Ensaladas envasadas: solución saudable ou engañabobos?

L. G. V.

SABE BEN

Os españois hanse lanzado á vida sa (pero cómoda). O último informe de Consumo Alimentario revela que, no 2018, o consumo de ensaladas de bolsa case duplicou o do ano anterior. Contámosche se merece a pena ou non facerlles un oco na nosa rutina

03 novs 2020 . Actualizado ás 13:48 h.

Por menos de 3 euros tes ao teu alcance unha comida saciante, repleta de verde, que non vén mal para acougar conciencias; e que require cero esforzo se es pouco ducho na cociña ou non tes tempo para pórche con filigranas culinarias. Con este panorama enténdese que, como revela o último informe de Consumo Alimentario, cada vez máis españois láncense ás neveiras do supermercado para facerse cunha das infinitas variedades de ensaladas envasadas que ofrece o mercado: en concreto, un 56,7 % máis de consumidores inclináronse no 2018 por este tipo de pratos que no 2017. O aumento do interese nestes produtos de cuarta gama revela que en España, un país no que o 23 % da poboación é obesa, comeza a calar fondo a idea de que a vida saudable é a vida mellor. Aínda que primando, iso si, a comodidade. Con todo, tras unha volta polo supermercado e preguntando a unha nutricionista se estes preparados son realmente recomendables ou un engañabobos, as conclusións son claras.

«Estas ensaladas son estupendas porque no fondo levan verdura fresca e alimentos sen procesar e, en xeral, están ben. O problema é que normalmente se acompañas de salsas que teñen base de nata ou azucres, e iso amola esta súper comida. Así que a solución non é deixar para comer estes pratos, senón aderezalas con aceite de oliva e vinagre», comenta a experta Belén Suárez. Efectivamente, aínda que a maioría destas ensaladas levan unha base dalgunha variedade de leituga ou un mezclum, para facelas máis atractivas a ollos do consumidor as compañas engádenlles ingredientes non tan sans como poden ser queixo estilo grego (repleto de aditivos), pito ultraprocesado, bacon ou picatostes. Deste xeito, se uno o que quere é gañar en saúde e/ou coidar a liña, é mellor que busque outras opcións. Isto sen entrar, por suposto, na cantidade de azucres que infestan as salsas ás que facía referencia Suárez. 

Doutra banda, aínda que ben é certo que para moitos traballadores é unha solución doado que lles invita a comer verdura crúa, non hai que perder a perspectiva de que ao tratarse de produtos envasados, as marcas buscan a maior rendibilidade ao menor custo. E isto, non nos enganemos, adoita estar rifado coa calidade. Cando empezamos a ver nos envases termos como almidón modificado,estabilizante ou sorbato potásico (ingredientes habituais destes pratos), por moito que a mercadotecnia se empeñe en edulcorar o produto con termos como light ou detox, é mellor facerse á idea de que estes produtos non poden ser un substituto dun prato de verduras, senón unha alternativa illada.