Cal é a hora do vermú?

J. M. ORRIOLS

SABE BEN

Aínda que adoita asociarse coas horas anteriores ao xantar, agora xa podemos ir tomar un aperitivo con este singular veu en calquera momento do día. Non se sabe a súa orixe, pero o nome deriva do alemán, xa que así chaman ao asenjo, unha planta imprescidible nesta bebida. Perucchi foi pioneiro ao elaborar en Barcelona o primeiro vermú no século XIX

05 dic 2019 . Actualizado ás 13:01 h.

No ano 1876 Augustus Perucchi, un emigrante turinés chegou a Barcelona, onde casou e definitivamente asentouse na capital catalá. Montou unha pequena adega e, cos coñecementos que traía de Italia, creou o primeiro vermú da península ao que lle puxo o seu apelido. «Nós seguimos fielmente a receita que nos deixou o mestre -explica Eduardo Flo, responsable actual da adega- porque así elaboramos un vermú distinto a todos, xa que a combinación de herbas e raíces, alcol, veu branco moi suave e azucre, é o segredo mellor gardado da empresa».

Pero que é o vermú? Pois unha bebida elaborada con base de viño e 50 botánicos que primeiramente se maceran durante un mes en alcol e que despois, no caso de Perucchi, engádeselle ao viño branco e déixase madurar polo método de criaderas e soleiras, como é o caso dos viños xerezanos. «E seguimos tan ao pé da letra as instrucións de Perucchi que ata as botas de madeira son as mesmas que utilizou el hai 143 anos».

E é que o italiano era un auténtico sabio á hora de buscar mesturas e combinacións de raíces, herbas, cortizas de laranxa e limón, castañas ou noces verdes (que son as que lle dan a cor ao noso gran reserva) e froitas que é, en realidade, onde está a diferenza. Así este viño, que acada os 15 graos de alcol, é un dos máis apreciados e premiados do mundo.

As «VERMUTERÍAS» DE LONDRES

«Ir tomar o vermú» (que a partir do século XIX popularizouse como a bebida amarga que se tomaba antes das comidas, acompañada de tapas ou petiscos) conseguiu crear tendencia ou costume, ata tal punto que calquera cousa que tomes antes de comer, condénsase nesa frase. Ou mesmo o que non é comer e beber, xa que acadou outros ámbitos, como a «sesión vermú» das festas, o cine ou o teatro, por pór algúns exemplos. «E o vermú -engade Flo- despois dunha época baixa na que foi substituído por outras bebidas e combinados, volve agora con forza, non soamente porque moitos están a descubrir esta orixinal bebida, senón tamén porque a creatividade dos cocteleros non ten límites e xa se están elaborando moitos preparados con Perucchi, lembrando o que facía a alta sociedade de París, como preludio a un gran acontecemento social». Tanto é así que en cidades como Londres ou New York xa están abertos establecementos que se chaman «vermuterías» nos que soamente se toma vermú e onde podemos elixir entre centos de marcas de todo o mundo, con sabores diferenciados, pero todas coa mesma base. «En Galicia e en todo o norte de España é moi apreciado o noso vermú, xa que tamén está moi arraigada o costume de saír a bares e tabernas antes das comidas», explica. Sen dúbida quedar para o vermú pasou de tradición a experiencia, xa que sempre atopas algo novo. E para sacar o máximo proveito a esta bebida, os expertos recomendan tomalo nun vaso ancho, con xeo, unha oliva e elixir entre unha rodaja de laranxa ou limón.

Eduardo Flo é o responsable de Perucchi, unha bebida que naceu en 1876 en Barcelona e que segue mantendo a fórmula das súas orixes, incluída a denominación «vermouth» que lle deu hai 143 anos o seu creador, o italiano, Augustus Perucchi. Este vermú envellece polo método de criaderas e soleiras, as mesmas aínda que deixou o seu fundador.