Queres degustar comida típica de Galicia e non sabes onde? Deixámosche unhas recomendacións

A. S. Augado / M. C. REDACCIÓN

SABE BEN

El restaurante Porto de Rinlo, un imprescindible en nuestra lista
O restaurante Porto de Rinlo, un imprescindible na nosa lista CEDIDA

Empanada, salpicón, arroz con marisco e churrasco foron os pratos seleccionados para esta pequena guía

15 ago 2019 . Actualizado ás 13:10 h.

Acodes de vacacións a Galicia e queres probar comida local? Es galego e queres atopar novos sitios onde comer pratos da terra? Sexa cal for a túa situación, a continuación deixámosche unha selección dos mellores restaurantes da comunidade onde probar comida típica. Empanada, salpicón, arroz con marisco e churrasco. Pratos estivais, e galegos, para probar neste atípico mes de vacacións.

Empanada

O municipio pontevedrés de Vila de Cruces. Alí atópase a primeira parada: O Refuxio de Merza. Coa distinción de tres tenedores desde o ano 2015, especialízase na cociña tradicional galega. E, a pesar de que na súa carta se poden apreciar distintos pratos galegos, as súas empanadas caseiras triunfaron entre gran parte dos seus clientes.

Desprazándonos ata a costa, acudimos á Ría de Arousa. E é que, preto da praia, en Boiro, descubrimos Don Paquito. A calidade dos seus produtos avalan as décadas de traballo deste restaurante. De elaboración caseira, e seguindo o método tradicional, as súas excelentes empanadas realízanse con pan de trigo. Cunha ampla oferta, cativan aos seus clientes. Pero alén da ría, en Carril, está o  Augamare. As súas empanadas son un auténtico pracer de Deuses. Só un pequeno problema: Hainas as fins de semana. Tamén en Carril, as de Casa Bóveda non teñen nada que envexarlles. 

Camiño cara á o norte, remata o percorrido. Situado no centro da Coruña (avenida de Oza), topámonos con Casa Saqués. Un lugar enxebre, aínda que recentemente renovado, no que se conserva a esencia de 1947. Inaugurado naquel ano, seguiu fiel á súa idea, apostando pola comida galega. E, como non podía ser doutro xeito, o seu prato estrela é a empanada.

Casa Saqués, un lugar enxebre que conserva su esencia
Casa Saqués, un lugar enxebre que conserva a súa esencia ANGEL MANSO

Salpicón

A provincia coruñesa, cunha variedade de restaurantes, postúlase como a mellor para probar o salpicón de marisco. É na propia cidade da Coruña e nos seus arredores, no municipio de Oleiros, onde se atopan a Marisquería Río Ulla, A Mundiña e O Refuxio. Uns restaurantes nos que o salpicón, preparado con bogavante, triunfa. Senón, que llo digan a Fernando Alonso, quen aproveitou o seu paso pola urbe herculina en 2017 para degustar unha mariscada en Río Ulla. Días despois, o piloto obtivo o sexto posto no Gran Premio de Hungría. Coincidencia?

El salpicón de bogavante y buey de mar de A Mundiña es digno de probar
O salpicón de bogavante e boi de mar da Mundiña é digno de probar A Mundiña

Na comarca de Bergantiños atópase unha das marsiquerías máis coñecidas da Costa da Morte. Con boas materias primas, en Laxe sitúase a Marisquería Zúric. Un lugar onde non só destacan os seus peixes, mariscos ou, mesmo, tenreiras, senón tamén un gran salpicón. De bogavante, lagosta... foi catalogado en TripAdivsor como «o rei do salpicón».

A cociña tradicional e moderna únense en casa Peto. O hotel-restaurante de Outes é un lugar perfecto para gozar de marisco fresco. Con vistas á serra e unha coidada presentación, é unha contorna perfecta para degustar a súa salpicón.

Máis ao sur, en Cambados está Casa Rosita, un lugar onde o salpicón é tan espectacular que ata falan del alén do Atlántico. 

Arroz con marisco

Se para probar o salpicón os mellores lugares atopábanse na provincia da Coruña, A mariña lucense leva o primeiro premio grazas ao seu arroz con marisco. Moi recomendables son Porto de Rinlo e A Mirandilla, ambos en Rinlo. O primeiro deles é coñecido polo seu excelente arroz caldoso con bogavante. A tan só dez minutos da Praia das Catedrais, poderás gozar deste gran prato. Pola súa banda, A Mirandilla, non queda atrás. O seu abundante arroz ha cativado a os visitantes.

Porto de Rinlo es conocido por sus arroces caldosos
Porto de Rinlo é coñecido polos seus arroces caldosos

Retomando os restaurantes coruñeses, na localidade de Ribeira atópase O Gourmet Alján, gañador do concurso «Máis que Tapas» do pasado ano. A pesar de que se fixo co premio grazas ao seu 'Tartar de chipirón con percebe e falso alioli', o seu arroz meloso con bogavante nunca decepciona.

Na ría de Arousa, de ter que escoller, os que teñen un padal de gourmet adoitan decantarse polo arroz con marisco de Casa Bóveda, en Carril, ou o que fan na cociña do Restaurante Ribadomar, de Cambados.

Churrasco

Corenta e sete anos de historia ten un dos asadores que recomendamos. Desembocando na céntrica praza coruñesa do Libro, localízase Ou'Cabazo. O ambiente propio de mesón mestúrase coa súa fantástica grella, e un churrasco é un dos seus pratos estrelas. Ademais, poderás degustar o seu pito á brasa, chourizo criollo ou, mesmo, o seu empanda.

Na comarca pontevedresa de Deza atópase a primeira parillada fundada en toda Galicia. A Robleda abría as súas portas alí polo ano 1971. Na súa páxina web, téñeno claro: «Aseguramos unha experiencia culinaria inesquecible aos nosos clientes. Unha viaxe polos sabores tradicionais da nosa terra que non decepcionará ». Devandito, e feito. Entre a súa variedade de pratos destácase o churrasco, pero débese facer referencia á súa croca e richada. Produtos de calidade de procedencia galega.

Parrillada de churrasco
Parrillada de churrasco A Robleda

O mellor faise agardar, e este caso é vivo exemplo diso. Mazaricos non é só digno de mención pola súa vinculación coa prolongación do Camiño de Santiago, senón que nel se atopa a Churrasquería California. Un restaurante excepcional para probar un excelente churrasco. Aínda que é abundante, se non che saciaches con el, tamén deberías probar os seus chuletones.

En Vilagarcía hai dous restaurantes que, en cuestión de churrasco, están aí aí. Os amantes das carnes á brasa non saberían cal elixir. Son o Ou Rodo e Churrasco de Rubiáns (Vilagarcía).

A información desta reportaxe foi elaborada coa colaboración das delegacións de La Voz