As comidas de Nadal máis peculiares do mundo

SABE BEN

No Xapón hai anos que se impuxo a moda para comer pito do KFC e en Nova Orleans o 6 de xaneiro ábrese a veda para empezar a comer o «King's Cake»

03 dic 2019 . Actualizado ás 14:31 h.

A pesar da perentoria globalización, moitos puntos do planeta seguen mantendo inamovibles as tradicións ao redor da mesa en Nadal. É o caso de Italia, Polonia, Dinamarca ou España. Noutros países, con todo, por diferentes razóns impuxéronse tendencias estrañas que teñen tirón: só hai que atender á moda para comer pito frito no Xapón o 25 de decembro ou ao agasallo de carísimas e opulentas mazás vermellas en China .

Arxentina

Unha das receitas preferidas dos arxentinos para celebrar o 24 de decembro é o matambre arroiado. Cortado coma se fose fiambre adóitaselle incorporar para o recheo verduras ao gusto ou olivas. Moi habitual tamén nas festas deste país é a preparación dun Vitel Toné, unha preparación que os inmigrantes italianos levaron consigo e que é orixinal do Piamonte. Trátase dunha tenreira que se acompaña dunha especie de maionesa e alcaparras.

Reino Unido

As vendas de pavo dispáranse nestas datas. É o prato principal da maioría de casas no Reino Unido o día de Nadal, xa que as familias británicas non teñen o costume de festexar a Noiteboa. Normalmente, nos fogares máis tradicionais, esta receita acompáñase de patacas asadas con manteiga, coles de Bruxelas e salsa de arándanos. Para a sobremesa non pode faltar o Christmas pudding, que ten como ingrediente principal as ciruelas.

 Nova Orleans

O día que os españois nos pomos ata arriba de roscón de Reyes, en Nova Orleans ábrese a veda para comer o coñecido como King's Cake. Trátase dunha receita que chega ao seu apoxeo de consumo durante o Mardi Gras, o máis famoso dos entroidos dos Estados Unidos. Esta especie de roscón, no que tamén se introduce unha faba, diferénciase do popular europeo en que é aínda máis doce.

Rusia

A cea típica de Noiteboa en Rusia, Bielorrusia e Ucraína é a kutia. Trátase de un prato doce que leva grans de trigo cocidos, sementes de mapoula, mel, froita deshidratada e froitos secos. Sérvese frío e trátase dun dos doce pratos que compoñen a comida ortodoxa. Das once receitas restantes ningunha inclúe carne.

Xapón

Nunha manobra de mercadotecnia mestra, o fundador da compaña KFC lanzou en 1974 unha campaña para fomentar o consumo do seu famoso pito no Xapón. Calou tanto na sociedade nipoa que hoxe en día está totalmente asentada esta tradición. De feito, o día de Nadal fórmanse colas enormes nos establecementos da compaña americana. Por certo, no Xapón só o 2 % da poboación é cristiá.

Italia

Aínda que en Italia hai pratos totalmente diferenciados segundo a rexión na que uno pase o Nadal, na maioría de casas o produto rei é o peixe. De feito, en moitos fogares séguese a tradición da Festa dos Sete Peixes, que se celebra en Noiteboa. Para seguir este ritual deben incluírse combinacións con anchoas, sardiñas, bacallau, camaróns, luras ou polbo. Moitas destas elaboracións acompáñanse, claro, de pasta. 

China

 Máis aló da opulencia que pode verse nos centros comerciais, poucos chineses celebran o Nadal. Aínda así hai unha tradición moi asentada: regalar mazás vermellas. A palabra chinesa para mazá (pingguo) é moi similar ao termo ping'an ye, que designa a véspera do Nadal. Foi grazas a este xogo de palabras que comezou a estenderse a moda de entregar estas froitas, que disparan o seu prezo en Pascua e preséntanse en ostentosos paquetes.

Nova Zelandia

A sobremesa que máis se consome o día de Nadal en Nova Zelandia non é apto para manter a liña. A torta Pavlova, chamada así en honra á bailarina Anna Pávlova, non leva nin biscoito nin galletas, como adoita ser habitual, senón que é o propio merengue o que serve de recipiente. Acompáñase de nata e, diferentes froitas; habitualmente, fresas, frambuesas ou arándanos. A pesar de que o nome pode dar lugar a dúbidas, naceu e segue sendo amplamente popular en Nova Zelandia.

 Polonia

Se os españois tomamos doce uvas para dar a benvida ao ano novo, os polacos lévannos a dianteira co seu menú de doce pratos. A kutia (como en Rusia) adoita ser un básico; pero tampouco faltan os bigos. Considerado o prato nacional de Polonia, adoita levar col agre, chucrut, champiñóns e embutidos. Aínda que en moitos fogares evitan consumir carne nestas datas. As sopas e os arenques tampouco adoitan faltar. 

Dinamarca

A carne de porco é a favorita dos daneses e, por suposto, tamén a consumen en Nadal. Preparado asado, denomínaselle Flæskesteg e é un clásico nestas datas. Adoita acompañarse de patacas fervidas e repolo. Tamén pode tomarse nun sándwich, normalmente con pan de centeo escuro. O viño quente con regaliz é outra das marcas da casa.