Tres especialistas recoñecen que algúns produtos caseiros teñen dignos homólogos nos andeis do supermercado. Mencionan os seus favoritos e recomendan receitas saudables cuxo maior esforzo radica en abrir un bote
14 ene 2021 . Actualizado ás 09:50 h.De o «Coces ou enriqueces?» que tantas alegrías lle deu durante anos a Galiña Branca (slogan que deixaba claro que ao consumidor enganchábaselle polo sabor), ao penúltimo anuncio da marca; ese en o que o mediático cociñeiro Karlos Arguiñano empéñase en demostrar que os caldos desta compaña son sans e, sobre todas as cousas, naturais. A evolución da publicidade de Galiña Branca é análoga á de infinidade de empresas de alimentación, que tiveron que adaptar os seus produtos e as súas estratexias de mercadotecnia á demanda dunha sociedade que aspira a comer mellor e, se cabe, de xeito doado. Ardua tarefa. Sobre todo porque hai que escorar aqueles envases que prometen o que non son.
Tres nutricionistas galegas cantan á esperanza e recoñecen que é perfectamente posible alimentarse de xeito saudable con produtos envasados. Opcións, habelas haylas, outro tema é a guerra contra o plástico (aínda a maioría de envases usa este material) e o prezo dos produtos. No entanto, é certo que hai elaboracións que requiren un tempo do que moitas veces o groso dos adultos non dispón, e un botecito pode ser de gran axuda. Isto é así para todos. Tamén para os expertos en nutrición, que acoden con frecuencia a procesados sen rasgarse as vestiduras, precisamente, porque coñecen eses produtos que son perfectamente recomendables. Enuméranos para os lectores de Sabe Ben:
María Pérez e Belén Suárez Catrain coinciden en mencionar o tomate triturado como unha opción válida para aqueles a os que pensar en preparar salsa de tomate caseira failles suar. Agora ben, incide Pérez na importancia de comprar «tomate triturado e non frito, que adoita levar azucre engadido e un maior contido en sal». Sen abandonar do todo esta hortaliza, a experta recomenda lanzarse ao gazpacho (neste caso ela recomenda o da marca Alvalle, por contar cun 93 % de verdura) do súper porque, considera, na súa maioría son saudables, teñen unha alta achega proteico e complementa perfectamente un prato principal. Doutra banda, asegura que ten entre os seus indispensables as cremas de verdura da marca galega Galifresh. «Teñen buenísimas opcións, a min encántanme a de cabaza e a de lentellas vexetais».
Catrain acórdase neste punto do caldo de pito, que efectivamente grazas a técnicas que levan a ebulición as verduras a altísima temperatura, agora cada vez máis marcas utilízanas para explotar a idea de que nada de aditivos nocivos. Manda o natural. Así, facerse unha sopa cun caldo comprado e uns garavanzos de bote, perfectamente recomendados tamén, é unha gran alternativa para comer ou cear. Aínda que para esta especialista hai un prato exprés ao que ningunha elaboración lle fai sombra: as xudías conxeladas con salsa de tomate, tamén de bote.
Branca Couce vai un paso máis aló e di que, ás veces, con abrir un bote é máis que suficiente para comer ben. Basta con dar un paseo polo supermercado e pararse fronte aos botes de minestra e latas de pisto. Segundo esta experta case todas as alternativas son, na actualidade, moi saudables. E é un xeito para comer diferentes verduras de xeito sinxelo e sen tocar nin unha tixola. Varrendo para casa, aproveita para recomendar as latas de grelos cocidos. Ademais de saborosos e ricos son perfectos para aqueles que viven sos, estrañan un bo caldo pero un feixe de grelos é máis grande que a súa cociña.
Tamén está a favor Couce das bolsas de verduras conxeladas, «que son un alimento en si mesmo, non ten nada que ver cunha comida precocinada». Non se esquece do hummus e o guacamole en tarrina como tentempiés saudables. Iso si, aquí si hai que estar á espreita: o guacamole de Mercadona ten un 95 % de aguacate fresco, o cal como pouco é unha garantía. O hummus L'Alef, que vende Carrefour, conta cun 39 % de garavanzos fronte a outros que teñen máis cantidade, pero o resto dos seus ingredientes son todos saudables, polo que está totalmente indicado.
Branca Couce explica unha das súas receitas clásicas cando anda falta de tempo, por se serven de inspiración a algún lector: «Trátase dun bacallau conxelado con espinacas, tamén conxeladas, e garavanzos de bote. As espinacas se descongelan no microondas e dáselles un calentón na tixola cos garavanzos previamente lavados. Fanse uns ocos para meter o peixe, que se fai en cinco minutos, e listo». Continúa dicíndolle que para darlle un extra de sabor tamén se lle pode engadir un refrito de allo e cebola, que tamén venden picado e conxelado e unha salsa de tomate con bos ingredientes. Tamén lle gusta facerse sopas de verduras con ingredientes que xa veñen lavados e picados. Ponas a ferver nun caldo de brick e voilà.