A hostalería de Lugo abre a veda: o cliente xa non manda nos horarios

SABE BEN

ALBERTO LÓPEZ

Unha vintena de restaurantes pechará a cociña media hora antes nas dúas quendas e obrigará aos comensais a abandonar o local ás 01.30 h. Chefs do resto de Galicia exponse sumarse a esta iniciativa

14 jun 2019 . Actualizado ás 09:37 h.

Recolle os teus coitelos e vaiche. Con esta frase despedía o mediático Alberto Chicote aos aspirantes a gañar TopChef unha vez eran expulsados, pero a partir de agora ben poderá servir de recurso lingüístico para os propietarios dun bo puñado de restaurantes de Lugo, que se uniron nunha iniciativa pioneira en Galicia para reivindicar unha conciliación imposible no seu sector. A partir do próximo luns (unha vez remate o Arde Lucus) as súas cociñas pecharán antes, na súa maioría media hora, nos dous servizos. No de mediodía os fogóns apagaranse ás 15.30 h., e no de ceas deixarán de prepararse pratos ás 23.30 h. Ademais, para facilitar o cumprimento da lei que, desde hai unhas semanas, obriga a fichar a todos os empregados, os clientes terán que abandonar os restaurantes ás 01.30 h. como moi tarde. Esta drástica medida, que xa miran con ollos golosos hostaleiros doutros puntos de Galicia, aseguran, tamén servirá para acostumar aos clientes a que, como noutro tipo de sectores, ten que haber uns horarios estipulados. Entenderano así os comensais? 

«Creo que a maioría de clientes vai reaccionar ben; o que percibimos nas redes sociais é un apoio masivo, en torno ao 90 % deles está de acordo, porque en fondo é máis cómodo tamén para eles». Segundo comenta Héctor López, propietario do restaurante España, un dos moitos que se sumou a esta iniciativa, cando comecen a funcionar os novos horarios «moitos se va  animar a implantalos nos seus locais» e, como el mesmo e os seus colegas, eses que levan meses reuníndose para buscar unha solución á escravitude dunhas xornadas maratonianas, verán todo o positivo desta idea. «Non pode ser que entres nun restaurante e non saibas cando vas saír», engade antes de comentar que falou con cociñeiros da Coruña que apoian a proposta lucense. De momento, os impulsores do plan xa lle comunicaron este acordo de carácter voluntario á Asociación Provincial de Empresarios de Hostalería e Turismo de Lugo (Apehl) para que lla traslade aos demais hostaleiros da zona co fin de que se engadan a esta iniciativa.

Quen tamén está a favor de que existan uns horarios homoxéneos nos restaurantes é Gerson Iglesias , chef de Adega dás Caldas (Ourense). Segundo este cociñeiro a medida é perfecta para «educar á clientela e que a xente sexa consciente de que os traballadores da hostalería tamén temos vida fose do restaurante». Ademais, pensa que compensa na vertente financeira porque «permite abaratar custos».

O contrapunto

Con todo, tamén hai notas discordantes dentro do sector da restauración respecto desta nova praxe. É o caso de Diego Lombao. O propietario do restaurante mexicano Zicatela, na Coruña, explica que depende do pulso da cidade e do tipo de clientes de cada local ten máis ou menos sentido estipular un horario para todos os restaurantes. «Eu non cambiaría os nosos horarios porque cada local ten os seus tempos e a súa organización; no meu caso, un xoves ás once da noite teño o restaurante cheo de xente. Non podería pechar a cociña axiña que, aínda que noutros sitios se cadra non haxa tanta vida nocturna.