A mellor cociñeira do mundo instala un restaurante temporal en España

L. G. V.

SABE BEN

En Kobarid, en la frontera con Italia, se encuentra el restaurante Hisa Franko
En Kobarid, na fronteira con Italia, atópase o restaurante Hisa Franko

A eslovena Ara Ros achega a Madrid unha porción do seu restaurante Hisa Franko, situado na pequena localidade de Kobarid. Advírteo: «A experiencia, polo humilde dos pratos, será distinta a todo o que se agarden os españois»

18 sep 2019 . Actualizado ás 17:45 h.

O pouco gusta e o moito cansa. Por iso, ante o aluvión de restaurantes que ofrecen poké, ramen, cochinita pibil ou ñoquis, a chegada a Madrid de produto esloveno é, como pouco, un acontecemento. Sobre todo, porque viaxa da man da muller que ocupa a máis alta posición no ránking The World's 50 Best. Ana Ros, á fronte do restaurante Hisa Franko, situado na cidade de Kobarid, instalará unha pequena dose dos seus dotes culinarios na capital do 19 de novembro ao 6 de decembro. Neste restaurante temporal, que estará no hotel NH Eurobuilding, poderase degustar, en propias palabras da chef «unha filosofía gastronómica que non se parece a nada do que se poida atopar en España».

Seguro que si. Pois no establecemento desta cidade que linda coa fronteira italiana prima o amor pola natureza, no seu sentido máis literal, e o produto local: as troitas, o cordeiro, os froitos vermellos e o sorprendente queixo fanse fortes en pratos cheos de cor que, mesmo algúns deses foodies que se crecen en conversacións gastronómicas, descoñecen polo simple motivo de non atoparse no epicentro dunha ruta de restauración. A mesma Ana Ros comentou en máis dunha ocasión a importancia de que as políticas públicas apoien a gastronomía de enclaves que teñen moito que dicir pero non están no sitio correcto. Nin no momento adecuado. A pesar disto, o certo, é que a cociñeira está orgullosa do lugar no que traballa, como recolle axénciaa Efe: «Non só se pode gozar do lugar, que é precioso, senón que cear alí é unha narración dunhas cantas horas sobre quen somos e de onde vimos».

A súa cociña está relacionada co que os antepasados da súa zona adoitaban facer e co que a contorna lle ofrece, xa que a xeografía afastada do lugar impide estar preto de grandes provedores. A Madrid chegará acompañada de parte do seu equipo habitual, entre eles Valter Kramar, o seu marido e catador do restaurante, que era orixinalmente o dono do restaurante familiar Franko, ao que Ros chegou como axudante despois de formarse de xeito autodidacta mentres exercía o seu labor como diplomática. «Viaxando entendín o moito que me influíu o ter sido autodidacta na forma na que traballo», afirma a chef. Tamén aproveita para advertir que a súa cociña é moi humilde, polo que non promete aos comensais españois «a mellor experiencia culinaria da súa vida», pero si «unha forma moi diferente a todo o que se coñece no resto do mundo».

tamén en sabe ben