunha elaboración lle fai sombra: as xudías conxeladas con salsa de tomate, tamén de bote.

Branca Couce vai un paso máis aló e di que, ás veces, con abrir un bote é máis que suficiente para comer ben. Basta con dar un paseo polo supermercado e pararse fronte aos botes de minestra e latas de pisto. Segundo esta experta case todas as alternativas son, na actualidade, moi saudables. E é un xeito para comer diferentes verduras de xeito sinxelo e sen tocar nin unha tixola. Varrendo para casa, aproveita para recomendar as latas de grelos cocidos. Ademais de saborosos e ricos son perfectos para aqueles que viven sos, estrañan un bo caldo pero un feixe de grelos é máis grande que a súa cociña.

Tamén está a favor Couce das bolsas de verduras conxeladas, «que son un alimento en si mesmo, non ten nada que ver cunha comida precocinada». Non se esquece do hummus e o guacamole en tarrina como tentempiés saudables. Iso si, aquí si hai que estar á espreita: o guacamole de Mercadona ten un 95 % de aguacate fresco, o cal como pouco é unha garantía. O hummus L'Alef, que vende Carrefour, conta cun 39 % de garavanzos fronte a outros que teñen máis cantidade, pero o resto dos seus ingredientes son todos saudables, polo que está totalmente indicado. 

Branca Couce explica unha das súas receitas clásicas cando anda falta de tempo, por se serven de inspiración a algún lector: «Trátase dun bacallau conxelado con espinacas, tamén conxeladas, e garavanzos de bote. As espinacas se descongelan no microondas e dáselles un calentón na tixola cos garavanzos previamente lavados. Fanse uns ocos para meter o peixe, que se fai en cinco minutos, e listo». Continúa dicíndolle que para darlle un extra de sabor tamén se lle pode engadir un refrito de allo e cebola, que tamén venden picado e conxelado e unha salsa de tomate con bos ingredientes. Tamén lle gusta facerse sopas de verduras con ingredientes que xa veñen lavados e picados. Ponas a ferver nun caldo de brick e voilà.